Kulttuuriympäristöpäivien 2023 teemana Elävä perintö – tervetuloa avajaisiin

13.1.2023 Uutinen

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä juhlistetaan tänä vuonna teemalla Elävä perintö. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Teema kutsuu nostamaan esiin paikalliset tavat, tarinat ja perinteet.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syyskuun toisella viikolla 4.–10.9.2023, mutta tapahtumia voi järjestää myös pitkin vuotta. Kaikki ovat tervetulleita toteuttamaan Elävän perinnön teemavuotta.

Pääset mukaan ilmoittamalla tapahtumasi kalenteriimme, osallistumalla tapahtumiin ja jakamalla ajatuksiasi tai kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EläväPerintö

Avajaiset käynnistävät teemavuoden

Vuosi käynnistetään avajaisilla keskiviikkona 8. helmikuuta kello 14.30–16. Avajaiset järjestetään Teamsissa.

Avauspuheen tulee pitämään tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Asiantuntijat Leena Marsio Museovirastosta, Reetta Karhunkorva Suomen Metsämuseo Lustosta ja Kikka Jelisejeff Taitoliitosta johdattelevat kuulijat syvemmälle elävään perintöön. Kulttuuriympäristöpäivien koordinaattorit puolestaan innostavat kaikki mukaan elävän perinnön teemavuoteen käytännön vinkein. Luvassa myös valloittavan Puhti Duon performanssi.

Ilmoittaudu mukaan oheisesta linkistä https://www.lyyti.fi/reg/EHD2023avaus. Osallistumislinkki lähetetään sähköpostiisi ennen tilaisuuden alkua.

Elävän perinnön juhlavuosi

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus, jota juhlistetaan vuosittain vaihtuvin teemoin. Päivien tavoitteena on tehdä kulttuuriympäristöjä ja kulttuuriperintöä entistä tutummiksi sekä lisätä niiden arvostusta.

Vuonna 2023 juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Suomen ratifioinnista osaksi sopimusta on kulunut 10 vuotta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan toteuttamaan teemavuotta sekä avajaisiin!

Lisätietoa:

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ja tapahtumakalenteri: https://kotiseutuliitto.fi/kulttuuriymparistopaivat/

Elävän perinnön teemavuosi: https://kotiseutuliitto.fi/kulttuuriymparistopaivat/vuositeemat/

Elävän perinnön wikiluettelo: https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/

Koordinaattori Riina Koivisto, riina.koivisto@kotiseutuliitto.fi, puh, 044 9834 55

Suunnittelija Hanna Hämäläinen, hanna.p.hamalainen@gov.fi, puh. 0295 2500 95