Kotoisin monesta paikasta
Rakkain harrastukseni ovat pienet uutiset. Minulle tulee alan kattojärjestön kautta säännöllisin väliajoin kaikki Suomen paikallislehdet, joista etsin kaikkein pienimmät uutiset. Luen noita hurmaavia ja inhimillisesti kohottavia pikku-uutisia kameralle ja julkaisen ne sosiaalisessa mediassa. Nimen pöllin Yleisradion jo lakkautetusta ohjelmasta. Kotimaan katsauksessani on kerrottu muun muassa ensimmäistä kertaa 14 vuoteen kukkivasta kaktuksesta Pohjois-Karjalassa ja etsitty siilinjärveläisen Matiaksen kauppamatkalla hukkaamaa kumisaapasta. Kenkä löytyi lopulta Kajaaniin vievän tien varrelta aurauskeppiin ripustettuna. Tuosta jutusta jäi mieleen virke, joka olisi vahvoilla, jos Suomessa jaettaisiin Lainaus-Finlandia. Matias kommentoi Uutis-Jousi -lehdelle episodia sanoin: ”Kyllä kelpaa metsässä temmeltää, kun on kummatkin saappaat”.
Pikku-uutisten suosio yllätti minut täysin. Lyhyillä videoilla on Facebookissa ja Twitterissä yli miljoona katsojaa ja tempaus palkittiin Suurella Journalistipalkinnolla vuoden parhaasta journalistisesta teosta.
Olen joutunut toki pohtimaan Kotimaan katsauksen hämmentävän suosion syitä. Keskeisiä syitä on mielestäni kolme kappaletta. Ensinnäkin Suomessa osataan arvostaa rikasta paikallislehtikenttäämme. Alati muuttuvalla mediakentällä ei liene ole rakastetumpaa välinettä kuin oman kunnan aviisi. Toinen syy on Kotimaan katsauksen näkökulma. Mukaan lähetykseen valitaan vain uutisia, joissa on positiivisuutta. Ilahduttaville uutisille oli ilmiselvästi tilaus sosiaalisen median uutisvirroissa, jotka ovat viime vuosina täytyneet shokeista, räyhästä ja jopa suoranaisista valheista.
Suosion keskeisimmän syyn luulen liittyvän koti-ikävään, jota paikallislehtien juttujen näkeminen sosiaalisessa mediassa rahtusen helpottaa. Eniten palautetta saan nimittäin maalta kaupunkiin muuttaneilta ihmisiltä, joita yhdistää erikoinen asia. Yhteinen nimittäjä on kotiseudulla asuva äiti, joka sitkeän uskollisesti kasaa paikallislehden numerot pinoon odottamaan seuraavaa vierailua. Sitten ne luetaan kerralla tekstaripalstaa myöden. Lehtikasa toimii myös äänettömänä mutta armottomana mittarina. Onko siellä etelässä ollut kovakin kiire, vai miten pino on noin korkeaksi ehtinyt?
Mittava kiinnostus kotiseudun asioita kohtaan on osa suosiotaan kasvattavaa ilmiötä nimeltään kaksoisidentiteetti. Yhä useampi ihminen kokee olevansa useammasta kuin yhdestä paikasta kotoisin. Syyt ovat ilmeiset: Ihmiset yksinkertaisesti muuttavat huomattavasti useammin kuin aiemmin. Lukion jälkeen lähikaupungin ammattikorkeakouluun, sitten jatko-opiskelemaan vielä kauemmaksi. Työkomennukset ja rakkaus kuljettavat ihmisiä yhä kauemmaksi synnyinseuduistaan. Mutta uusi kotikaupunki ei syrjäytä synnyinkuntaa, vaan ne muodostavat kaksikon. Tai jopa kolmikon. Jokainen tyylillään.
Jani Halme
Luova johtaja, Toinen PHD
Kirjoittaja on Uutisvuodon kapteeni, joka asuu sekä Punavuoressa että Parikkalassa. Hän puhuu elokuussa Valtakunnallisten kotiseutupäivien Kestävä kotiseutu -seminaarissa aiheesta Kestävä kotiseutusuhde ja hyvä kotiseutupöhinä.
Artikkeli on julkaistu aiemmin Kotiseutupostissa 1/2018.
www.kotiseutuposti.fi