Tapiolan valoissa

Robert Ramberg: Tapiolan valoissa.
Sivuja 252. ISBN 978-952-81-0984-6. Kustantaja Mediapinta.

Tapiola-novellikokoelma sisältää 26 kertomusta lapsuudestani ja teinivuosistani puutarhakaupungissa 1960- ja 1970-luvuilla. Henkilöt, paikat ja tapahtumat ovat todellisia. Nämä jutut eivät kuitenkaan ole dokumentteja tai lähteisiin perustuvaa historian kirjoitusta. Tapiola elää näissä tarinoissa sellaisena kuin minä sen muistan – konkreettisena kotipaikkana ja unenomaisena mielentilana.

TEKIJÄN ALKUSANAT

Tässä kirjassa olevat novellit, kertomukset, jutut tai mitä ne sitten lienevätkään, syntyivät syksyn 2019 sekä kevään ja kesän 2020 aikana Wellamo-opiston Tarinat elämään -kirjoittajakurssin innoittamina. Novellit olen kirjoittanut älypuhelimen Google Docs sovelluksella, yhdellä sormella naputtaen, tyyny vatsani päällä ja punaisella lukusohvallani maaten. Krooninen jännitysniska kun suo maksimissaan 15 minuuttia kirjoitusaikaa tietokoneen näppäimistöllä.

Olen valinnut tänne parikymmentä suosituinta kertomusta. Bonuksena tulee julkaisematon joulutarina. Jokaisen kirjoituksen lähtökohta on lapsuudessani ja nuoruudessani todella tapahtuneet asiat. Jonkin verran olen käyttänyt kaunokirjallista vapautta, mutta puhtaasti keksittyä materiaalia on vain hyppysellinen. Tapahtumien järjestys on voinut olla toisenlainen, koska kaikkea en voi muistaa, vaikka yllättävän paljon palautuikin mieleeni kirjoitusprosessin aikana. Kurkistusaukkoni menneisyyteen on melko suppea: Menninkäisentien ympäristö, Poutapolku, Vallarit, vanhan ja uuden keskustan alueet ja muutamat muut paikat.

Joillekin Tapiola saattaa näyttäytyä hieman toisenlaisena, vaikka uskonkin, että kirjoituksillani on myös yleispätevää merkitystä 60- ja 70-lukujen lapsille ja nuorille ylipäätään. Jotkut jutut kurottautuvat Järvenpäähän ja jopa Vääksyyn, mutta nuoruuteni kotipaikka, Tapiolan puutarhakaupunki, on totta kai se yhteinen ydin näissä kaikissa. Joissakin kertomuksissa olen joutunut kohtaamaan jo lähes unohtuneita, surullisia ja ikäviä tapahtumia. Toisaalta, kun näitä lapsuuden ja teini-iän tekemisiä katsoo puolen vuosisadan päästä, monet niistä näyttäytyvät humoristisina ja jopa hauskoina.

Vääksyssä 21.10.2020

Robert Ramberg

Tilaukset: https://www.suomalainen.com/products/tapiolan-valoissa