Etsintäkuulutus: Löytyykö arkistoistanne kirjeitä 1800-luvulta?

14.6.2022 Uutinen

Onko organisaationne hallussa kirjeaineistoa Suomen suuriruhtinaskunnan ajoilta? Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa etsitään vuosien 1800–1917 kirjekokoelmien luettelointi- ja kuvailutietoja suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden kokoelmista.

Suomen Akatemian rahoittama konsortiohanke ”Kirjeenvaihdon kulttuurit / Constellations of Correspondence (CoCo)” kerää Suomen suuriruhtinaskunnan aikaisten (v. 1800–1917) kirjekokoelmien luettelointi- ja kuvailutietoja suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden kokoelmista. CoCo harmonisoi ja rikastaa kootut kuvailutiedot yhtenäiseksi datakokonaisuudeksi; kirjeitä itsessään ei digitoida tai julkaista. Lopputuloksena julkaistaan avoin portaali, joka tarjoaa uudenlaisen näkymän 1800-luvun kirjeenvaihtokulttuuriin ja kirjeitä tallentavien organisaatioiden kokoelmiin.

Kuvateksti: Ernst Wendelin: Nuori nainen kirje kädessään (1840–77) (Kuva: Museovirasto, Historian kuvakokoelma).

Syksyllä 2021 käynnistynyt CoCo-hanke selvittää parhaillaan 1800-luvulta säilyneiden kirjekokoelmien laajuutta ja etsii lisää metadataa muistiorganisaatioille suunnatulla verkkokyselyllä. Hanke on saanut jo aineistoluovutuksia kansallisen tason jättiläisiltä, kuten Kansallisarkistolta, Kansalliskirjastolta ja Kansallisgallerialta, mutta toiveena on tavoittaa myös pieniä ja paikallisia toimijoita – esimerkiksi kotiseutuarkistoja ja paikallismuseoita.

Linkkiä CoCon kyselyyn on jaettu suoraan muun muassa alueellisiin vastuumuseoihin, yksityisarkistoihin sekä suurimpien ja vanhimpien kaupunkien kaupunginarkistoihin ja -museoihin. Coco-hanke kiittää lämpimästi jo saaduista vastauksista! Katveeseen lienee kuitenkin jäänyt vielä runsaasti aineistoa vaikkapa kuntien, seurakuntien, yhdistysten ja yhteisöjen arkistoissa.

Vastaa kyselyyn elokuun loppuun mennessä

Kuka kirjoitti kenelle? Kuinka taajaan? Ja mistä? Onko organisaationne hallussa kirjeaineistoa, joka monipuolistaisi kuvaa Suomen suuriruhtinaskunnan sosiaalisista verkostoista, vaikuttavista hahmoista ja ahkerimmista kirjeiden rustaajista? Kaikki tieto säilyneistä 1800-luvun kirjekokoelmista, niiden laajuuksista ja talletuspaikoista on arvokasta, vaikka aineiston sähköisiä luettelointi- tai kuvailutietoja ei toistaiseksi olisikaan saatavilla.

Vastaa 1800-luvun kirjeaineistoja koskevaan verkkokyselyyn alla olevasta linkistä. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15-20 minuuttia, ja verkkolomakkeen voi täyttää useassa otteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/64685D62D6CF6948

Kysely on avoinna ainakin 31. elokuuta 2022 asti ja sitä koskeviin tiedusteluihin vastaa Johanna Enqvist (johanna.enqvist@finlit.fi).