Mobiilipelistä verkkotapahtumaan – hyvinvointia toiminnasta koronan keskellä
#Suomitoimii #yhdessä
Vantaa-Seuran toiminta on viime vuosina ollut aktiivista, tapahtumiin ja kohtaamisiin perustuvaa monipuolista kulttuuritoimintaa. Keväisen koronasulun myötä emme nähneet vaihtoehtona pysähtymistä. Sopeuduimme ja suunnittelimme nopeasti uudenlaisia toimintamuotoja, joista olisi iloa ja hyötyä kaupunkilaisille.
Koronasulun alkaessa oli selvää, että Vantaa-Seuran toiminta jatkuu. Heti alussa meillä oli onneakin matkassa. Olimme juuri saaneet valmiiksi yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon ja Visia Game Factoryn kanssa tehdyn mobiilipelin Kuninkaantie II: muinaispuiston Anselmiu.
Kehittelimme jäsenistölle myös kirjoitustehtäviä ja mahdollistimme omatoimitalkoot kestikievari Övre Nybackassa. Kesällä, koronarajoitusten höllennyttyä, aloitimme näkyvämmän toiminnan, jonka keskiössä olivat yleisöopastukset.
Osan suunnitelluista tilaisuuksista jouduimme perumaan kokonaan. Esimerkiksi kesäiset yhteislauluillat Helsingin pitäjän kirkonkylän myllyllä siirrettiin seuraavaan kesään. Helsingan keskiaikapäivä -tapahtuma muutettiin yleisötapahtumasta verkkotapahtumaksi.
Mobiilipeliä voivat pelata kaikki
Seikkailulle Vantaan historiaan vievää mobiilipeliä varten yhdistys sai syksyllä 2019 European Heritage Days Stories -apurahan. Nyt oli oiva hetki mainostaa aktiivisesti peliä, jota oli tarkoitus pelata itsenäisesti ulkona Jokiniemen muinaispuistossa. Pelistä valmistui myös koululaisille suunnattu, mutta kaikille soveltuva luokkahuoneversio, jota pelataan sisätiloissa täysin koronaturvallisesti.
Mobiilipelin kehitys nieli runsaasti varoja ja seuraavaksi oli suunniteltava toimintaa, josta ei koidu kustannuksia.
Kynä käteen ja kirjoittamaan
Yhdistyksen vuosikirja, Helsingin pitäjä – Vantaa on ilmestynyt jo vuodesta 1963 alkaen. Kirjoista on olemassa bibliografiat, mutta tarkemmat esittelyt hyödyttäisivät kotiseutukirjojen ystäviä. Niinpä pyysimme jäseniämme tai ketä tahansa halukasta kirjoittamaan esittelyn jostakin vanhasta vuosikirjasta. Saimme useita yhteydenottoja ja lopputuloksena monta hyvää kirjaesittelyä.
Kehitimme erään yhdistyksen jäsenen aloitteesta myös koronakirjeet. Toivoimme yleisöltä kirjeitä, joissa he kertoisivat korona-ajan tuntemuksistaan, tekemisistään, arjessa tapahtuneista muutoksista sekä tulevaisuuden ajatuksistaan. Toivoimme kirjeitä mieluiten nimettöminä ja niiden perusteella tullaan kokoamaan yhdistyksen vuosikirjaan kirjoitelma vantaalaisten korona-ajasta.
Kaikkea ei tarvinnut perua
Keväällä, kun koronatilanne näytti vielä epävarmalta, oli tehtävä päätös Helsingan keskiaikapäivän sekä Vantaa-Seuran kesätapahtumien järjestämisestä. Seurasimme koronauutisointia maailmalla ja Suomessa sekä tutustuimme Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen ohjeistuksiin sekä Kotiseutuliiton ja aluehallintoviranomaisten antamiin ohjeisiin ja määräyksiin.
Teimme raskaan, mutta yleisön turvallisuuden kannalta yksimielisen päätöksen muuttaa kauan odotettu Helsingan keskiaikapäivä verkkotapahtumaksi. Vaikka kesäiset yhteislauluillat myllyllä peruttiin, päätettiin ulkona tehtävät opastukset toteuttaa.
Turvallisia ulkoilmaopastuksia sekä tallenteita
Kesäkuussa kokoontumisrajoitusten lieventäminen 50 henkilöön mahdollisti ensimmäisten opastusten järjestämisen. Nopeasti huomasimme, että fyysisiä tapaamisia, kulttuuria, keskusteluja ja elämyksiä oli kaivattu. Kirkonkylän kulttuurikävelyillä oli useana keskiviikkona lähes ilmoittamamme maksimimäärä eli 30 opastettavaa.
Aiemmasta kokemuksesta tiesimme, että opastusten maksullisuus karsii kävijämäärää automaattisesti. Opastukset tarjottiin maksutta yhdistyksen jäsenille ja ilahduttavan moni yhdistyksen jäsen käytti etua hyväkseen. Tämä jäsenetu houkutteli yhdistykseen myös useita uusia jäseniä.
