Vinkkaa äänimaisemastanne kansalliseen arkistoon!

Sähköauton hiljaisuus, lehtipuhaltimen kohina, nastakenkien rapina asfaltilla, tuulipuiston suhina ja kännykkäpuheen vaihtuminen älypuhelimen pilpatukseen. Äänimaisemat ovat monivivahteisia. Kotiseutuyhdistysten ja muiden kotiseutuasioiden parissa toimivien toivotaan kertovan kansallisessa keräyksessä omista äänimaisemistaan.
Tiettyyn paikkaan tai tilaan liittyvät äänet ja niiden koosteet vaikuttavat nykyhetkeen, kokemuksiimme ja muistoihimme: ne ovat osa paikan ajallista ja tilallista luonnetta ja sen ominaislaatua.
Suomen Akustisen Ekologian Seura SAESilla on menossa parhaillaan äänimaisemien tallennus- ja tutkimushanke Kuultava tulevaisuus. Kyseessä on valtakunnallinen, kaikille avoin keruu, joka etsii kuvauksia ja huomioita äänimaisemista sekä kartoittaa keruuseen osallistujille tärkeitä ympäristöjä yhdessä heidän kanssaan.
”Kaikki lähetetyt kirjalliset kuvaukset arkistoidaan Suomalaisen kirjallisuuden seuran äänimaisemakokoelmaan. Lisäksi SAESin arkistoon pyritään äänittämään mahdollisuuksien mukaan ja mahdollisimman kattavasti ehdotettuja kohteita. Tallennustyö on jatkuvaa ja tulee kestämään useamman vuoden”, hankkeen johtaja Meri Kytö kertoo.
Erityisesti yhteisöllistä äänimaisemaa kaivataan mukaan

Yhteistyössä on mukana Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran lisäksi Turun yliopisto, Aalto-yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.
Äänimaisemissa tiivistyy monenlainen kulttuuriperintö, paikallinen tietämys ja tavat, yhteisöjen toiminta ja sen merkityksellisyys.
”Haluaisimme, että paikallisyhdistykset välittäisivät meille tietoa äänellisestä kulttuurista, perinteistä ja ilmeentymismuodoista, koska niissä on paras tietämys paikallisista äänimaisemista ja niiden mahdollisesta muutoksesta. Tähän mennessä vastauksissa on hieman painottunut yksilöllinen kuulokulma. Olisi hienoa saada myös yhteisöllinen kuulokulma vahvasti osaksi arkistoa”, Kytö jatkaa.
Jo satoja äänimaisemia arkistoitu
”Seuran hankkeissa kerätty äänimaisemakokoelma kattaa satoja kohteita ympäri Suomena, aina vuodesta 2004 alkaen”, Kytö toteaa.
Keruu ja seurantatutkimus toteutetaan nyt kolmatta kertaa. Se jatkaa vuosina 2004–2006 ja 2014–2015 järjestettyjä Sata suomalaista äänimaisemaa ja Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hankkeita.
Liuskoina kuvauksia on toista tuhatta, haastatteluja ja äänimaisemaäänityksiä on reippaasti yli sata tuntia. Aineistosta on kuratoitu kokoelmia kuunneltavaksi julkaisujen ja kirjojen liitteiksi, radio-ohjelmiksi ja SAESin ylläpitämään kuuntelukarttaan, johon voi myös itse lisätä omia tallennuksiaan.
Kerättyä materiaalia käytetään laajasti tutkimuksessa ja opetuksessa, ja se on saatavilla ei-kaupalliseen käyttöön kulttuuriperintöalan toimijoille.
Kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kunnianhimoinen arkisto tuleville polville
”Kansainvälisessäkin mittakaavassa suomalainen pitkittäinen äänimaisematutkimus ja siihen liittyvä arkistointi on ainutlaatuista. Tavoitteenamme onkin ylläpitää elävän aineettoman kulttuuriperinnön tuntemusta ja tallentaa sen äänellistä muotoa tuleville sukupolville”, Kytö huomauttaa.
30. huhtikuuta mennessä vastanneiden kesken arvotaan kirja- ja äänitepalkintoja. Tuloksista tiedotetaan syksyllä 2025. Arvonnan sihteerinä toimii Meri Kytö.
Lähetä oma äänimaisemakuvauksesi tätä kautta: www.finlit.fi/aanimaisemat
Kuuntelukartta: kartta.aanimaisemat.fi
Äänityksiä voi kuunnella seuran Soundcloud-sivustolla soundcloud.com/akueko.