Tuusula isännöi Valtakunnallisia kotiseutupäiviä 2019

21.11.2017 Tiedote

Suomen Kotiseutuliiton tiedote

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään vuonna 2019 Tuusulassa. Kulttuurikunnassa, suomalaisille rakkaan kultakauden taiteilijayhteisön juurilla juhlistetaan samalla 70 vuotta täyttävää Suomen Kotiseutuliittoa.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät Tuusulassa 2019

Kotiseututyön vuotuisen päätapahtuman järjestää Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä Tuusulan kunnan ja Tuusula-Seuran kanssa. Tapahtuman ajankohta on 8.–11.8.2019.

– Tuusula on kulttuurimyönteinen ja historiastaan sekä taiteilijoistaan ylpeä kunta. On hienoa, että me muualta tulevat pääsemme kokemaan Tuusulan kulttuurielämän kaikessa värikkyydessään, Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo sanoo.

Tuusulan kunta tekee kulttuuri- ja kotiseututyötä monin tavoin. Viime vuosina on panostettu muun muassa kouluissa tehtävään kulttuurikasvatukseen. Yhteistyö kotiseutuyhdistysten ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa on sujuvaa ja tuloksellista. Tuusula-Seura on aktiivinen kotiseutuyhdistys, joka tunnetaan monipuolisesta toiminnastaan ja hyvästä yhteistyöstä kunnan muiden yhdistysten, kunnan ja seurakunnan kanssa.

– Kultakauden taiteilijayhteisö ja valtakunnallisesti merkittävät museot ovat alueemme helmi, josta olemme ylpeitä. Myös tämän päivän kulttuuri- ja kotiseututyö on elävää ja sitä tehdään yhdessä kuntalaisten kanssa monella tasolla. Olemme innolla tekemässä kotiseutupäivistä tapahtumaa, joka näkyy paikkakunnalla, iloitsee Tuusulan pormestari Arto Lindberg.

Kotiseutupäivät on järjestetty Tuusulassa kerran aikaisemminkin. Vuoden 1981 kotiseutupäivien tuomista ideoista ja kokemuksista ammennettiin alueella pitkään.

– Keräämme yhteen paikallisia toimijoita esittelemään Tuusulan historiaa ja nykypäivää kuten silloinkin. Teemme yhdessä parhaamme, jotta kautta Suomen tulevat kotiseututoimijat viihtyvät täällä, lupaa Tuusula-Seuran puheenjohtaja Jorma Hämäläinen.

Ennen Tuusulan isännöintivuoroa Valtakunnallisia kotiseutupäiviä juhlitaan Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa elokuussa 2018 teemalla ”Kotiseutu – Miu mau mukkaa”.

Maamme suurimpia kotiseututapahtumia

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on yksi maamme suurimpia kotiseututapahtumia. Vuodesta 1949 lähtien järjestetyt päivät kokoavat yhteen satoja kotiseututoimijoita ympäri maan keskustelemaan ajankohtaisista kotiseututyöhön ja paikallisuuteen liittyvistä asioista, verkostoitumaan ja tutustumaan järjestävän kunnan ja maakunnan vahvuuksiin ja omaleimaisuuteen.

– Kotiseutupäivien järjestäminen yhdistää alueen kotiseututoimijoita, minkä on havaittu lisäävän yhteistyötä myös tapahtuman jälkeen. Kotiseutuhenki ja kotiseuturakkaus saa vahvistusta. Usein arvostus omaa kotiseutua kohtaan kasvaa entisestään, kun sitä valmistaudutaan esittelemään muille. Vahvuudet ja piirteet tunnistetaan entistä paremmin, Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Vanhatalo toteaa.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät ovat myös paikallisille suunnattu tapahtuma, jossa voi oman kotiseutunsa nähdä uusin silmin ja nauttia monipuolisesta ohjelmatarjonnasta. Kaikille avoimissa ja ilmaisissa tilaisuuksissa on huomioitu myös eri ikäiset, esimerkiksi lapsiperheet.

Lisätiedot:

Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo, puh. 040 733 7033, etunimi.sukunimi [at] kotiseutuliitto.fi

Kuvat medialle:

https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/w0W9V6
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/b42U1H
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/8pp5V4
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/561r1h
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/3ah49S
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/u3Ku09
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/972j2d
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/4CgW1Y
https://www.flickr.com/gp/kotiseutuliitto/9W5n1A

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton ja kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma, joilla käsitellään kotiseututyön ajankohtaisia aiheita ja esitellään järjestäjäaluetta. Päiville osallistuu satoja kotiseutuaktiiveja ympäri maan. Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi eri puolilla Suomea. Tuusulassa Valtakunnalliset kotiseutupäivät on järjestetty aikaisemmin vuonna 1981 teemalla ”Asuinkunnasta kotiseuduksi”.

Suomen Kotiseutuliitto jakaa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä kotiseututyön ansiomitalit sekä julkistaa Vuoden kaupunginosan ja Vuoden kotiseutuyhdistyksen.

Lisätiedot: www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/valtakunnalliset-kotiseutupaivat

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maamme suurimmista kansalaisjärjestöistä. Liiton keskustoimisto, 15 aluejärjestöä ja noin 750 jäsenyhdistystä ympäri Suomen tarjoavat yli 150 000 paikallistoimijalle näköalapaikan paikalliskulttuuriin sekä vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksia. Liiton jäsenistöön kuuluu myös 100 kuntaa ja kaikki maakuntien liitot, mikä takaa paitsi alueellisen kattavuuden myös joustavan tiedonkulun ja lukuisat yhteistyömahdollisuudet hallinnon ja ruohonjuuritason toimijoiden välillä. Kotiseutuliitto vastaa myös seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä. Tutustu: www.kotiseutuliitto.fi