Kouvolalainen Ankkapurhan teollisuusmuseo on vuoden 2018 Itä-Suomen paikallismuseo

20.6.2018 Tiedote

Kunniamaininta Kainuun Paltamon kotiseutumuseolle, Pohjois-Savon Kaavin Pitäjänseuralle ja Pohjois-Karjalan Tohmajärven museoalueelle

Ankkapurhan teollisuusmuseo
Kymenlaakson museot juhlivat 100-vuotiasta Suomea esittelemällä yhteensä 100 kymenlaaksolaista menneisyyden vaikuttajaa. Näistä yhdeksän on esillä Ankkapurhan teollisuusmuseossa. Ylityönjohtaja Vilhelm Wagnerin elämästä kerrotaan museon ytimenä olevan Suomen ensimmäisen jatkuvakäyttöisen kartonkikoneen kyljessä. Kuva: Hanna Myllyntausta, Stora Enso.

Vuoden 2018 Itä-Suomen paikallismuseo on Kymenlaaksossa Kouvolan Inkeroisissa oleva Ankkapurhan teollisuusmuseo. Kunniamaininnan saivat Kainuun Paltamon kotiseutumuseo, Pohjois-Savon Kaavin Pitäjänseura ja Pohjois-Karjalan Tohmajärven museoalue.

Vuoden 2018 Itä-Suomen paikallismuseokilpailun teemana on Suomen itsenäisyyden juhlavuoden huomioon ottaminen paikallismuseon näyttelyissä ja tapahtumissa sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Ankkapurhan teollisuusmuseo juhlisti 100-vuotiasta Suomea kahdella uudella näyttelyllä. ”Vuoden 1918 tapahtumat ja vaikutukset Inkeroisten tehtaalla ja tehdasyhdyskunnassa” -näyttelyn toteuttivat Stora Enson Anjalankosken tehtailta eläkkeelle jääneet seniorisuunnittelijat. ”Kasvoja Kymenlaaksosta” -näyttely oli Kymenlaakson museoiden juhlavuoden yhteisnäyttely, jossa esiteltiin yhteensä 100 menneisyyden kymenlaaksolaista. Ankkapurhan teollisuusmuseossa oli esillä heistä yhdeksän tehtaan kattoon ripustetuissa banderolleissa. Näyttely toteutettiin useiden yhteistyötahojen kanssa. Itsenäisyyden juhlavuosi oli aiheena myös museon tapahtumissa.

Vuoden 2018 Itä-Suomen paikallismuseon valitsi Suomen Kotiseutuliiton puheenjohtaja ja Jyväskylän yliopiston museologian professori Janne Vilkuna.

Rahapalkinnon lahjoittaa OP Kymenlaakso.

 

Kilpailu on järjestetty vuodesta 2010

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailu järjestettiin kuusi kertaa nimellä Savo-Karjalan paikallismuseo. Vuonna 2016 kilpailu laajeni Kainuuseen ja Kymenlaaksoon ja sai uuden nimen. Kilpailu järjestetään sivutoimisesti hoidettujen paikallismuseoiden kesken viiden maakunnan alueella. Kilpailun teema vaihtuu vuosittain.

Vuoden 2010 Savo-Karjalan paikallismuseo oli Liperin maatalousmuseo Pohjois-Karjalasta – teemana nuoret ja museo.

Vuoden 2011 Savo-Karjalan paikallismuseo oli Suomen Asutusmuseo Pohjois-Savon Lapinlahdelta – teemana hyvin hoidettu museoympäristö.

Vuoden 2012 Savo-Karjalan paikallismuseo oli Pattoin perintötalo Etelä-Savon Juvalta – teemana suunnitelmallinen museotyö.

Vuoden 2013 Savo-Karjalan paikallismuseo oli Mäntyharjun museo Etelä-Savosta – teemana markkinointi.

Vuoden 2014 Savo-Karjalan paikallismuseo oli Kiteen kotiseutumuseo Pohjois-Karjalasta – teemana vaihtuva näyttely.

Vuoden 2015 Savo-Karjalan paikallismuseo oli Nilsiän perinne- ja kulttuuriyhdistys Pohjois-Savosta – teemana talkoot ja vapaaehtoistyö.

Vuoden 2016 Itä-Suomen paikallismuseo oli Kouvolan Miljöö- ja Radiomuseo Kymenlaaksosta – teemana verkkonäkyvyys.

Vuoden 2017 Itä-Suomen paikallismuseo oli Riuttalan Talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiö Pohjois-Savosta – teemana rakennusten kunnostaminen.