Elämää vanhalla Haapaniemellä

Elämää Haapaniemellä Rullan näkökulmasta

Huuhtanen, Riitta: Elämää vanhalla Haapaniemellä. Villa Rullan Tarina. Asunto-osakeyhtiö Yritys 2018. 192 s.

Haapaniemelle, Kuopionlahden länsirannalle, ruutukaava-alueen ulkopuolelle oli 1800-luvun lopulla tarkoitus rakentaa muiden kaupunkien mukaisesti porvariston huvilakaupunginosa. Joitain tällaisia kesäasuntoja niemelle syntyikin, mutta 1900-luvun alussa idea huvilakaupunginosasta oli jo vanhentunut. Kuopio teollistui ja teollisuus tarvitsi rakentamisalueita. Liikemies ja sittemmin kauppaneuvos Herman Saastamoinen (1850–1920) päätti laajentaa kauppayritysten ryvästään perustamalla (lanka)rullatehtaan ja sijoittamalla sen Kuopion Haapaniemelle. Tästä oikeastaan alkoi Haapaniemen työläiskaupunginosan synty, vaikka alueella olikin vuosisadan alussa jo mm. kaupungin teurastamo, pesulaitos, nahkimo ja muita pienempiä laitoksia. Vuosisadan alussa Kuopiosta muodostui Tampereen jälkeen Suomen teollistunein kaupunki, joka nykypäivänä tuntuu Kuopion imagon kannalta oudolta.

Vuonna 1906 kaupunki alkoi vuokrata Haapaniemeltä rakennustontteja asunto-osuuskunnille. Osana tätä uudisrakentamista nousi niemelle kaksi kaksikerroksista puista vuokrataloa, jotka olivat ensimmäisiä kaupungin rakennuttamia vuokrataloja Suomessa. Toisen niistä, osoitteessa Saastamoisenkatu (ennen Hermanninkatu) 13:ssa sijaitsevan talon, asukkaat lunastivat itselleen vuonna 1930 ja siitä tuli Asunto-osakeyhtiö Yritys. Taloa kutsutaan nykyään nimellä Villa Rulla.

Tästä alkaa Villa Rullan Tarina. Tai oikeastaan se on tarina elämästä vanhalla ja nykyiselläkin Haapaniemellä, jota katsellaan Villa Rullan ikkunoista asukkaiden kertomana. Samalla tarina tarkastelee Kuopion liepeillä asuneiden ihmisten elämää, työtä ja arkea. Se tarjoaa muistoja laivojen Kuopiosta, nostaa esiin höyrylaivakipparien ammattikunnan ja itse asiassa kertoo sisävesilaivaston kulttuurista sen, mitä varsinaiset höyrylaivahistoriikit eivät kerro. Se on kertomus eri aikakausien asukkaiden lapsuudesta, se kertoo nuorten elämästä, urheilijoista, seurustelusta, mutta myös elämästä nyt, yhteisöllisyydestä asukkaiden kesken, talkoista, pihaelämästä. Oikeastaan aika normaalista elämästä, johon ulkopuolinen lukija pääsee kurkistamaan, mutta jonka sisältö on tietenkin haapaniemeläisille ja Rullan asukkaille, niin poismuuttaneille kuin nykyisillekin, tärkeä minuuden hahmottamisessa. Narratiivista mikrohistoriaa.

Lassi Saressalo

Herman Saastamoinen (1850 Vuonamonlahti, Pielavesi (nyk. Keitele) – 28. huhtikuuta 1920 Kuopio[1]) oli suomalainen kauppaneuvos ja suuryrittäjä. Saastamoisen vuonna 1876 perustama perheyhtiö Saastamoinen oli 1900-luvun tunnetuin kuopiolaisyritys. Hänen sukunsa perintöä on myös mittavista taidekokoelmistaan tunnettu Saastamoisen säätiö.