Halutaan palkita: Vuoden kotiseutuyhdistys

26.2.2019 Uutinen

Minkä paikallisyhdistyksen toiminta on valtakunnan parasta? Ketkä tekevät innovatiivista kotiseututyötä?

Kotiseutuliitto palkitsee tänä vuonna seitsemättä kertaa Vuoden kotiseutuyhdistyksen. Titteliä voivat tavoitella kaikki Kotiseutuliiton jäsenyhdistykset. Valinta tehdään yhdistysten vuosikertomusten perusteella. Lähettäkää yhdistyksenne vuosikertomus liiton toimistoon huhtikuun loppuun mennessä, niin olette mukana mittelössä. Valinta on tunnustus hyvin tehdystä, innovatiivisesta kotiseututyöstä.

Palkittavan yhdistyksen toimintahistorian pituudella ei ole erityistä painoarvoa. Edukseen voi erottua menestyneillä hankkeilla, jäsenmäärän kasvulla, talkootyön määrällä tai vaikkapa uusilla toimintamuodoilla. Erityisen ilahtuneita olemme, jos yhdistyksen toiminnassa näkyy kulttuurinen monimuotoisuus tai yhdessä lasten ja nuorten kanssa tehtävä työ.

Voittajille ilmoitetaan kesäkuussa, ja tieto Vuoden kotiseutuyhdistyksestä julkistetaan Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Tuusulassa 9.8.2019. Halutessaan Vuoden kotiseutuyhdistys pääsee myös esittelemään toimintaansa kotiseutupäiville sadoille muille yhdistystoimijoille.

Vuosikertomukset voitte lähettää osoitteeseen: toimisto@kotiseutuliitto.fi

Palkinto innostaa ja kannustaa – ja antaa esimerkkejä

Vuoden kotiseutuyhdistys on valittu vuodesta 2013. Viime vuonna palkinto meni Rovaniemelle Totto ry:lle. Yhdistyksen vahvasta kehittämisotteesta monilla voisi olla opittavaa. Esimerkiksi kotiseutumuseon toiminnan painopisteitä ovat mm. ”hanketoiminta, brändin kirkastaminen ja digitaalisten järjestelmien hyödyntäminen”.

Vuonna 2017 Vuoden kotiseutuyhdistykseksi valittiin aktiivinen ja moderni kaupungin ja maaseudun eri puolet huomioiva Vantaa-Seura – Vandasällskapet ry.

– Titteli oli meille tärkeä kunnianosoitus ja se toi meille yhdistyksessä ahertaville uskoa siihen, että olemme tehneet asioita oikein. Arvostamme titteliä ja niin arvostavat selvästi jäsenemme ja monet yhteistyökumppanimme. Se toi meille hetken nostetta, runsaasti positiivista palautetta sekä monia uusia jäseniä, Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto kuvailee.

Myös muut edellisvuosien palkitut pitävät palkintoa tärkeänä ja nostavat esiin sen kannustavan merkityksen.

– Vuoden kotiseutuyhdistys -titteli innosti meitä toteuttamaan kotiseututyötä entistä enemmän. Titteli toi arvostusta toimintaamme kohtaan, vuonna 2016 palkitun Haapajärvi-Seuran puheenjohtaja Veijo Tikanmäki kertoo.

– Palkinto toi varmuutta siitä, että täällä tehdään oikeita asioita kotiseudun eteen. Palkitseminen lisää yleistä tietoisuutta siitä, että kotiseutujen eteen tehdään työtä myös täällä Pohjois-Suomessa, Livokas ry:n sihteeri Anni-Inkeri Törmänen sanoo. Pudasjärven Livolla toimiva yhdistys palkittiin vuonna 2015.

Lisätietoja ja edellisvuosien palkitut

Vuoden kotiseutuyhdistys 2017 Vantaa
Valintakriteereissä painotetaan yhdistyksen toiminnan aktiivisuutta. Edukseen voi erottua menestyneillä hankkeilla, jäsenmäärän kasvulla, talkootyön määrällä tai vaikkapa uusilla toimintamuodoilla. Kuvat: Vantaa-Seura.