Suomen ensimmäiset virtuaaliset kotiseutupäivät Raahessa?

22.6.2020 Sari Nurro, Raahe-seura ry:n puheenjohtaja

#Suomitoimii #yhdessä

Kuva Sari Nurrosta.
Sari Nurro. Kuva: Sari Väyrynen.

Vuonna 1649 perustettu pieni, sisukas Raahe on usein ollut edelläkävijä, ehkä tänäkin vuonna.  Raahessa on perinteisesti vietetty monipäiväinen kotiseututapahtuma Pekanpäivät kesäkuun viimeisellä viikolla.  Vuosi 2020 on kotiseutuyhdistys Raahe-seuran 40. toimintavuosi, mutta myös koronaepidemiavuosi.  Kevään edetessä tuli selväksi, ettei kotiseutujuhlia voitaisi viettää tavanomaiseen tapaan, tuhansien ihmisten perinteisenä kaupunkijuhlana.  Alusta alkaen oli silti selvää, että Pekanpäiviä ei peruttaisi, vaan kehitettäisiin terveys ja turvallisuus edellä koronakesään soveltuva tapa juhlistaa kotiseutua.

Kotiseutuliitto etsii omassa Suomi toimii -kampanjassaan jäsenistönsä parista hyviä uuteen normaaliin sopivia toimintamalleja kotiseutu- ja kulttuurityöhön #suomitoimii #yhdessä.

Kesäkuun alkuviikot ovat aina kiireistä aikaa Pekanpäivä-ohjelman järjestäjille.  Niin tänäkin vuonna.  Koronavuonna Pekanpäivien tekijätiimiin vanhojen tekijöiden Raahen kaupungin kulttuuripalveluiden, kotiseutuyhdistys Raahe-seuran, Raahen museon, Raahen Teatterin, paikallisten kulttuurialan yhdistysten ja kaupunkitoimijoiden liittyi entistä vahvemmin mukaan Kaleva-konserniin kuuluva paikallislehti Raahen Seutu sekä raahelainen media-alan yritys Tuupa Records Oy, joka tunnetaan festivaalien, konserttien, yritysjuhlien äänentoiston ja valaistuksen laadukkaasta toteutuksesta.

Tiimin ohjelmajärjestely- ja media-alan osaamisen ansiosta kotiseutupäivät siirtyvät verkkoon nelipäiväiseksi kokonaisuudeksi ajalle 24.–27. kesäkuuta.  Ohjelmaa lähetetään päivittäin kello 18 alkaen.  Osa ohjelmasta käydään nauhoittamassa etukäteen eri kuvauspaikoilla, osa lähetetään livenä, pääjuhlan puhe tallennetaan etukäteen juhlapuhujan kotona Nokialla.

Perinteinen ohjelma ja muutakin

Kaupungin perustaja Pehr Brahe saa kaulaansa ruususeppeleen kotiseutupäivillä. Kuva: Raahen seutukunnan kuvapankki / Henri Ylikulju.

Virtuaali-Pekanpäivien suunnittelussa on nojattu perinteiseen ohjelmarakenteeseen, ja esitysstudio rakennetaan moneen taipuvan Tapahtumatalo Raahen Raahe-Saliin.  Keskiviikkoisin on aina nuorille suunnattu konsertti.  Niin tänäkin vuonna, tuttuun tapaan maksuton ja kaikille avoin keikka, kun kaupungin nuorisotoimen järjestämän RaatiRollin virtuaalikeikalla livestreamissa esiintyvät unisex-poppia soittava Deaflove ja Mäkki, yksi Suomen kuunnelluimmista rap-artisteista.

Torstaina julkistetaan Raahen museolla kesänajaksi avautuva mininäyttely Suomen sodan aikaisesta sydänkorusta, jonka löytymisestä studiossa jutustelevat Raahe-seuran Aki Pulkkanen, museoamanuenssi Miska Eilola Raahen Museosta ja allekirjoittanut, lisäksi raahelainen korumuotoilija-kultaseppä Päivi Harjuhaahto kertoo uuden kotiseutukoru Raahen sydämen suunnittelusta.

Perjantaina kaupungin perustaja Pehr Brahe, tuttavallisesti Pekka-patsas, saa kaulaansa ruususeppeleen, kuten perinteenä on. Raahen kaupunginhallitus esittää juhlatervehdyksen. Lisäksi julkistetaan perustetun uuden Wanha Raahe -säätiön ensimmäiset korjausavustusten saajat. Päivän päätteeksi tanssitaan Pekkatanssit.

Lauantaina ohjelmisto huipentuu paikallisten taiteen tekijöiden värittämään iltajuhlaan, jossa kuullaan osioita historiallisesta Raahe palaa -musikaalista. Lopuksi julkistetaan uusi kunniakansalainen, Raahen Fiia.

Poikkeusolot monipuolistivat ohjelmaa

Jo järjestelyvaiheessa on ollut mielenkiintoista huomata, että poikkeusolot ovat rajoitusten lisäksi myös monipuolistaneet kotiseutupäivien ohjelmaa.  Perinteisistä tykinlaukauksista tehdään tänä vuonna tykkien laukaisun lisäksi niiden historiaan liittyvä taustaesittely.  Virtuaalistriimissä paikkasidonnaisuus on menettänyt merkityksensä.  Videotervehdyksiä tulee ohjelmaan eri puolilta Suomea ja Suomen rajojen ulkopuolelta.  On tehty erityisjärjestelyjä, jotta Pekanpäivien ohjelmaa voi seurata myös palvelukodeissa Raahen alueella.  Näin kotiseutupäivät saavuttavat myös henkilöt, jotka eivät pääse juhlapaikoille.

Lämpimästi tervetuloa Raaheen!  Joko paikan päälle nauttimaan vanhan merikaupungin leppoisasta tunnelmasta tai seuraamaan Pekanpäiviä paikallislehti Raahen Seudun virtuaalialustalta osoitteessa www.raahenseutu.fi.  Ohjelmapätkiä voi seurata myös Facebookissa Tapahtumatalo Raahen ja kotiseutu-yhdistys Raahe-seuran sivuilla www.facebook.com/raaheseura.

Pekanpäivien avajaiset 2018. Kuva: Raahen seutukunta / Henri Ylikulju.