Kenellä on oikeus kotiseutuun?

14.3.2018 Tiedote

Suomen Kotiseutuliitto järjestää 13. huhtikuuta Helsingissä Kaikilla on oikeus kotiseutuun -seminaarin, jossa pohditaan miten ja missä asukkaat, yhdistykset ja kulttuurit kohtaavat.

Kulttuurinen monimuotoisuus ja osallisuuden vahvistaminen ovat keskeisiä Kotiseutuliiton toiminnassa. Liiton selvityksen mukaan kansalaistoimijat haluavat toimia sillanrakentajina nykyisten ja uusien asukkaiden välillä sekä mahdollistaa kulttuurien kohtaamisia ja keskinäistä ymmärrystä.

Yhä globaalimmassa maailmassa niin maahanmuutto kuin maassamuuttokin ovat lisääntyneet. Yhä useammalla on monia asuinpaikkoja ja sitä myötä useita kotiseutuja. Jokaisella on oltava oikeus tulla hyväksytyksi sillä seudulla, jolla asuu ja tuntea olonsa turvalliseksi.

Kotiseututyö yhdistää

Kotiseutu ja siellä syntyvä kotiseututyö kaikessa moninaisuudessaan yhdistää erilaisia ihmisiä. Uusilla ja vanhoilla asukkailla, tulivat he mistä päin maailmaa tahansa, on yksi yhdistävä asia: nykyinen kotiseutu. Kotiseututyö kiinnittää tuohon seutuun ja opettaa arvostamaan aluetta.

Kotiseutu- ja kaupunginosayhdistyksissä tehdään monipuolista työtä yhteiseksi hyväksi: vaalitaan, tutkitaan ja tallennetaan perinnettä sekä edistetään asuinympäristön viihtyisyyttä ja koko yhteisön hyvää tulevaisuutta. Näissä yhdistyksissä toimii yli 150 000 henkilöä.

Miten uudet asukkaat ja uudet suomalaiset toivotetaan tervetulleiksi kotiseuduille ja yhdistyksiin? Mitä uudet asukkaat haluavat tehdä ja missä toimia? Miten kotiseututyö voi edistää luottamusta ja turvallisuutta erilaisten väestöryhmien ja toimijoiden välillä?

Kaikilla on oikeus kotiseutuun -seminaarissa aihetta avaavat Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Kotiseutuliiton hallituksen varapuheenjohtaja, toimialajohtaja Sampo Suihko, Opetushallituksen vastaava asiantuntija Mauri Uusilehto, Vuosaari-Seuran puheenjohtaja Hanna-Kaisa Siimes, Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkijat Johanna Leinonen ja Eveliina Lyytinensekä Naapuruussovittelukeskuksen päällikkö Miriam Attias.

Seminaarin työpajoissa osallistujat pääsevät tarkemmin pohtimaan luottamuksen merkitystä kotoutumisessa, toimivien väestösuhteiden roolia turvallisuuden luomisessa, kotiseututoimijoita kotouttajina sekä kulttuurien välisiä kohtaamisia (yhteisen toiminnan kautta). Työpajoja vetävät Johanna Leinosen, Eveliina Lyytisen ja Miriam Attiaksen lisäksi etnologi Sini Hirvonen sekä Walter ry:n projektipäällikkö Efe Evwaraye ja koordinaattori Jason Yabal.

Keskustelu yhdistävästä ja osallisuutta vahvistavasta kotiseututyöstä jatkuu elokuussa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Lappeenrannassa.

Seminaari on osa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018.

 

Kaikilla on oikeus kotiseutuun -seminaari ja työpajat
13.4.2018 kello 9–14.30
Opetushallituksen monitoimitila, Hakaniemenranta 6, Helsinki

 

Lisätiedot:

Suomen Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, puh. 045 1509 109, etunimi.sukunimi [at] kotiseutuliitto.fi

Facebook-tapahtumasivu: https://www.facebook.com/events/1804828439591191/

Ilmoittautumiset 9.4. mennessä toimisto [at] kotiseutuliitto.fi.


Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maamme suurimmista kansalaisjärjestöistä. Liiton keskustoimisto, 15 aluejärjestöä ja noin 750 jäsenyhdistystä ympäri Suomen tarjoavat yli 150 000 paikallistoimijalle näköalapaikan paikalliskulttuuriin sekä vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksia. Liiton jäsenistöön kuuluu myös 100 kuntaa ja kaikki maakuntien liitot, mikä takaa paitsi alueellisen kattavuuden myös joustavan tiedonkulun ja lukuisat yhteistyömahdollisuudet hallinnon ja ruohonjuuritason toimijoiden välillä. Kotiseutuliitto vastaa myös seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä. Tutustu: www.kotiseutuliitto.fi