Wiki Loves Living Heritage -kuvakilpailuun kaivataan otoksia elävästä perinnöstä

14.8.2023 Uutinen

Kannustamme kaikkia valokuvauksesta innostuneita, elävän perinnön toimijoita ja tapahtumajärjestäjiä osallistumaan valokuvakilpailuun otoksilla, jotka liittyvät elävään, aineettomaan kulttuuriperintöön.

Osallistumalla on mahdollista saada omalle paikalliselle perinnölle runsaasti sekä kansallista että kansainvälistä näkyvyyttä. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä elävää ja paikallista kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Erityiskohteena elävän perinnön vaaliminen

Elävä perintö sisältää käytäntöjä, tietoja ja taitoja, joita on siirretty sukupolvelta toiselle, ja jotka ovat edelleen arvokkaita ja käytössä. Siihen kuuluvat esimerkiksi erilaiset juhlat, esittävät taiteet, käsityötaidot, suulliset perinteet, luontoon liittyvä tietotaito, pelit ja leikit sekä ruokaperinteet.
Kilpailuun toivotaan mukaan erityisesti kuvia sellaisista kohteista, joita on kuvattu harvoin. Myös aikaisemmin kuvatut omien arkistojen aarteet ovat tervetulleita. Kuvissa erityisenä huomion kohteena on elävän perinnön vaaliminen: miten harjoitamme ja siirrämme perinteitä eteenpäin.

Maailmanlaajuinen kampanja ja hyvät palkinnot

Kuvakilpailu on osa maailmanlaajuista kampanjaa ”Wiki Loves Living Heritage”, joka juhlistaa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen yleissopimuksen 20-vuotista taivalta. Suomessa juhlitaan myös 10 vuotta jäsenmaana. Kampanja on osa elävän perinnön teemavuotta sekä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Elävä perintö -teemaa.

Suomen-kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät Euroopan laajuiseen kilpailuun.
Osana elävän perinnön teemavuotta järjestettävä Wiki Loves Living Heritage -kilpailu on käynnissä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien syksyn tapahtumaviikkoon asti.

Suomessa kuvakilpailun järjestävät Museovirasto ja Wikimedia Suomi ry yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja Suomen Kotiseutuliiton kanssa. Kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa. Se on saanut innoituksensa Suomessakin tutusta Wiki Loves Monuments-kilpailusta. Kilpailu on käynnissä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoon, 10. syyskuuta 2023 asti.

Näin osallistut

Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 10.9.2023 mennessä kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua kilpailuun itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2023 aikana tai aikaisemmin. Valokuvia maailmanlaajuiseen kampanjaan voit tallentaa koko vuoden ajan.

• Nappaa valokuva tai etsi arkistojen aarteista sinulle tärkeästä elävästä perinteestä! Kuva voi olla omasta harrastuksesta, juhlasta tai vaikkapa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tai muutoin järjestettävästä tapahtumasta.
• Julkaise kuva mieluusti sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EläväPerintö #Kulttuuriympäristöpäivät #WikiLovesLivingHeritage #WeAreLivingHeritage. Innosta mukaan muitakin!
• Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 10.9.2023 mennessä kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Tallenna kuvat tämän linkin kautta. Luo itsellesi tunnukset sivujen oikeasta yläkulmasta.
• Haasteita tallennuksessa? Katso lyhyt ohjevideo.
• Suomen-kilpailun parhaat kuvat palkitaan lahjakortein. Suomen ehdokkaista parhaat elävän perinnön vaalimiseen keskittyvät kuvat osallistuvat Euroopan laajuiseen kuvakilpailuun, jonka tuloksista kuullaan lokakuussa 2023.

Lue kilpailun tarkat säännöt Museoviraston sivuilta. Sivuilta löydät tietoa myös tekijänoikeuksista ja kilpailuperiaatteista.

Artikkelin kuvat Wikimedia Commonsista tulleiden kilpailukuvien joukosta.

Käpylehmät – Äänekoski KNAvannolle – Sonja LahtinenLetunpaisto ulkonuotiolla – SeijatiiRitvalan Helkajuhlat – Kaisu MokkilaKeskiaikaisia käsitöitä – KoivistoJoulupukki Käpylässä – Tintti Karppinen