Kaupunkikulttuurin juhlaa

26.3.2021 Uutinen
Kaupunkikarkelot. Kuva: Oulun kaupunki.

Oulun Valtakunnalliset kotiseutupäivät 12.–15. elokuuta

Oulun Valtakunnalliset kotiseutupäivät 12.–15. elokuuta on urbaanin kaupunkikulttuurin juhlaa. Runsas kulttuuriohjelma höystää ja keventää päivien painavaa Kulttuuri-ilmastonmuutos-teemaa. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa toukokuussa.

Retkiohjelma ulottuu laajasti koko Oulun alueelle. Yksi retkistä ulottuu Kierikkikeskukseen saakka. Kierikkikeskus on arkeologinen esihistoria- ja kulttuurimatkailukeskus Yli-Iin Kierikissä.

Pitkien retkien lisäksi ohjelmassa on kävelykierroksia kaupungilla.

Kauko Röyhka. Kuva: Olga Välimaa.

Kaupungista ei pyritä luomaan kiiltokuvaa. Oppaana on mm. Tuiran palkitussa kaupunginosassa kasvanut Kauko Röyhkä. Ohjelmaan on otettu mukaan kiinnostavia vastakohtaisuuksia.

“Sisällössä olemme pyrkineet siihen, että perinne ja nykyaikainen kaupunkikulttuuri limittyvät toisiinsa”, kaupungin tapahtumakoordinaattori Vesa Pynttäri kertoo.

”Pyrimme yllätykselliseen”, Pynttäri jatkaa.

Tapahtumat avoimia kaikille

Iso osa ohjelmaa on tarkoitettu sekä kaupunkilaisille että kotiseutupäivien muualta tuleville vieraille ja niihin on vapaa pääsy.

Edellisten, vuosituhannen vaihteessa Oulussa järjestettyjen kotiseutupäivien tapahtumat keskittyivät Oulu-halliin. Nyt päivät on tuotu kaupungin keskustaan, hyödyntäen avointa kaupunkitilaa mahdollisimman paljon. Elokuun leppeitä päiviä ei hukata istumalla sisätiloissa.

”Tapahtumat ovat näin ollen helposti saavutettavissa ja lähellä toisiaan”, Pynttäri kertoo.

Tämänvuotiset Oulun päivät on yhdistetty kotiseutupäiviin, joten tapahtumia on jokaiseen makuun ja kaikille ikäryhmille. Hupisaaressa järjestetään kolme Oulu Sinfonian konserttia laaja-alaisella ohjelmalla, joista yhden tähdeksi on hankittu Mikko Alatalo.

Taiteiden yö Pikisaaressa ja avoimet ovet Vanhalla villatehtaalla, Design tori. Kuva: Sanna Krook, Oulun kaupunki.

Kotiseutumarkkinat järjestetään Rotuaarilla ja puistossa osana Kaupunkikarkeloita. Kaupunkikarkelot villitsee Oulun kävelykatukeskustan musiikilla, tanssilla, näytöksillä ja esittelee perinnekulttuuria menolla, johon yleisökin pääsee osallistumaan tanssien tai pukeutuen tai vaikkapa lähtemällä lopuksi mukaan kulkueeseen. Tämä on kaikille avoin tilaisuus tuulettaa kansallispukuaan tai kansanpukuaan. Myös muiden kansallisuuksien pukuihin pukeutuneet ovat tervetulleita joukkoon ja tuomaan oman kulttuurinsa väriä tapahtumaan.

Ohjelmaa on ollut suunnittelemassa mm. kansanmusiikin ja kansantanssin harrastajia ja ammattilaisia. Catwalkilla nähdään kansallispukunäytös esittelyineen.
Kaupunkikarkelot päättyvät kulkueeseen ja sitä myöten Pikisaaren urbaaniin kyläjuhlaan.

Tervetuloa Ouluun elokuussa!

Valtakunnalliset Kotiseutupäivät Oulussa elokuussa 2021