Skuubi ja James-J kirjoittivat biisin Valkeakoskesta

18.10.2024 Uutinen
Skuubi eli Eetu Tanskanen, hupparipäinen nuori, joka pitää kiinni hupustaan.
Skuubi. Kuva: Eetu Tanskanen.

Tuore kappale nostattaa kotiseutuylpeyttä nuorissa

Valkeakoskelaiset Skuubi eli Eetu Tanskanen ja James-J eli Roni Nevala inspiroituivat ensi kesän Kotiseutupäivistä kotikaupungissaan ja lähtivät luomaan uutta originaalikappaletta tulevaa tapahtumaa varten. Heidän uusi kappaleensa Kansantauti ammentaa tunnelmaansa suomalaisesta kansanperinteestä. Samalla se on vahvasti ajassa kiinni. Valtakunnalliset Kotiseutupäivät järjestetään Valkeakoskella 15.–17. elokuuta.

Folkmusiikille ominainen kertosäe ja vauhdikas tempo takaavat sen, että biisi tanssittaa niin festareilla kuin lavatansseissa. Skuubi ja James-J ovat nousevia valkeakoskelaisia artisteja.

James-J eli Roni Nevala. Nuori mies huppari päällä tummaa taustaa vasten. Valaistus on punainen.
James-J. Kuva: Henry Raatikainen.

Kansantauti-kappale on samaistuttava kenelle tahansa suomalaiselle. Se kertoo kaipuusta kotiseudulle järven rannalle. Kotikylän raitti vetää puoleensa, vaikka suurkaupungin syke usein vie mukanaan esimerkiksi opiskeluaikana.

Eetu Tanskanen on 27-vuotias valkeakoskelainen indieartisti ja tuottaja. 24-vuotias valkeakoskelainen muusikko, säveltäjä ja sanoittaja Roni Nevala on Sick Boogie Records -levy-yhtiön tuore kiinnitys.

Vesistöllä on Valkeakoskella iso merkitys

Valkeakosken Kotiseutupäivillä on luvassa menoa ja meininkiä kaikenikäisille. Lapset ja nuoret kannattaa ottaa mukaan. Perjantain avajaistapahtuma tulee olemaan suuri kansanjuhla kaupungin ytimessä. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, teatteria, tanssia ja vesiurheilua koko viikonlopun ajan.

Valkeakosken kaupungin tavoitteena on tarjota tapahtumalla elämyksiä paikkakuntalaisille ja muualta Suomesta vieraileville matkailijoille. Toiveena on myös tavoittaa nuorta yleisöä, ja tuoda esiin sitä, että Valkeakoskella on hyvä asua ja elää. Kaupunki tarjoaa huikean määrän harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille.

Kotiseutupäivien Vesien Valkeakoski -teeman kautta katsotaan paikkakuntaa eri näkökulmista: kahden suuren vesistön risteykseen jo varhain syntynyt kanava mahdollisti vahvan teollisuusperinteen rakentumisen paikkakunnalle. Nykypäivänä vesistöt tarjoavat hyviä mahdollisuuksia niin harrastamiseen, asumiseen kuin matkailuun.

Kiinnostavia asuinalueita, kartanoita ja muinaismuistoja

Valkeakosken vesistöistä kaupunkimaisemaa. Iso moottorivene, jonka kannella seisoo nainen ja nauttii maisemasta. Taustalla on idyllisiä, vanhoja puurakennuksia.
Vesistöjen Valkeakoskea. Kuva: Anna-Maija Halme.

Retkillä ja opastuksilla tutustutaan historialliseen perinnemaisemaan ja rakennusperintöön. Valkeakosken paperiteollisuusperinteeseen kuuluvat tyyppitalot ja asuinalueet, Sääksmäen historialliset kartanot ja
Rapolan harjun muinaismuistoalue ovat ainutlaatuisia kohteita Suomessa. Kotiseutupäivien ohjelmaan kuuluu myös mittava määrä keskustelutilaisuuksia, jotka ovat avoimia kaikille.Kotiseutupäivien tavoitteena on vahvistaa paikallisten myönteistä identiteettiä ja paikallistunnetta sekä tehdä paikkakuntaa valtakunnallisesti tunnetuksi. Kotiseutupäivät on järjestetty Valkeakoskella ensimmäisen kerran  vuonna 1960.

Tapahtuma järjestetään yhdessä Suomen Kotiseutuliiton kanssa. Valkeakoskella tapahtumaa järjestämässä ovat mukana paikalliset kotiseutuyhdistykset Valkeakoski-Seura, Sääksmäki Seura ja Ritvalan Nuorisoseura sekä useita kymmeniä muita kotiseututyön, liikunnan, ja kulttuurin parissa toimivia yhteisöjä.

Valkeakoski on uniikki helmi Pirkanmaan sydämessä. Valkeakoskelle on helppo tulla kauempaakin. Tampereelta on matkaa noin 35 kilometriä ja Helsingistä noin 145 kilometriä. Ja toki Valkeakoskelle pääsee myös vesiteitse.

Kansantauti on kuunneltavissa Spotifysta:

open.spotify.com/track/2FSO7NnZlfc2Z9u1qsBvF5?si=dfc94002e797436b

Valkeakosken Kotiseutupäivien video ja Kansantauti-kappale on katsottavissa Valkeakosken kaupungin Youtube-kanavalta: youtu.be/GZoI8wg_GK4?si=HRBROpFKG_jYhcga