Tervetuloa Ouluun elokuussa!

9.2.2021 Päivi Laajala, kaupunginjohtaja
Päivi Laajala. Kuva: Sanna Krook, Oulun kaupunki.

Oulussa elokuussa 2021 järjestettävien Valtakunnallisten kotiseutupäivien teema on kulttuuri-ilmastonmuutos. Se on myös teema, jolla kaupunkimme hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Ilmoittautuminen päiville alkaa huhtikuun lopussa.

Oulu2026-nimellä tunnettu hankkeemme toteutetaan yhdessä 32 pohjoisen Suomen kunnan kanssa. Kumppanuuskuntia ulkomailta mukana on 40.

Yhteistyöllä haluamme tuoda pohjoiseen lisää kulttuuria ja hyvinvointia, luoda uusia työpaikkoja ja kehittää pohjoista aluettamme, kotiseutuamme.

Kulttuuri-ilmastonmuutos tehdään yhdessä. Hanke kokoaa Oulussa ja toteutusalueella laajasti yhteen eri alojen asiantuntijoita yhteiskunnan eri sektoreilta. Oulu2026 koskettaa nyt ja tulevaisuudessa jokaista oululaista sekä pohjoisen toteutusalueen asukasta.

Kulttuurin voimin suvaitsevuutta

On aika yhdistää voimat ja miettiä, miten kulttuurin ja taiteen keinoin vahvistamme yhteisöllisyyttä sekä lisäämme suvaitsevaisuutta ja hyvinvointia pohjoisilla kotiseuduillamme ja koko Euroopassa. Erityisen tärkeää se on näinä aikoina, jolloin Euroopassa tapahtuu huolestuttaviakin asioita. Demokratiaa ja sananvapautta tulee tukea ja vahvistaa.

Haluamme vahvistaa suomalaista ja eurooppalaista identiteettiämme ja teemme sen kulttuuri-ilmastonmuutoksen voimalla.
Kulttuuri-ilmastonmuutos kiteytyy kolmen kantavan teeman alle: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki.
Ensimmäisessä teemassa haluamme kertoa Euroopalle, millainen on kaupunki metropolialueen ulkopuolella, jossa asuu Euroopan sivistynein metsäkansa.

Toisessa haluamme tutkia, miten opimme ymmärtämään toisiamme paremmin ja mitä uusia ja yllättäviä yhteyksiä voimme luoda.
Kolmannessa kuuntelemme nuorisoa ja rakennamme enemmän paikkoja olemiseen, tekemiseen ja luomiseen – hyödynnämme hallittua ja luovaa hulluutta ja juhlimme myös alakulttuureja.

Insinöörikaupunki tarvitsee taidetta

Oulu on tunnettu teknologiakaupunki, jonka elinvoima perustuu pitkälti korkeaan osaamiseen ja laajaan yhteistyöhön korkeakoulujen, tutkimuslaisten, yritysten ja kaupungin välillä. Toisaalta kaupungissa koetaan, että insinöörikaupunki tarvitsee taiteilijoita ja kulttuurialan ammattilaisia.

Oulu2026-hankkeella luomme yllättäviä yhteyksiä kulttuurin, tieteen, taiteen ja teknologian keinoin ja niiden välille. Juhlimme erilaisuutta kontrastien kaupungissa.

Oulu kehittyy ja uudistuu tulevien vuosien aikana. Oulussa järjestetään asuntomessut vuonna 2025, ja tapahtumasta tulee hiilineutraalin rakentamisen näyteikkuna. Jo sitä ennen kaupunkirakenteemme tiivistyy, kehitämme muun muassa kaupungin keskustaa ja asemanseutua ja panostamme kestävään liikenteeseen eri alueiden ja ydinkeskustan välillä.

Pyrimme muun Euroopan tavoin uudistumaan erityisesti digitalisaation ja kestävän kehityksen keinoin. Edessämme on suuri muutos, jonka työstämisessä kulttuuri voi olla suureksi avuksi.

Ensi elokuussa on todennäköisesti jo tiedossa, mikä kaupunki kolmikosta Oulu, Tampere ja Savonlinna, on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Käy kisassa miten tahansa, olemme jo nyt tehneet matkan, joka jatkuu. Oulu, Suomi ja Eurooppa tarvitsevat kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Tervetuloa ensi elokuussa Ouluun tekemään muutosta yhdessä meidän kanssamme!