Suomen Kotiseutuliitto maakuntakierrokselle

13.4.2015 Tiedote

Suomen Kotiseutuliiton maakuntakierros kokoaa kotiseututoimijat yhteen eri puolille Suomea.

Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo ja järjestöpäällikkö Liisa Lohtander ovat lähdössä maakuntakierrokselle. Sen myötä Kotiseutuliitto järjestää maakuntien liittojen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa kaikille avoimia kotiseututoimijoiden kokouksia ympäri Suomen. Maakuntien liitot ovat Suomen Kotiseutuliiton jäseniä ja tärkeitä yhteistyökumppaneita alueellisessa kotiseututyössä.

Maakuntakierroksella kohdataan ja kuullaan jäsenistöä sekä kerrotaan Kotiseutuliiton toiminnasta

Kotiseututoimijoiden kokouksissa käsitellään maakunnan kulttuurikuulumisia, yhdistysten kuulumisia ja valitaan maakunnan ehdokas Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon. Tarkempi ohjelma vaihtelee hieman maakunnasta riippuen.

Kokouksissa esitellään Kotiseutuliiton toimintaa ja kerrotaan osallistujille, mitä toimenpiteitä strategiasta on johdettu käytännön toimintaan. Lisäksi esillä ovat muun muassa paikallismuseoiden matkailulliset mahdollisuudet sekä kotiseututyön uudet suunnat – liitto selvittää yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, mihin kotiseututyö suuntautuu tässä ajassa kussakin maakunnassa.

Paikallinen kulttuuri- ja kotiseututyö kaipaa tukea ja arvostusta

Kotiseutuliikkeen keskusjärjestönä Suomen Kotiseutuliiton perustehtäviin kuuluvat kotiseututyön tukeminen ja kehittäminen, esillä pitäminen ja siihen liittyviin kehityskulkuihin vaikuttaminen, mukaan lukien edunvalvonta. Kotiseututyön merkitystä ei voi väheksyä: kulttuuri luo tutkitusti työtä ja hyvinvointia. Kotiseututyölle myönnetyt avustukset ja taloudellinen tuki tulevat moninkertaisina takaisin – kotiseututyö rikastuttaa yhteisöjemme arkea ja lisää elämänlaatua.

Pitkälti vapaaehtoisvoimin tehdyn kotiseututyön ansiosta maassamme on säilynyt rikas paikalliskulttuurien moninaisuus ja monimuotoinen suomalaisuus. Kotiseutu- ja kaupunginosayhdistykset – joissa toimii noin 150 000 suomalaista – ovat vuosikymmenten ajan koonneet ja tutkineet paikallista historiaa, murteita, esineistöä ja tapoja sekä vaalineet rakennusperintöä, maisemia ja kulttuuriympäristöjä ja kehittäneet näkemyksellisesti asuinalueitaan.

Kotiseutuhenki ja paikallisen perinteen vaaliminen ovat levinneet joka maakuntaan. Esimerkkinä voi mainita kotiseutuarkistot ja kotiseutumuseot. Kotiseutumuseoiden on sanottu muodostavan kirjastojen jälkeen Suomen tiheimmän kulttuuripalveluverkoston.

Maakunnalliset kotiseututoimijoiden kokoukset 15.4.–26.5.2015

Pirkanmaa, Tampere keskiviikkona 15.4. – yhteistyössä Pirkanmaan liiton kanssa

Satakunta, Pori torstaina 16.4. – yhteistyössä Satakuntaliiton kanssa

Varsinais-Suomi, Turku maanantaina 20.4. – yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton kanssa

Pohjois-Karjala, Joensuu keskiviikkona 22.4. – yhteistyössä Pohjois-Karjalan maakuntamuseon ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa

Pohjois-Pohjanmaa, Oulu tiistaina 28.4. – yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa

Kainuu, Sotkamo torstaina 7.5. – yhteistyössä Kainuun liiton ja Sotkamon kunnan kanssa

Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki tiistaina 12.5. – yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan liiton kanssa

Etelä-Savo, Mikkeli tiistaina 12.5. – yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliiton kanssa

Pohjois-Savo, Kuopio maanantaina 18.5. – yhteistyössä Pohjois-Savon maakuntaliiton kanssa

Lappi, Rovaniemi torstaina 21.5. – yhteistyössä Lapin liiton kanssa

Uusimaa, Helsinki tiistaina 26.5. – yhteistyössä Uudenmaan liiton kanssa

Kaupunkikohtaiset aikataulut löytyvät osoitteesta www.kotiseutuliitto.fi > Tapahtumakalenteri

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo, puh. 040 733 7033, etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi

Järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, puh. 045 1509 109, etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi


Suomen Kotiseutuliitto on maamme suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö ja kotiseututyön keskusjärjestö, jolla on lähes 840 yhteisöjäsentä ja yli 220 henkilöjäsentä. Liitto on paikallisuuden puolestapuhuja, joka kehittää kotiseututyötä ja vaalii kulttuuriperintöä. Kotiseutuliitto edistää monimuotoista suomalaista kulttuuria ja paikalliskulttuurien arvostusta, kehittää ja tukee kotiseututyötä sekä palvelee jäseniään kotiseututyön etujärjestönä.