Museot ja näyttelyt
Ilmoittaudu opastuksiin: Ilmoittautuminen retkiin ja opastuksiin
Vantaan kaupunginmuseo
Hertaksentie 1
avoinna perjantaista sunnuntaihin klo 10–18
Hyvä, parempi Vantaa-näyttely
Vantaan kaupunginmuseo, Hertaksentie 1
TIKKURILAN SUURALUE
Opastukset perjantaista sunnuntaihin kahden tunnin välein: klo 11, 13, 15 ja 17
HUOM! Korjattu näyttelyohjelma. Käsiohjelmassa virheellinen tieto.
Keski-iässä moni tekee elämästään välitilinpäätöstä. Mitä onkaan tullut tehtyä, mihin kannattaa käyttää loppuelämä? Hyvä, parempi, Vantaa -näyttely on 50-vuotiaan kaupungin omaelämäkerta. Siinä muistellaan haparoivia, kasvupyrähdysten sävyttämiä lapsuusvuosia 1970-luvulla ja kasvetaan aikuiseksi 1990-luvun lamavuosina. Vuosituhannen alussa kiidetään uraputkessa ja pohditaan ruuhkavuosien taakan jakamista kumppanin kanssa. Lopulta selvitään jopa maailmanlaajuisen pandemian haasteista.
Tervetuloa matkalle 50-vuotiaan Vantaan historiaan!
Håkansbölen kartanon kesänäyttelyt
Håkansbölen kartano, Kartanotie 1
HAKUNILAN SUURALUE
Avoinna la–su klo 11–16
Historiallisella kartanoalueella on auki kolme erilaista kesänäyttelyä. Pikkutallin uudistuneessa näyttelyssä kuvat, esineet ja tehtävät kutsuvat sinut mukaan menneiden aikojen maalaiselämään. Palvelusväen valtakuntaan kuuluneissa aitoissa näet mm. sepän valmistamia työkaluja sekä vanhan leivinuunin. Tänä kesänä pääset kurkistamaan myös kartanon lasten leikkimökkiin ensimmäistä kertaa. Historiallinen puisto tarjoaa palan kauneinta luontoa.
Puisto-opastus Håkansbölen kartanolla
Håkansbölen kartano, Kartanotie 1
HAKUNILAN SUURALUE
Opastukset la ja su klo 14
Håkansbölessä pääset aikamatkalle 1640-luvulta nykypäivään. Kuulet kiinnostavia tarinoita kartanon omistaneista historian merkkihenkilöistä, tavallisesta työväestä, arkkitehtuurista ja puistosta. Vantaan kaupunki osti kartanon Sanmarkien perheeltä vuonna 2005, ja on siitä lähtien kunnostanut puistoa sekä talousrakennuksia. Armas Lindgrenin suunnitteleman päärakennuksen remontti alkaa elokuussa 2024. Päärakennuksessa avautuu kartanomuseo 2026.
Vantaan taidemuseo Artsi
Paalutori 3
Avoinna pe–su klo 11–16
Näyttelyopastus Kotini jossain -näyttelyyn
Vantaan taidemuseo Artsi, Paalutori 3
MYYRMÄEN SUURALUE
Opastukset la klo 12 ja klo 14
Tule tutustumaan Artsin Kotini jossain -näyttelyyn oppaan johdolla! Näyttely herättää pohtimaan, mitä kodilla tarkoitetaan ja mitkä tekijät muodostavat kodin. Yleisöopastuksella perehdytään näyttelyn teemoihin, teoksiin ja taiteilijoihin yhdessä keskustellen. Kierros on maksuton, eikä sille tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kesto noin 45 min.
Ida Sofia Flemingin ja Joonas Outakosken performanssi Kotini jossain -näyttelyssä
Myyrmäki, Vantaan taidemuseo Artsi, Paalutori 3
MYYRMÄEN SUURALUE
Su klo 12–15
Osana Kotini jossain -näyttelyä nähdään Artsin näyttelytilassa performanssi ”Koti ei ole siellä missä minäkin”. Performanssi liittyy näyttelyssä esillä olevaan Ida Sofia Flemingin teokseen, nivoen äänen ja kehon osaksi suurikokoista metalliveistosta. Performanssia voi seurata haluamansa ajan. Vapaa pääsy.
Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo
Sotungintie 4
HAKUNILAN SUURALUE
Avoinna la–su klo 11–17, opastukset klo 10 ja 16
Huom! La opastus klo 10 osana matkakummiretkeä Hakunilaan.
Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo on vanhaan kartanomiljööseen sijoittuva uniikki museokohde, jossa vierailun ytimessä ovat rauha ja pysähtyminen. Kuvanveistäjä Laila Pullinen loi taidetta, historiallisia kerrostumia sekä luontoa suojelevan kokonaistaideteoksen Vantaalle, joka on nykyisin museoitu. Tämä elämäntyö rakentuu Pullisen taiteen keskeisille elementeille: historialle ja hetken hauraudelle, aineettoman ja aineen yhteyksille sekä luonnon lainalaisuuksille.
Museolla järjestettävän opastetun kierroksen aikana tutustutaan kartanoalueen kulttuurihistoriaan ja luonnon säilyttämiseen painottuvaan museokokonaisuuteen, joka perustuu kuvanveistäjä Laila Pullisen elämäntyöhön Nissbackan kartanon veistospuistossa. Museon veistospuiston lisäksi vieraillaan kolmessa sisätilassa: Makasiinissa, Kotimuseossa ja Ateljee-galleriassa. Veistospuistossa ja Makasiinissa esitellään Laila Pullisen taiteen pysyvää kokoelmaa ja ateljee-galleriassa museon joka vuosi vaihtuvaa näyttelyä, jossa tänä kesänä syvennytään alueen historiaan. Kotimuseossa, eli Laila Pullisen taiteilijakodissa on esillä taiteilijan henkilökohtaista esineistöä ja hänen omistamaansa taidetta. Esillä on myös Laila Pullisen äidin, Tyyni Pullisen (1909-2008) naivististen maalausten kokoelma.
Museoalueen rakennuskantaan kuuluvan makasiinin täyttäessä 100 vuotta, halutaan opastuksessa erityisesti huomioida Nissbackan monisatavuotinen historia, joka on taiteen vuoropuhelun kanssa täysin ainutlaatuinen. Samalla syvennytään Pullisen taiteen muotokieleen ja sen kantamiin viesteihin luonnon ja ihmisen rajoista sekä rajattomuudesta.
Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.
Korso-Seuran valokuvanäyttely, Korso – yhteinen kotimme
Monitoimikeskus Lumon ala-aula, Urpiaisentie 14
KORSON SUURALUE
Näyttely avoinna ma–to 8–20 ja pe–la 8–16
Juhlistaakseen Vantaan ja Kotiseutuliiton juhlavuotta Korso-Seura järjestää Korsoa ja korsolaisuutta käsittelevän valokuvanäyttelyn. Kuvien myötä on mahdollista seurata Korson ja korsolaisten matkaa menneestä nykypäivään, arjesta juhlaan. Ajat muuttuvat, mutta korsolaisuus pysyy. Kuten Korso-tuotteissa sanotaan: I <3 Korso!
Galleria K
Asematie 7
TIKKURILAN SUURALUE
Galleria on avoinna pe 11–17 ja la–su 12–16
Taidenäyttelytilassa voit tutustua taiteilija Harri Larjoston näyttelyyn Genesisis 2.0 (30.8.–29.9.2024). Näyttelyn keskiössä on seitsemän maalausta, jotka kuvaavat nykymaailman luomisen seitsemää päivää. Harri Larjosto (s.1952 Turku) on muun muassa valokuvia, videoita, installaatioita, käsitetaidetta ja tilateoksia luonut vantaalainen taiteilija. Hän esittelee näyttelyään perjantaina 30.8. klo 14.30 ja la–su 31.8.–1.9. klo 12 ja klo 15.
Galleria K on Vantaan Taidemuseo Artsin ja Vantaan taiteilijaseuran yhteinen taidenäyttelytila. Gallerian yhteydessä toimii Vantaan taiteilijaseuran taidelainaamo, josta voi ostaa tai vuokrata seuran jäsenten teoksia, kuten maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvavedoksia sekä tekstiilija korutaidetta. Taidelainaamo on ainoa laatuaan Vantaalla.
