Paikallista juhlintaa ja uudenlaisia tapahtumia Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä vuonna 2021 – nyt toivotaan palautetta

12.10.2021 Uutinen
Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia vuonna 2021: Helsingan keskiaikapäivä, kuva Riina Koivisto; Vanhan Vääksyn avoimet pihat, kuva Sari Niemi; Kulttuuriympäristökävely Raahen seminaarilla, kuva Kirsti Reskalenko; Aikamatka Karjalohjalla, kuva Heljä Järnefelt; Rauli Badding Somerjoen muistolaatan paljastus, kuva Juhani Styrman ja kulttuuriympäristöpäivä Korhosenniemessä, kuva Eeva Vaskilampi.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietettiin tänä vuonna 6.–12. syyskuuta runsain tapahtumin ympäri Suomen. Vuoden 2021 teema, Rajaton ja avoin, kannustaa pohtimaan kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja ylittämään rajoja.

Jo toinen koronaepidemian sävyttämä tapahtumavuosi toi päivien ohjelmaan runsaasti verkkotapahtumia ja digitaalisia sisältöjä, kuten verkkonäyttelyitä, videotarinoita ja omatoimisia kävelykierroksia. Tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä on järjestetty yhteensä jo yli 200 tapahtumaa, yli 350 kohteessa.

Kulttuuriperintöä ja -ympäristöä on esitelty vuonna 2021 hyvin monenlaisissa tapahtumissa ja uudenlaisilla verkkosisällöillä ja -tempauksilla. Vantaalla on tutustuttu kulttuuriympäristöön fotomaratonilla kuvaten ja Karjalohjalla kierretty omatoimisella aikamatkalla. Kulttuuriperintöä on esitelty tänä vuonna myös lukuisilla verkkoseminaareilla ja -tapahtumilla, mobiilioppailla ja virtuaalikävelyillä.

Lukuisissa paikallisissa lähitapahtumissa vuoden teema huomioitiin esimerkiksi saavutettavilla kävelykierroksilla ja avaamalla ovia kohteisiin, joihin ei normaalisti pääse tutustumaan. Tänä vuonna vietettävä Euroopan rautateiden vuosi on näkynyt muun muassa Youtubessa julkaistuilla videotarinoilla.

Toivomme järjestäjien palautetta

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Suomen työryhmä kiittää kaikkia tapahtumajärjestäjiä hienosti toteutetuista tapahtumista ja pyytää nyt palautetta – palaute on erittäin arvokasta tulevia kulttuuriympäristöpäiviä suunniteltaessa. Palautetta voi antaa sähköisen lomakkeen kautta, ellei ole vielä sitä ehtinyt antamaan: Kulttuuriympäristöpäivien palautelomake 2021

Palautteen lisäksi toivomme valokuvia tapahtumista. Kuvia voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen erp@kotiseutuliitto.fi. Valokuvia käytetään kulttuuriympäristöpäivien viestinnässä.

Ensi vuonna esillä teot kestävän huomisen puolesta

Vuonna 2021 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa teemalla Kestävä perintö. Teeman myötä nostetaan esille kestävää kulttuuriperintöä ja tekoja huomisen puolesta – korjataan vanhaa, hoidetaan ympäristöä ja tuetaan paikallista toimintaa.

Teemaviikkoa vietetään ensi vuonna totuttuun tapaan syyskuun alussa, 5.–11.9.2021. Tapahtumia kulttuuriympäristöpäiville voi järjestää myös muina ajankohtina ja yleisesti kulttuuriympäristöä esitellen.

Lue lisää: