Kirkonkylän joulu

Joulutarina

Junno-Huikari, Karoliina & Koivisto, Riina (teksti), Rautiainen, Raisa (kuvitus): Kirkonkylän joulu – Jul i kyrkoby. Vantaan kaupunginmuseon julkaisuja nro 38. Vantaan historiatoimikunta 2020. 2 x 36 s.

On sateista, joulukuun alku lähestyy Vantaalla. Tarinan kaksi päähenkilöä, sisarukset Serafiina ja Eelis ovat harmissaan. Lumesta ei ole tietoakaan, sataa vain vettä ja kaikki on harmaata. Tarinaan liittyy myös äiti, jonka vatsassa kasvaa lapsille pikkusisko, mummi, joka tulee joulun aikana auttamaan taloudenpidossa ja sivupersoonana myös isä.

Tarina seuraa jouluun valmistautumista. Ensimmäisenä adventtina sytytetään ensimmäinen neljästä kynttilästä ja lähdetään Helsingin pitäjän vanhaan kivikirkkoon Hoosiannaa laulamaan. On aika aloittaa jouluvalmistelut. Äiti kaivaa esiin joulukoristeita ja ripustaa jouluverhot. Pikkusisko jo potkii kovasti. Lapset tekevät mallien mukaan uusia koristeita ja harjoittelevat Lucian päivän harrasta laulua, jonka sitten käyvät esittämässä mummille ja tarjoavat tälle leipomiansa Lucia-pullia. Kolmannen adventin lähestyessä aloitetaan joululeipominen. Saadaan ainakin pipareita ja isän kovasti toivomaa taatelikakkua, leivinuunista leviää hiivaleivän ja ruislimpun tuoksu.

Joulukuun kolmannella viikolla aloitetaan joulusiivous ja lapset vievät pihalle kauralyhteen linnuille. Neljäntenä adventtina saadaan vierailulle serkkuja, joiden kanssa leikitään kaikenlaista.

Ja sitten saapuu ensimmäinen joululahja; lumi on tullut ja mummi myös auttamaan viime askareissa. Alkavat lasten lumiset leikit. Äiti onkin kadonnut johonkin lasten tullessa takaisin sisälle. Ja isäkin. Mutta kotona syödään riisipuuroa ja viedään sitä kupillinen aitan portaille tonttua varten. Jouluaattona lapset havahtuvat, ettei heille ole hankittu joulukuusta. Kipinkapin kuusitorille, josta saavatkin edullisesti komean kuusen, jonka raahaavat kotiin. Pihalle tulevat samaan aikaan äiti, isä ja pikkuinen sisko. Vaikka pukin ovensuuhun tuomia lahjoja aattoiltana ihastellaan, on uusi perheenjäsen kyllä yliveto joululahja.

Tarinan rinnalla ytimekkäinä kainaloteksteinä tarjotaan tietoa entisajan joulunvietosta. Tarinaa kuvittavat Raisa Rautiaisen taiteelliset valokuvat. Lopuksi tarjotaan Nyknapaksen taatelikakun valmistusohjeet. Luulisin, että tämä kirja toimii hyvin joulunodotuksen jatkokertomuksena lapsiperheissä.

Ja kun kirjan kääntää toisinpäin, hittar du berättelsen även på svenska.

Lassi Saressalo

Tiedustelut: Vantaan kaupunginmuseo, kaupunginmuseo@vantaa.fi