Kotiseutuarkistojen tilannetta selvitetään kyselyllä – vastausaikaa jatkettu 15. helmikuuta asti
Missä ja miten toimivat tällä hetkellä maamme kotiseutuarkistot? Entä millaista tukea kotiseutuarkistoissa kaivataan? Kotiseutuliitto kartoittaa kyselyllä suomalaisten kotiseutuarkistojen toimintaa, osaamista ja tietotarpeita. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu 15. helmikuuta asti, jotta kysely tavoittaisi arkistot mahdollisimman kattavasti.
Kotiseutuarkistot toimivat tärkeänä paikallisena muistina. Ne ovat merkittävä paikallinen voimavara ja toimija, jotka säilyttävät yhteistä kulttuurihistoriaamme. Kotiseutuarkistot turvaavat paikallisen asiakirja-aineiston sekä henkisen perinteen keruun, tallentamisen ja käytön.
Tavoitteena ajantasainen kuva arkistojen tilanteesta
Kotiseutuliiton kysely Suomen kotiseutuarkistojen tämänhetkisestä toiminnasta, osaamisesta ja tiedon tarpeista avautui 10. tammikuuta. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu 15. helmikuuta asti, jotta kysely tavoittaisi maamme kotiseutuarkistot mahdollisimman kattavasti.
Kotiseutuarkistojen tilannetta on selvitetty viimeksi vuonna 1999, joten tuoreelle kyselylle on suuri tarve. Kyselyn tulosten avulla Kotiseutuliitto laatii selkeät, nykylainsäädännön mukaiset toimintaohjeet kotiseutuarkistoille. Jokainen vastaus on tärkeä kotiseutuarkistojen tilanteen selvittämiseksi, joten jokaisen kotiseutuarkiston toivotaan vastaavan kyselyyn.
Kotiseutuliitto toteuttaa selvityksen yhteistyössä Kansallisarkiston kanssa, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
Selvityksen tuloksista ja kotiseutuarkistojen tilanteesta tiedotetaan myöhemmin vuoden 2022 aikana.
Pääset vastaamaan kotiseutuarkistokyselyyn tästä linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/9969F01B70CF7787
Lisätietoja kotiseutuarkistoselvityksestä:
Koordinaattori Jonina Vaahtolammi, Suomen Kotiseutuliitto, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 974 1705
Johtaja Vuokko Joki, Kansallisarkisto Oulu, vuokko.joki@arkisto.fi, puh. 029 533 7231