Vanha Rauma

Kaunista Raumaa

17.5.2016

Salo, Altti A., Sundelin, Raimo: Vanha Rauma. Old Rauma. Länsituuli 2105. 160 s.

Salon ja Sundelinin teos on kaunis kuvakertomus vanhasta Raumasta. Se perustuu nimenomaan valokuviin, joita taustoittavat Päivi Luosman ja Kari Kallosen tekstit, jotka samalla jakavat kuvakerronnan teemoihin., Tarina alkaa loistavalla ilmakuvalla, jonka sisältämää Vanhaa Raumaa seuraavien sivujen kuvat ja tekstit käsittelevät. Kaiken keskellä on Rauman vanha Raatihuone, Kauppatori ja Pyhän Ristin kirkko. Näiden ympärillä leviää vuosisatainen hiljalleen uudistunut, mutta intiimin olemuksensa säilyttänyt puukaupunki, Suomen ensimmäinen maailmanperintökohde.

Kuvat ja niitä tukevat tekstit vievät katsojansa ja lukijansa – tässä järjestyksessä siis – kulkemaan Raumanjoen alkulähteiltä kirkolle, torille ja tavallisten ihmisten tavallisille pihoille. Matkan varrella tavataan raumalaiset naakat, meritaimen Raumanjoessa, jokunen ihminen yksinäisillä kaduilla ja kujilla, useampi ulkokonsertissa tai toriostoksilla. Tapaamme joko oikean raumalaisen tai ”tullista tulleen”, kuten uusasukkaita Raumalla kutsutaan. Mutta ennen kaikkea näemme puukaupungin kauneuden, niin talvisen kuin kesäisen, syksyisen ja keväisen sellaisena kuin meille ammattikuvaajat voivat näyttää.

Kamera tavoittaa, kun sitä oikein osaa käyttää, pieniä intiimejä yksityiskohtia ihmisen pienessä ympäristössä. Milloin uteliaisuuden kohteena ovat pihapiirit, milloin ne kadun kulkijasta erottavat perinteiset raumalaiset portit. Kamera katsahtaa raumalaiseen ikkunaan, jossa usein riippuu purjelaiva kertomassa talon isännän ammatista. Kun ikkunalaudalla oleva posliinikoira katsoo sisälle päin, on isäntä palannut matkaltaan, ulospäin katsovat koirat kertovat häntä odotettavan. Ikkunan katupeilit tyydyttävät sisällä istuvan uteliaisuutta ohikulkijoista.

Joissain kuvissa kulkevat pitsimissiehdokkaat itseään raadille tarjoamaan, jossain taas äiti työntää lastaan tärisevällä mukulakivikadulla. Kertomukset tavoittavat myös tuonpuoleisia raumalaisia. Käynti hautausmaalle tutustuttaa meidät eversti Johan Fredrik Eekiin, Runebergin Stoolin runojen sankariin yhtä hyvin kuin raumalaisuuden symboliin Hj. Nortamoon tai elokuvapersoonaan, ohjaaja Risto Orkoon. Raumaan liittyy myös murhattu Alfred Kordelin, jonka kappelin on suunnitellut Lars Sonck.

Kun usein valokuvamiljöökirjoissa kuvataan entistä ja nykyistä rinnakkain, ei sitä Raumalla juuri voi tehdä. Vanha Rauma on säilynyt, eikä sen esittelyyn kuulu joidenkin ylilyöntien näyttäminen. Sen sijaan mielenkiintoista on samojen kohteiden kuvaus kesäasussa ja talven lumisuudessa. Tuossa talvisessa lumisuudessa saattaa kuvitella myös kuinka Rauman Flikk istuu omalla penkillään Hauenguanon aukiolla Kerttu Horilan taideteoksena, mutta onneksi hänet siirretään talveksi sisätiloihin ja hän on turistien kuvakumppanina vain kesäisin.

Kaunis on Vanha Rauma katsella, kun sitä osaajat kuvillaan näyttävät. Teoksen tekstikin on vähäeleistä, mutta kielellisesti luistavaa – jopa yhtä intiimiä kuin vanhan Rauman sokkeloiset katukuvat ja kadunvarsitalojen asukkaat. Sundelinin ja Kallosen taitto korostaa teoksen upeutta. Englanninkielinen käännös tulee Lingo Lauguages Oy:ltä.

Kaksikielisenä teos on oivallinen lahjakirja, mutta myös tavallisen raumalaisen kotikirjaston aarteeksi ajan mittaan muuttuva.

Lassi Saressalo

Tiedustelut: teosta on saatavilla kirjakaupoista