Kotiseutu-vuosikirja
Kotiseutu 2023
Kotiseutu 2023 -teos kertoo kestävän kehityksen eteen tehtävästä paikallisesta työstä. Teos koostuu 20:stä aihetta monipuolisesti tarkastelevasta artikkelista. Osassa artikkeleista asiaa tarkastellaan paikallistasolta ja osassa koko maapallon näkökulmasta – osassa molemmista. Kirjoittajia kirjassa on maamme kulttuuriperinnön ja kestävyyden eturivin asiantuntijoista aina paikallisiin puuhaihmisiin saakka.
”Kirja kertoo kotiseututyön moniulotteisesta merkityksestä koko maapallon tulevaisuudelle, niin suureelliselta kuin se oman kotiseutunsa kulttuuriperinnöstä huolehtivalle ihmiselle saattaa äkkipäätä kuulostaa. Kohtalomme riippuu valtavasta määrästä isoja ja pieniä tekoja, jotka yhdessä voivat ovat käänteentekeviä. Siihen me uskomme”, kirjan toimituskunta toteaa esipuheessa.
Kirja ilmentää huomiota, ettei kotiseututyössä juurikaan ole sellaista tekemistä, joka ei jostain kulmasta liittyisi kestävään kehitykseen. Kestävyyssiirtymä vaatii kuitenkin yhä syvempää ymmärrystä toimintatapojen kestävyydestä sekä parhaiden käytäntöjen levittämistä. Se edellyttää paikalliskulttuureilta myös joustavuutta ja muuntautumiskykyä. Tarkastelun kohteena on sekä aineellinen että aineeton kulttuuriperintö.
Kotiseutu 2023 -teos julkaistaan vain sähköisessä muodossa.
Päätoimittaja
Teppo Ylitalo
Toimituskunta
Anna-Maija Halme
Vuokko Joki
Kristiina Syrjäsuo
Kustantaja: Suomen Kotiseutuliitto
ISSN 2323-928X
Kotiseutu-lehti ja vuosikirja vuodesta 1909
Kotiseutu-julkaisun tehtävänä on popularisoida ajankohtaista kulttuuriperintöön liittyvää tutkimusta ja käydä keskustelua kotiseudusta, kulttuurista sekä niihin liittyvistä ja vaikuttavista aiheista.
Kotiseutu-vuosikirja käsittelee monitieteisesti ajankohtaista kotiseutu- ja paikalliskulttuuritutkimusta ja käy keskustelua kotiseudusta ja kulttuurista. Kotiseutu on ilmestynyt vuodesta 1909 lähtien. Vuosikirjana se ilmestyi vuosina 2013–2019 ja tätä ennen aikakauslehtenä nimillä Kotiseutu ja Hiidenkivi.
”Vanha” Kotiseutu toimi osittain kansanelämän tutkijoiden julkaisukanavana. Nykyisin Kotiseutu pyrkii osittain toteuttamaan myös kansalaistieteen periaatetta. Artikkeliehdotukset saadaan avoimen artikkelikutsun kautta. Artikkeleiden yhteinen nimittäjä on kotiseutu- ja paikalliskulttuuritutkimus, mutta niiden aiheet, näkökulmat ja menetelmät tulevat eri tieteenaloilta.