Maiseman muisti

23.5.2013
Pia Puntanen ja Harri Heinonen (toim.)
Maiseman muisti. Memory of Landscape
Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma, julkaisu 3. Mikkelin kaupunki 2013, 97 s.

Kuvan ja tekstin symbioosi

Kirjan kannessa kylläkin lukee Harri Heinonen – Leena Hangasmaa – Pia Puntanen, mutta sisällä tietosivulla ovat yllä olevat toimittajatiedot.

Mikkelin seudun kulttuuriperintöohjelma, josta Pia Puntanen ja Leena Hangasmaa kirjoittavat juuri ilmestyneessä KOTISEUTU 2013 -julkaisussa, tuntuu tuottavan mielenkiintoista materiaalia. Nyt käsillä on näppärä kirjanen tai laajahko vihko, jossa Harri Heinonen kertoo kuvin ja Puntanen ja Hangasmaa sanoin siitä, mitä maisema heille ja meille kertoo. Teoksen idea rakentuu kulttuuriperintöohjelman kokonaisuuksiin. Se pyrkii hahmottamaan kulttuuriperinnön niin henkiseksi kuin aineelliseksi ympäristöksi, joka kertoo kokijalleen, näkijälle, kuulijalle ja lukijalle sen, mistä mikkeliläisyys ja eteläsavolaisuus oikein muodostuu. Tämä ohjelma on ollut vain lähtökohta Heinoselle, joka on totuttu tuntemaan arkipäivän maisemien kuvaajana. Hän itse toteaa, että vasta viisi vuotta mikkeliläisenä ei ole antanut vielä mahdollisuutta muuttua kokonaan mikkeliläiseksi – siksipä hänen maisemamuistinsa on persoonallinen ja omannäköisensä.

Oletan, että tässä tapauksessa ensin oli kuva. Toki kulttuuriperintöohjelmasta ja mikkeliläisestä mielenmaisemasta alkunsa saava, mutta Harri Heinosen silmin ja kameran kautta katsottuna. Koska hän kuvakerronnassaan on realisti, ovat kuvatkin sitä. Toisaalta silmiä hivelevän kauniita matkailumaisemia, oivallisia taivaan pilvien ja maankamaran reaalisuuden kohtaamisia, öistä värileikkiä sateisessa kaupungissa, mutta myös ihmisen käden rikkomaa luonnonmaisemaa, takapihoja, töhryjä seinissä. Ihminen siellä täällä, yksinäinen kanoottimeloja, ehkä lintubongari katselemassa Mikkelin sisävesisatamaan. Joskus torillinen väkeä ja kentällinen potkupalloilijoita.

Ja tietenkin Mikkelin historian militaarisymbolit, Porrassalmi ja Mannerheim luomassa kuvaa idän ja lännen välisestä historiallisesta jännitteestä.

Nämä kuvat ovat antaneet Puntaselle ja Hangasmaalle haasteen. Mitä kertoa kuvista. Uskon nimittäin vieläkin, että kuva oli ensin.

Mutta kyllä se toimii. Pieniin, tiiviisiin kuvateksteihin kirjoittajat ovat saaneet esiin sanomansa. Saman sanoman, joka laajempana esiintyy kulttuuriperintöohjelman pääluvuissa, joiden kautta selvitettiin mikkeliläisyyttä ja tarjottiin se myös yleiseen käyttöön (eri asia on, ovatko ohjelman kaikki symboliainekset juuri niitä, joita ihmiset haluavat): Savon syntyseutu, Rajalla, Kaskikansan perilliset, Torilla ja kaupanteossa, Kaupunki ja kaupunkilaiset, Modernin merkit. Siinä kulttuuriperintöohjelman pääluvut. Tässä teoksessa samat kertomukset toistuvat mielenkiintoisesti uusien otsikoiden alla: Risteykset, Kaupunki, Maaseutu, Talous, Vesi, Vapaa-aika, Maisema ja muisti (joka kyllä tekstissä on muodossa Maiseman muisti).

Joissakin kohdin kontrasti on huomattava, maisemakuvaa selittää teksti, josta ainakaan ulkopuolinen ei välttämättä näe yhteyttä kuten kuva 24 sivulla 58, mutta eipä se haittaa.

Kun kokonaisuus on kaksikielinen, suomi–englanti, on teokselle myös käyttöä laajemminkin. Se ei ole perinteinen kaupungin tai alueen esittely/lahjakirja, koska kuvitus on tarkoituksella erilaista arkipäivää kuvaavaa, kuin hypersiisteissä kaupunkiesitekirjoissa. Joskin tulee silloin tällöin näitä valokuvataiteen maisema- ja ihmismiljöörealisteja katsellessa mieleen: onko tuon esittäminen välttämätöntä. Mutta valokuvataiteella on omat genrensä ja tietokirjakriitikkona en kuvataidearvostelua uskalla ruveta kirjoittamaan.

Rauhallinen ja avara taitto on Jyrki Suvimaan Mainostoimisto Groteskilta, eikä sitä voi muuta kuin kehua.

Mielenkiintoinen terveinen Mikkelistä.

Lassi Saressalo

Lisätietoja antaa
Viestintäpäällikkö Satu-Mari Tolonen
040 129 4350
etunimi.sukunimi@mikkeli.fi
Teos on luettavissa myös internetissä osoitteessa: http://issuu.com/mikkelinkaupunki/docs/maiseman_muisti