Kulttuuriperinnön juhlinnalla hyvinvoinnin, suvaitsevaisuuden ja rauhan puolesta

19.8.2022 Hanna Hämäläinen, suunnittelija, ympäristöministeriö
Hanna Hämäläinen mökillä.
Hanna Hämäläinen. Omakuva.

Kulttuuriympäristöpäivien paikallistapahtumat lisäävät yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia eurooppalaisia arvoja heijastaen. Tule sinäkin mukaan tähän Euroopan suurimpaan yleisötapahtumien kokonaisuuteen! Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään erityisesti 5.–11. syyskuuta.

Joka vuosi miljoonat ihmiset tutustuvat rikkaaseen kulttuuriperintöömme Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tuhansissa tapahtumissa. Avointen ovien päivät, näyttelyt, opastetut kierrokset ja monet muut tarjoavat mahdollisuuden kasvattaa omia juuriamme, tutustua vanhaan tai uuteen kotiseutuumme, naapuripitäjään tai vaikkapa Euroopan toiseen laitaan.

Paikallistapahtumat toteuttavat eurooppalaisia arvoja

Kulttuuriympäristöpäivien tausta-ajatuksena ovat Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin arvot kuten demokratia, oikeusvaltio, kulttuurien moninaisuuden kunnioittaminen sekä rauhan ja hyvinvoinnin edistäminen.

Vaikka jotkut näistä teemoista saattavat kuulostaa yleviltä ja kaukaisiltakin, ne ovat läsnä päivien kaikissa paikallistapahtumissa. Opastettua kierrosta, avointen ovien päivää tai muuta kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa järjestäessämme toimimme yhteiseksi hyväksi, tarjoamme mahdollisuuden yhteisöllisyyteen, yhdessäoloon ja toistemme arvostavaan kohtaamiseen. Olemme aktiivisia ja keskustelevia, toteutamme oikeuttamme ja velvollisuuttamme osallistua ja vaikuttaa.

Lapsille ilo ja oikeus osallistua

Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni kiinnittävät erityistä huomiota lasten oikeuksiin. Kulttuuriympäristöpäiviin liittyen lapset ja nuoret pääsevät Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa pohtimaan ja jakamaan heille tärkeää kulttuuriperintöä ja tulkitsemaan sitä kuvataiteen keinoin.

Ylpeänä voin kertoa, että kilpailu on kehitetty Suomessa upeassa Kulttuuriympäristöpäivien kansallisessa työryhmässämme. Euroopan neuvosto on halunnut kilpailun kansainväliseen levitykseen vuonna 2018.

Tulkaa mukaan!

Tänä vuonna, rauhan rikkoutuessa, kulttuuriperinnön tuhoutuessa pommituksissa ja sodan julmuuksien toteutuessa Euroopassa kulttuuriympäristöpäivien viettäminen tuntuu entistäkin tärkeämmältä.

Kutsun mukaan juuri sinut ja juuri sinulle sopivalla tavalla.

Voit nauttia lähiympäristösi kulttuuriperinnöstä itseksesi tai yhdessä. Voit jakaa sinulle tärkeää kulttuuriperintöä sosiaalisessa mediassa. Voit osallistua muiden järjestämiin kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin. Voit ilmoittaa yleisötapahtumanne kulttuuriympäristöpäivien kalenteriin.

Kulttuuriperintöön tutustuminen ja siitä oppiminen on innostavaa. Samalla se lisää avoimuutta, ymmärrystä ja erilaisten perinteiden arvostusta.

Muistetaan, että jokaisella on yksin ja yhdessä muiden kanssa oikeus nauttia kulttuuriperinnöstä. Samalla meillä on velvollisuus kunnioittaa toistemme kulttuuriperintöä ja suhtautua toisiimme arvostaen.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 5.–11. syyskuuta – tule mukaan järjestämään ja osallistumaan

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

www.kulttuuriymparistopaivat.fi