Tapiolan uimahalli on valittu 14 uhanalaisimman eurooppalaisen kohteen luetteloon

10.12.2019 Uutinen
Tapiolan uimahalli. Kuva: Espoon kaupunginmuseo / Teuvo Kanerva.

Seitsemän uhanlaisinta on Europa Nostra -järjestön ja Euroopan Investointipankki-instituutin ohjelma uhanalaisen kulttuuriperinnön pelastamiseksi

Tapiolan uimahalli on valittu 14 uhanalaisimman eurooppalaisen kohteen luetteloon Seitsemän uhanalaisinta (7 Most Endangered) -ohjelmassa. Seitsemän uhanalaisinta kohdetta valitaan näiden neljäntoista kohteen joukosta maaliskuussa 2020. Esityksen Tapiolan uimahallin ottamisesta mukaan ohjelmaan teki Europa Nostra Finland.

Seitsemän uhanlaisinta on vuonna 2013 perustettu kansalaisyhteiskuntavetoinen ohjelma uhanalaisen kulttuuriperinnön pelastamiseksi. Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan Investointipankki-instituutti organisoivat ohjelmaa EU:n Luova Eurooppa -rahoituksella.

Ohjelma kokoaa julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit etsimään kestäviä ratkaisuja seitsemän eurooppalaisen kohteen pelastamiseksi. Ohjelma herättää tietoisuutta kohteista, hankkii niille sidoksista riippumattoman arvion sekä tekee toteuttamiskelpoisen suunnitelman julkisen ja yksityisen tuen hankkimiseksi. Kyseessä ei ole rahoitusohjelma, mutta tarvittaessa ohjelman kautta on etsitty sopivia rahoituslähteitä.

Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto otti vuosi sitten 10. joulukuuta tavoitteeksi uuden uimahallin rakentamisen nykyisen tilalle, kun uimahallin betonirakenteiden vaurioiden korjauskustannukset olivat osoittautuneet korkeiksi. Päätös herätti laajaa vastustusta. Europa Nostra Finland nimesi Tapiolan uimahallin Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi keväällä 2019.

Arkkitehtuurin merkkiteos

Arkkitehti Aarne Ervi suunnittelema, vuonna 1965 valmistunut Tapiolan uimahalli on yksi sodanjälkeisen modernin arkkitehtuurin merkkiteoksia Suomessa. Uimahalli on osa Tapiolan keskusaltaan ympärille rakennettua kokonaisuutta yhdessä kirkon, hotellin, kulttuurikeskuksen ja keskustornin kanssa. Uimahalli on suojeltu asemakaavassa.  Kansainväliseen puutarhakaupunki-ideologiaan perustuva Tapiola taas on yksi Suomen 27:stä kansallismaisemasta.

Uimahallin peruskorjaus tehtiin 2000-luvulla, ja samassa yhteydessä sitä laajennettiin.  Korjaus tehtiin uimahallin arkkitehtuuria kunnioittavasti, ja se sai Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnon vuonna 2007.

Europa Nostra Finland pitää ainoana oikeana ratkaisuna uimahallin restaurointia. Betonivaurioiden tarkempi tutkimus on parhaillaan käynnissä.

Kohteen menestyksen mahdollisuudet vaikuttavat valintaan

Kohteet uhanalaisimpien eurooppalaisten kohteiden listalle valitsi 15 kansainvälisestä asiantuntijasta koostuva ryhmä. Valintaan vaikutti kohteiden kulttuurihistoriallinen arvo sekä kohteen uhan kiireellisyys. Myös yhteisön ja erilaisten julkisten ja yksityisten kohteeseen liittyvien ryhmien sitoutuminen kohteen pelastamiseen vaikuttaa valintaan. Valintaan vaikuttaa myös se, minkälaiset mahdollisuudet ylläpitää kohdetta menestyksekkäästi tulevaisuudessa ovat ja minkälaisia taloudellisia ja yhteiskunnallisia mahdollisuuksia kohteeseen sisältyy.

Europa Nostra Finland on kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran paikallisyhdistys ja suomalaisten kulttuuriperintöasiantuntijoiden ääni Euroopassa. Europa Nostra on kaikissa Euroopan maissa toimiva kansalaisjärjestö, joka tekee läheistä yhteistyötä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa. Nykyisin Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset palkinnot ovat nimeltään Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot “European Heritage Awards”.

Lehdistökuvat:

Europa Nostran kuvat uhanalaisista kohteista https://www.flickr.com/photos/europanostra/albums

Lisätietoja:

Uutinen uimahallin valinnasta Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi 29.3.2019

www.europanostra.fi/tapiolan-uimahalli-on-valittu-suomen-uhanalaisimmaksi-kulttuuriperintokohteeksi

 

Europa Nostran uutinen 14 valitusta kohteesta esittelyineen

www.europanostra.org/14-sites-shortlisted-7-most-endangered-2020/

 

7 Most Endangered -ohjelma

YouTubessa: https://youtu.be/iXofli9pF6g

 

The Shortlisted 14 endangered heritage sites are:

• National Theatre of Albania, Tirana, ALBANIA

• Karas – Traditional Wine Vessels, ARMENIA

• Khoranashat Monastery, Tavush Region, ARMENIA

• Castle Jezeří, Horní Jiřetín, CZECH REPUBLIC

• Tapiola Swimming Hall, Espoo, FINLAND • Castle of Sammezzano, Tuscany, ITALY

• Archaeological Park of Sybaris, ITALY

• Ivicke House, Wassenaar, THE NETHERLANDS

• Y-block, Government Quarter, Oslo, NORWAY

• Szombierki Power Plant, Bytom, POLAND

• Belgrade Fortress and its surrounding, SERBIA

• Plečnik Stadium, Ljubljana, SLOVENIA

• Cuatro Caminos Metro Depot, Madrid, SPAIN

• Egyptian Halls, Glasgow, UNITED KINGDOM