Galleria Gjutars
Vanha Kuninkaalantie 6
TIKKURILAN SUURALUE
Galleria on avoinna pe 11–17 ja la–su 12–16
Henri Hagman (s.1974) on Rovaniemellä asuva taidemaalari, kriitikko ja taidepedagogi. Henrin maalauksia ovat kuin eläviä olentoja aineenvaihduntoineen ja vaihtelevine tunnetiloineen. Samasta maalauksesta löytyy useinkin sekä öljymaalia että vesivärejä. Hagman keskittyy maalauksissaan väriin, rytmiin, jälkeen ja muotoon. (Kemin taidelainaamo)
Galleria Gjutarsissa voit tutustua Vantaan taiteilijaseuran toimintaan perjantaina 30.8.2024 sekä Henri Hagmanin näyttelyyn 29.8–15.9.2024. Taiteilija esittelee näyttelyään la–su.
Suomen Ilmailumuseo
Karhumäentie 12, Aviapolis
AVIAPOLIKSEN SUURALUE
Avoinna pe klo 10–20, la–su klo 10–17, lauantaina ilmainen sisäänpääsy!
Suomen Ilmailumuseo sijaitsee Vantaan Aviapoliksen aseman tuntumassa, Aviabulevardin uloskäynnin puolella. Koe kahden hallin täydeltä Suomen monipuolisinta siviili-, sotilas- ja harrasteilmailun kokoelmaa! Museossa on museokauppa ja kahvila. Lisätietoja ilmailumuseo.fi
Petri Kaupin Ilmailutaidetta-näyttely on viimeistä viikonloppua nähtävillä Suomen Ilmailumuseossa 30.8.–1.9.2024.
Opastukset la 31.8.
Klo 11. Pikku Pilotin Lentokoulu (suositusikä: 6+)
Klo 13. Yleisopastus, vapaaehtoinen opas tarinoi
Klo 14. Sodan taivaalla
Klo 15. Lentomatkustaminen ennen ja nyt
Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.
Tiedekeskus Heureka
Tiedepuisto 1
TIKKURILAN SUURALUE
Pe 30.8. klo 10–17
la/su 31.8.–1.9. klo 10–18
Heurekassa pääset tutustumaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden, kokeillen ja oivaltaen.
Puistokulma – 60 vuotta järjestötalotoimintaa Vantaalla
Talkootie 4, Hiekkaharju, 01350 Vantaa
Opastetut kierrokset lauantaina 31.8.2024 klo 10 ja klo 11.
Kierroksen kesto 45 minuuttia
Työväenjärjestöt rakensivat Puistokulman talkoilla kokoontumis- ja juhlapaikakseen 1964. Opastetulla kierroksella tutustutaan talon historiaan ja nykypäivään, ihastellaan juhlasalin upeaa tanssilattiaa ja lopulta päädytään putkaan. Harvinainen kaitafilmitallenne rakentamisajalta kertoo talkootyöstä ja sen tekijöistä. Oppaana Kati Tyystjärvi, Puistokulma ry:n puheenjohtaja.
Opastettu näyttelykierros Fazer Experience Vierailukeskukseen 13 €/hlö
Fazerintie 6
Opastukset la klo 10–11 ja klo 15–16
Opastetulla 1 tunnin näyttelykierroksella tutustutaan Fazerin käyttämiin raaka-aineisiin, historiaan ja laajaan tuotevalikoimaan. Vierailukokemus on inspiroiva, interaktiivinen ja opetuksellinen. Tervetuloa muistelemaan ja luomaan uusia muistoja! Avoinna myös Fazer Experience shop ja Fazer Café Fazerila.
Opastuksille ennakkoilmoittautuminen.
Helsingin pitäjän kirkonkylän Kotiseutumuseo
Kirkkotie 45, Helsingin pitäjän kirkonkylä
Museo avoinna sunnuntaina klo 10–16
Kirkonkylän nuorempaan vuonna 1822 rakennettuun viljamakasiiniin vuonna 1963 perustettu museo kertoo jokapäiväisten käyttöesineiden ja työkalujen kautta rahvaan elämästä Helsingin pitäjässä 1900-luvun alkumetreille. Helsingin pitäjä oli paljon nykyistä Vantaan kaupunkia suurempi vuoteen 1946 saakka, jolloin suuria alueita liitettiin nykyiseen Helsinkiin. Museossa esitellään myös elämää ja esineistöä näiltä alueilta.