Opastukset järjestettiin erityisjärjestelyin. Lipunmyynnin ohessa oli tarjolla käsidesiä ja tiedotuksessa pyysimme suosimaan korttimaksua. Kierroksilla muistuttelimme osallistujia turvaväleistä. Oppaan käyttämän mikrofonin ansiosta puhe kuului hyvin ulkoilmassakin.
Helsingin pitäjän kirkonkylän kulttuurikävelyiden lisäksi olemme tehneet historiakävelyjä eri puolilla kaupunkia. Osallistujamäärän rajoittamiseksi maksuttomille historiakävelyille päätettiin ottaa ennakkoilmoittautuminen. Kierrokset kiinnostivat valtavasti, ja valitettavasti emme pystyneet tarjoamaan osallistumismahdollisuutta kaikille halukkaille. Yhteistyössä Vantaa-kanavan kanssa osa kierroksista tallennettiin pysyvästi Vantaa-kanavalle.
Ulkona tankattiin kulttuuria
Kokonaisuudessaan opastusten kesää voidaan pitää erityisen hyvin onnistuneena. Useampi tilaisuuksissamme kävijä totesi tankkaavansa kulttuuria talven varalla, sillä kaikki olettivat, että kesän helpompi koronatilanne on vain väliaikaista.
Yhdistykset ja erilaiset ryhmät varasivat yleisöopastuksia vilkkaasti myös syksyksi. Moni yhteisö on hankaluuksissa, kun sisätiloissa ei voi kokoontua, vaikka halua on. Omalle ryhmälle tilattu yksityinen opastus kulttuurimiljööseen tai kaupunkikohteeseen on nähty mielekkäänä yhteisenä toimintana.
Suurtapahtumasta verkkotapahtumaksi
Varhain keväällä oli päätettävä, järjestetäänkö lainkaan suurtapahtumaksi kasvanutta Helsingan keskiaikapäivää. Koska syksyn koronatilannetta oli keväällä mahdoton ennustaa, päädyimme ottamaan varman päälle. Helsingan keskiaikapäivä järjestettiin turvallisesti ja helposti saavutettavana, pitkänä viikonloppuna verkossa.
Eri yhteistyökumppanimme lähtivät kiitettävästi mukaan verkkotapahtumaan ja sen tekemiseen. Tapahtuman ohjelmanumeroina nähtiin lähinnä keskiaikaan liittyviä teemavideoita, esittelyjä, tietoiskuja, konsertteja, luento ja keskiaikainen messu.
Oikean tapahtuman peruuntuminen oli pettymys monelle kävijälle sekä tapahtuman markkinamyyjille. Toisaalta saimme hyvää palautetta siitä, että tapahtuma oli saavutettavissa kaikkialla ja kaikille.
Verkkotapahtuman toteuttaminen oli ennakoitua työläämpää, mutta kokonaisuutena teimme hienon tapahtuman, jonka tallenteet palvelevat tapahtumaa sekä keskiajan ystäviä myös jatkossa. Suurin osa videoista on yhä katsottavissa ja koettavissa Helsingan keskiaikapäivän uusilla nettisivuilla osoitteessa www.helsinga.fi.
Hybridimalli ja tiedon helppo saatavuus
Ensi vuoden isompia tapahtumia suunnitellaan jo nyt hybridimallilla. Jos vain rajoitukset sallivat, osa ohjelmasta voidaan tämän vuoden kokemusten myötä järjestää ulkona turvavälein ja osa viedään verkkoon.
Keväällä koronasulun aikaan ihmisten lisääntynyt ulkoilu ja omatoimiretkeily näkyi yhteydenotoissa. Meille sateli kysymyksiä Vantaan kulttuurikohteista. Myös tähän tiedon janoon kotiseutuyhdistysten on pystyttävä vastaamaan. Joka kohteesta ei voi tehdä mobiilipeliä, mutta tulevaisuudessa voimme panostaa kevyempiin mobiiliopastuksiin. Niihin Kotiseutuliitto tarjoaakin toimivaa alustaa, nimittäin eMuseo-palvelua.
Hyvinvoinnin tukena
Koronatilanne pakotti Vantaa-Seuran miettimään uudelleen toimintaansa, jonka kivijalkana ovat olleet kohtaamiset. Uudenlaisten tapahtumakonseptien myötä olemme valmiimpia kohtaamaan tulevat haasteet ja pystymme jatkossa järjestämään monimuotoisempia tilaisuuksia.
Hyvistä verkkotapahtumakokemuksista huolimatta inhimillisiä kohtaamisia tarvitaan eikä toimintaa voi järjestää vain etänä tai omatoimisesti. Uudenlaisten toimintamuotojen kehitys jatkuu. Kotiseutuyhdistysten yksi tehtävä on myös poikkeusaikana, tavalla tai toisella, tarjota kulttuurielämyksiä hyvinvoinnin tueksi.