Raatteen portti on Itä-Suomen paikallismuseo 2022

15.6.2022 Tiedote
Avara syli -muistomerkki ja sen 105 vaskikelloa, yksi jokaiselle talvisodan päivälle. Kuva: Jarkko Kauppinen.

Kunniamaininta Kuopion sotaveteraanimuseolle

Vuoden 2022 Itä-Suomen paikallismuseo on Suomussalmen Talvisotamuseo Raatteen Portti. Tämän vuoden teemana olivat paikallismuseoiden näyttelyt: Kuinka museoiden näyttelyt kuvastavat paikallisuutta ja paikallisidentiteettiä? Millaisia paikallishistorian tapahtumia ne nostavat esiin ja millaisin keinoin? Millainen on toimiva, siisti ja ajankohtainen paikallismuseon näyttely?

Yleisölle 1992 avattu Talvisotamuseo Raatteen Portti rakennettiin kertomaan Raatteen tien mottitaisteluista. Museon vieressä on 17 000 kivilohkareen monumentti, joka muistuttaa taisteluissa kaatuneista.

”On historian ivaa, että Raatteessa tuhoutunut puna-armeijan 44. divisioona oli alun perin koottu ukrainalaisista. Nyt samat ukrainalaiset taistelevat itsenäisyydestään Venäjän armeijaa vastaan”, huomauttaa valinnan tehnyt Kotiseutuliiton puheenjohtaja, museologian professori Janne Vilkuna.

Museo jatkuu maastossa

Raatteen Portti -museon näyttelyt kertovat monipuolisesti Suomussalmesta ennen sotia, siviilien evakuoinnista ja rintaman maailmankuuluisiksi tulleista taisteluista. Museo ei rajoitu museorakennuksen, vaan laajenee ulos maastoon sekä edellä mainitulle kaatuneiden muistomerkille että poluin entisille taistelualueille, missä on tapahtumista kertovia informaatiotauluja. Museon kotisivut ovat sekä suomeksi että englanniksi.

Suomusalmen kunta perusti museon, mutta vuonna 2019 kunta teki yhteistyösopimuksen museon ylläpidosta ja kehittämisestä kauhavalaisen yksityisyrittäjä Reima Haapojan kanssa.

”Museo on erinomainen esimerkki julkisen ja yksityisen tahon yhteistyöstä”, Vilkuna toteaa.

Kunniamaininta Kuopioon

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun kunniamaininnan saa voittajan näyttelyaihetta sivuava eli vuosien 1939–1945 sotia esittelevä Kuopion vanhan kasarmialueen päävartiorakennuksessa oleva Kuopion Veteraaniperinne ry:n ylläpitämä Kuopion sotaveteraanimuseo. Sekin on hyvä esimerkki kahden erilaisen toimijan eli Kuopion kaupungin ja usean maanpuolustusjärjestön yhteistyöstä.

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun päämääränä on tuottaa näkyvyyttä paikallismuseoille ja sille arvokkaalle työlle, jota niissä tehdään. Vuonna 2020 kilpailu pystyttiin pitämään alkuvuoden koronasulun jälkeen kesätauolla, mutta sitten pandemia sulki jälleen Suomen. Siksi vuoden 2021 teemaksi muotoutui juuri korona ja siitä selviytymisen keinot eli Kulttuuriperinnön turvallinen välittäminen.

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailu aloitettiin vuonna 2010 ja se järjestettiin kuusi kertaa nimellä Savo-Karjalan paikallismuseo. Vuonna 2016 kilpailu laajeni Kainuuseen ja Kymenlaaksoon ja sai uuden nimen, Itä-Suomen paikallismuseokilpailu. Tämä on ensimmäinen kerta, kun palkinto menee Kainuuseen.