Teppo Ylitalosta Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja

5.4.2023 Tiedote
Teppo Ylitalo. Kuva: Benjam Pöntinen.

FM Teppo Ylitalo on nimitetty Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtajaksi. Ylitalo on työskennellyt marraskuusta 2022 lähtien Kotiseutuliiton vs. toiminnanjohtajana.  Hän on ollut mukana liiton toiminnassa jo vuodesta 2013 lähtien luottamustehtävissä, viimeksi hallituksen jäsenenä. Valinnan myötä hallitukseen Ylitalon sijaiseksi valitun valkeakoskelaisen Ari Sirénin paikka piteni normaaliin kahden vuoden pituuteen.

Eteläpohjalaisjuurinen Ylitalo asuu Keski-Suomessa Jämsänkoskella. Hän siirtyi Kotiseutuliittoon Keuruun museonjohtajan tehtävistä. Hän on työskennellyt erilaisissa kulttuuriperinnön, tutkimuksen ja aluekehittämisen tehtävissä mm. Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksessa Lapualla, Etelä-Pohjanmaan liitossa ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa. Ylitalolla on tekeillä pohjalaisen alueidentiteetin rakentumista käsittelevä väitöstutkimus.

”Teppo Ylitalo on koulutuksensa, kokemuksensa ja osaamisensa perusteella mainio osuma Kotiseutuliiton toiminnanjohtajaksi. Teppo on luonteeltaan utelias ja positiivinen, seuraa kiinnostuksella maailman menoa ja paneutuu huolellisesti käsiteltäviin asioihin. Hän tuntee kentän mainiosti jo kymmenen vuoden ajalta ja sosiaalisena persoonana hän luontevalla tavallaan lähestyy sekä liiton piirissä olevia ihmisiä että sidosryhmiä”, toteaa Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Sampo Suihko.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Lisäksi liitto vastaa valtionavustuksen jakamisesta seurantalojen korjauksiin ja tarjoaa asiantuntijaneuvontaa korjauksiin liittyvissä kysymyksissä.

”Vajaa puoli vuotta Kotiseutuliitossa on ollut monessa mielessä perehtymisen ja opettelemisen aikaa. On hienoa päästä jatkamaan työtä itselleni tärkeiden teemojen kuten kulttuuriperinnön, osallisuuden ja kestävän kotiseututyön parissa. Mahtavat työkaverit ja luottamushenkilöt tekevät tästä työstä erityisen mieluisan”, Teppo Ylitalo toteaa.

Kotiseutuliiton jäsenistöön kuuluu noin 750 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.