Mikkeli-Seuran Vinkkisuunnistus 2020
#suomitoimii #yhdessä
Maailmanlaajuinen pandemia toi perinteiseen mikkeliläiseen kotiseututyöhön uuden haasteen. Leppoisasti rastilta toiselle kulkeneet ihmiset joutuivatkin tänä vuonna etsimään rastit ja niiden tarinat verkosta. Mikkeli-Seura siirtyi virtuaaliseen vinkkisuunnistukseen.
Mikkeli-Seura on järjestänyt yli 30 vuoden ajan keväisen vinkkisuunnistuksen Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemalla. Toukokuun kolmannen sunnuntain yhdeksän rastia vinkattiin saman viikon ilmaisjakelulehdessä.
Näin valmistauduimme tänäkin vuonna. Kasvun paikkojen kohteet valittiin. Meillä on työryhmä tätä toimintaa varten. Yksi tekee ehdotukset kohteista, ja työryhmä tekee niistä lopullisen valinnan. Myös vinkit oli jo alustavasti kirjoitettu. Lehden kuvaaja on ottanut valokuvat kohteista.
Vinkkisuunnistuksen kesto on ollut kaksi tuntia. Rastit on valittu niin, että ne kaikki ehtii käydä katsomassa kävellen ja kuulemassa tarinat tuossa ajassa. Yhdeksäs rasti on aina ollut Elomaan talo, jossa voi keskustella johtokunnan jäsenten kanssa kotiseututyöstä kahvikupillisen ääressä. Osanottajien kesken on arvottu palkintoja.
Sitten tuli korona. Kustantaja ilmoitti lehden lopettavan toimintansa. Hetken mietimme toisen ilmaisjakelulehden haastamista mukaan. Loppujen lopuksi istuimme alas ja päätimme jättää tämän vuoden väliin, koska emme voi taata osanottajien turvallisuutta.
Virtuaalinen vinkkisuunnistus
Onneksi Mikkeli-Seuran jäsenistössä on monen lajin taitajia ja myös uskallusta heittäytyä uuteen.
”Tehdään virtuaalinen vinkkisuunnistus, ja haetaan siihen avustusta!” Tuumasta toimeen. Saimme avustuksen, meillä oli rastit valmiina ja vinkitkin toteuttamiskelpoisia.
Sisällön tuottamisessa oli suurin työ. Jokaisesta kohteesta piti tehdä muutaman minuutin mittainen teksti luettavaksi ja siihen kuvitus. Helpoin ja nopein osa oli äänitys. Niin vaan saimme vinkkisuunnistuksen valmiiksi omin voimin. Seuran jäsenet hoitivat rastit kohteisiinsa. Yhden rastin kohdalla ilmaantui ilkivaltaa ja jouduimme jättämään sen väliin.
Ennakkoon puffasimme asiaa laajalti eri medioissa: ”Vinkkisuunnistus menee verkkoon! Suosittu Mikkeli-Seuran tapahtuma on tänä vuonna koronan takia siirretty suoritettavaksi itsenäisesti netissä. Tarvitset mobiililaitteen.” Toivoimme mahdollisimman monen löytävän uuden tavan tutustua Mikkeliin.
Vinkit ilmoitettiin 7. syyskuuta Mikkeli-Seuran kotisivulla. Osanottajat etsivät rastit ja katsoivat videot QR-koodien takaa. Suunnistus päättyi 27. syyskuuta, jolloin vastaukset julkistettiin kotisivulla. Osanottajamäärä jäi hieman edellisten vuosien määrästä.
Miltä uusi toimintatapa tuntuu?
Meneekö mikkeliläisen kotiseututyön vuosikymmeninen perinne kokonaan verkkoon? Siitä emme ole vielä keskustelleet.
Toimintavuosi on ollut outo, kun emme ole voineet tavata jäsenistöämme henkilökohtaisesti. Parhainta vanhassa toiminnassa ovat olleet henkevät keskustelut ja kuulumisten vaihtaminen. Jäsenistömme on aika iäkästä ja uuden tekniikan käyttäminen on vierasta.
Pitäisi pystyä toimimaan molemmilla tavoilla ja järjestämään tilaisuuksia, jossa voimme muistella menneitä ja toisaalta tuoda virtuaalisesti kotikaupunkiamme tutuksi ja näin saada mukaan myös uusia jäseniä. Nykyisille olosuhteille emme voi mitään, odotamme aikaa parempaa.
Vinkkisuunnistus sai tukea Euroopan sosiaalirahaston rahoittamasta Porukalla-hankkeesta.
Katso myös Ismo Funken esitys aiheesta Kotiseutuliiton Verkkoseminaarissa etätapahtumien järjestämisestä. Esitys on katsottavissa 10. marraskuuta 2020 saakka www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutuliiton-verkkoseminaari-etatapahtumista-katsottavissa-10-marraskuuta-saakka
Rastit, vinkit ja kuvat sekä vastukset löytyvät Mikkeli-Seuran kotisivulta: www.mikkeliseura.fi/virtuaalinen-vinkkisuunnistus-2020