Kotka järjestää Valtakunnalliset kotiseutupäivät syksyllä 2023

15.6.2021 Tiedote
Purjelaiva modernin rakennuksen edessä.
Vellamo TSR Merikeskus Vellamon edessä. Kuva: Kotkan kaupunki, Carl Irjala.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään runsaan kahden vuoden päästä, 8.–10. syyskuuta 2023 Kotkassa.

Kotiseutupäivien teemana on tuolloin Kotkan kaupunkistrategian arvoista kumpuava ”Kotiseutumme: reilusti, rohkeasti ja rakkaudella”.

Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara sanoo, että teema tulee tapahtuman aikana näkymään monin tavoin.

Gangut regattaa 2014. Kuva: Kotkan kaupunki.

”Reiluus nousee jo tavasta tehdä kaikille avointa tapahtumaa, kehittäen edelleen meille tärkeitä ympäristö- ja ekologisuusteemoja. Kotiseuturakkaus on Kotkassa erityisen vahvaa, eikä rohkeutta uusiin avauksiin täältä puutu; uusimpana osoituksena juuri sopivasti tapahtumaan valmistuva Kotkan uusi Kantasatama”, Purovaara kertoo.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö on myös luonnollisesti mielissään, että Kotka on valittu tämän merkittävät kotiseututapahtuman isäntäkaupungiksi.

”Kotiseuturakkaus on merkittävä osa yhteisöllisyyttä ja sitä kantamalla syntyy katkeamaton side paikkoihin ja paikkakuntiin, joissa on saanut elää. Yhteisöllisyydellä ja osallisuudella on iso merkitys kotkalaiselle toiminnalle, elämäntavalle sekä kulttuurille. Itse en koe kotiseutuna vain paikkakuntaa, jossa olen syntynyt ja elämäni alkuvuodet viettänyt, vaan sanonnan mukaan siellä missä on petini, on myös kotini. Laajassa sydämessä on tilaa useammallekin kotiseudulle ja on hienoa, että saamme Valtakunnalliset kotiseutupäivät tänne meidän Kotkaan, jota nyt erityisesti kotiseuturakastan”, Sirviö toteaa.

Edellisen kerran Kotkassa vuonna 1984

Edellisen kerran Kymenlaaksossa on järjestetty Valtakunnalliset kotiseutupäivät vuonna 1984.

”Taukoa tulee siis lähes 40 vuotta, joten on korkea aika saada tämä hieno tapahtuma seudullemme”, huomauttaa Kotkan kotiseutupäivien pääsihteeri, kaupungin viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Nina Rauhala.

Pääsihteerin mukaan tapahtuma antaa mahdollisuuden jokaiselle kotkalaiselle miettiä, mitä kotiseuturakkaus on. Kymenlaaksolaisia kotiseutuyhdistyksiä kutsutaan syksyllä tapaamiseen, jossa mietitään erilaisia tapoja osallistua tapahtuman toteutukseen.

Kotkan Kotiseutupäivien tapahtumat levittyvät ympäri kaupunkia, mutta pääosa viikonlopun tapahtumista keskittyy kesällä 2023 Kantasatamaan valmistuvaan kaupungin uuteen tapahtumakeskukseen Satama Areenaan.

”On hienoa saada juuri Kotiseutupäivät Satama Areenan ensimmäiseksi tapahtumaksi”, iloitsee tapahtumakeskuksen toimitusjohtaja Minna Nyman.

Kotiseututoiminnan päätapahtuma

Jokakesäiset Valtakunnalliset kotiseutupäivät on kotiseututoiminnan vuoden päätapahtuma. Päivien aikana kotiseutuasioiden parissa työskentelevät ammattilaiset ja vapaaehtoiset keskustelevat, verkostoituvat ja juhlivat kotiseututyön saavutuksia.

Kotiseutupäiville kokoontuvat kotiseututyötä esimerkiksi kunnissa, kotiseutuyhdistyksissä, maakuntaliitoissa ja muissa järjestöissä tekevät henkilöt.

Suomen Kotiseutuliitto perustettiin 70 vuotta sitten toukokuussa 1949 ensimmäisillä Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Tammelassa, ja päiviä on järjestetty siitä lähtien joka vuosi.

Tänä vuonna päivät järjestetään Oulussa 12.-15. elokuuta. Vuonna 2022 Kotiseutupäivät järjestetään Rovaniemellä.

”Kyseessä on maamme tärkein kotiseututapahtuma – kotiseudun ja paikallisuuden juhla, johon kaiken ikäiset ja taustaiset ihmiset ovat tervetulleita: sekä juuri seudulle muuttaneet, pitkään siellä asuneet, pois lähteneet, vapaa-ajanasukkaat että matkailijat”, korostaa Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Vanhatalon mukaan Valtakunnalliset kotiseutupäivät ovat kaikille avoin kulttuuriperintöä ja kansalaistoimintaa käsittelevä tapahtuma, joka on täynnä kohtaamisia, keskusteluja, oppimista, alueeseen tutustumista, retkiä ja juhlaa.

”Tapahtuma kokoaa yhteen satoja ihmisiä eri puolilta Suomea ja tuhansia lähialueen asukkaita”, Vanhatalo muistuttaa.

Kotkan höyrypanimo, lintuperspektiivi..
Kotkan höyrypanimo Kuva: Kotkan kaupunki, Carl Irjala.