Vinkkejä monikulttuuriseen toimintaan – tervetuloa etäkahveille 23. toukokuuta

24.4.2024 Uutinen

Mitä on monikulttuurinen toiminta paikallisyhteisössä? Miten tavoittaa monikulttuuriset toimijat? Voiko ylisukupolvisen ja monikulttuurisen toiminnan yhdistää? Mitä kannattaa huomioida jo toimintaa suunniteltaessa?

Mestarit ja kisällit -hankkeen monikulttuurisessa pilotissa on kevään aikana yhdistetty moninaisia sukupolvia yhteisen tekemisen ja retkeilyn kautta sekä järjestetty moninaisuuskoulutuksia. Ryhmätoiminta jatkuu kevään ajan Vantaalla.

Avointa iltapäivätoimintaa ja retkiä

Vantaalla on järjestetty ylisukupolvisia kohtaamisia ja yhteisen tekemisen tuokioita kaikille avoimessa asukastilassa. Lisäksi on retkeilty lähiympäristössä ja tutustuttu museoiden tarjontaan.

Vaikka perinteistä opittiin ja sukupolvien yhdistämistä pidettiin tärkeänä, merkittävä oivallus oli aikuisten tärkeys koululaisten arjessa. ”Koululaisten tarve kohdata läsnä oleva ja turvallinen aikuinen iltapäivällä koulun jälkeen on valtava. Yhteisen tekemisen puitteissa syntyi luontevaa keskustelua”, totesi eräs Vantaa-Seuran vapaaehtoinen.

Myös retkiä pidettiin erittäin tärkeinä ja hyödyllisinä. Toiminnalla torjuttiin yksinäisyyttä sekä edistettiin uuteen maahan kotiutumista ja kielen oppimista.

Etäkahveilta vinkkejä omaan monikulttuuriseen toimintaan

Hankkeen opeilla tullaan vielä täydentämään ylisukupolvisen kotiseututyön verkko-opasta. Tuoreita kuulumisia hankkeesta sekä vinkkejä monikulttuuriseen toimintaan saa Mestarit & kisällit etäkahveilta, jotka järjestetään torstaina 23. toukokuuta kello 9–10.

Mukaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Teams-osallistumislinkin löydät Kotiseutuliiton tapahtumakalenterista.

Etäkahveille toivotaan mukaan monikulttuurisesta ja/tai ylisukupolvisesta toiminnasta kiinnostuneita tai sitä suunnittelevia yhdistysten ja yhteisöjen toimijoita.

Mestarit ja kisällit monikulttuurisuuden pilottihanke päättyy keväällä 2024. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat toimineet Vantaa-Seura, MoniNainen Arki -hanke ja Vantaan asukastila Leinikki. Hanketta tulee Alfred Kordelinin säätiö.