Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Seminaari: Meänkieli ja museot – minuriteetit enämpi framile museoissa

26.9. klo 17:00 - 21:30

Free
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät -logo

Tornionlaakson museo järjestää torstaina 26.9.2024 klo 17.00–21.30 uuden vaihtuvan näyttelyn avajaisseminaarin, jossa keskiöön nostetaan meänkieli.

1809 Suomen ja Ruotsin raja vedettiin Tornion- ja Muonionjokea pitkin, mikä merkitsi yhtenäisen kieli- ja kulttuurialueen jakautumista kahteen valtakuntaan. Pohjois-Ruotsissa puhuttavasta suomesta kehittynyt meänkieli on saanut virallisen vähemmistökielen aseman Ruotsissa. Suomessa kielentutkijat ovat määritelleet Tornionlaakson suomen yhdeksi peräpohjalaismurteeksi.

Kieli on merkittävä osa ihmisen identiteettiä. Tornionlaakson kulttuurinen ja kielellinen yhtenäisyys ja samalla omaleimaisuus ovat säilyneet rajanvedosta huolimatta.

Viime vuosina meänkielen asemasta on käyty runsaasti yhteiskunnallista keskustelua. Museoilla on tärkeä rooli asioiden, ilmiöiden ja tiedon tallentajana, levittäjänä ja selittäjänä. Tervetuloa kuulemaan tornionlaaksolaisten museoiden, meänkieltä käyttävien ja tutkivien tahojen ajatuksia muistiorganisaatioiden mahdollisuuksista ja merkityksistä meänkielen esille tuomisessa.

Samalla avataan tutkija, professori Jaana Kolun (Itä-Suomen yliopisto) tutkimushankkeeseen ”Ruotsinsuomalaisten ja meänkielisten kielellisiä elämäkertoja kolmessa sukupolvessa” pohjautuva näyttely: Porträttiä, kielielämäkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä.
Tilaisuuden kielet ovat suomi, ruotsi ja meänkieli. Seminaarin alustuksia ja paneelikeskustelua voi seurata museon Youtube-kanavan kautta.

Ohjelma:

Klo 17.00 Avaussanat
Tuula Ajanki, Tornionlaakson neuvosto – Tornedalsrådet

Alustukset
Titta Kallio-Seppä, Tornionlaakson museo – Tornedalens museum: Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuosi ja meänkieli-projekti
Emma Pettersson Juntti, Kin museum för samtidskonst: Blicken på språket- Kunskapsutbyte mellan museer och minoriteter och synliggörande praktiker.
Maja Mella, Föreningen Norden Norrbotten: POPPA – om arbetet med att få till stånd en kulturinstitution för tornedalingar, kväner och lantalaiset
Jaana Kolu, professori, Itä-Suomen yliopisto: Tornionlaaksolaisten ja ruotsinsuomalaisten kielellisiä elämäntarinoita kolmessa sukupolvessa-tutkimusprojekti (2022–26) / Tornedalska och sverigefinska språkliga levnadshistorier i tre generationer-forskningsprojekt (2022–26)

Kahvittelu ja näyttelyyn tutustuminen

Klo 19.15–20.15 Paneelikeskustelu meänkielisen historian ja identiteetin esille tuomisesta museoissa
Moderoija: Hannu Alatalo, kirjailija
Jaana Kolu, Itä-Suomen yliopisto
Nils Harnesk, Norrbottens museum
Titta Kallio-Seppä, Tornionlaakson museo – Tornedalens museum
Maja Mella, Föreningen Norden Norrbotten
Evelina Estola, Kieleneistäjä, Kansalinen meänkielen kielikeskus / Språkfrämjare, Nationellt språkcentrum för meänkieli

Klo 20.30 Meänkielinen konsertti: Kotiranta, olet kirkas (konserttia ei striimata)
Päivi Heikura, laulu ja piano
Adam Huuva, laulu
Jani-Petteri Hägg, kitara ja saksofoni
Joni Saarela, sello
Päivi Heikura ja Jani-Petteri Hägg ovat säveltäneet Bengt Pohjasen meänkielistä lyriikkaa uusiksi lauluiksi. Musiikin kauniissa ja herkässä sävelkielessä tulevat esiin Torniolaakson luonto, ihmisen kaipuu juurilleen ja rakkauden vahva kokemus. Osa kappaleista saa ensiesityksensä tässä konsertissa.

Tervetuloa!

Järjestäjä

Tornionlaakson museo - Tornedalens museum ja Tornionlaakson neuvosto

Muut

Virtuaalinen tapahtuma?
Kyllä
Ennakkoilmoittautuminen?
Kyllä
Linkki
https://link.webropol.com/ep/meankielijamuseot
Tapahtuma sosiaalisessa mediassa
https://fb.me/e/5BhyxfH4L
Kieli
suomi

Tapahtumapaikka

Tornionlaakson museo - Tornedalens museum
Torikatu 4, Tornio