Oona Airola avaa Valtakunnalliset kotiseutupäivät tänään perjantaina

20.11.2020 Tiedote
Oona Airola toimii Kokkolan kotiseutupäivien suojelijana. Kuva: Anna-Maija Halme.

Tilaisuuksia näytetään verkon kautta perjantaina ja lauantaina – järjestelyissä turvallisuus etusijalla

Linkki striimeihin: www.youtube.com/user/Kokkolankaupunki

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Kokkolan kaupungintalolla perjantaina ja lauantaina 20.–21.marraskuuta.  Järjestyksessään 72. päivät vietetään Kokkolassa kaupungin 400-vuotisjuhlien kunniaksi.

”Tapahtuman ydin on kotiseuturakkaus, sen eteen tehtävä työ sekä oman kotiseutunsa merkityksen ymmärtäminen”, Kokkolan kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus kertoo.

Kotiseutupäivien perimmäisenä tarkoituksena on tarjota paikka ja aikaa ajatusten ja ideoiden vaihtoon kotiseutuyhdistysten ja kuntien edustajille.

Avajaiset, seminaari ja vuosikokous nähtävänä verkossa

Kokkolan kaupungintalolla perjantaina 20. marraskuuta kello 12–14.30 järjestettävät päivien avajaiset ja Perinne on voimaa -asiantuntijaseminaari sekä Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous lauantaina 21. marraskuuta 13–15 nähdään suorina lähetyksinä Kokkolan kaupungin Youtube-kanavalla edellä mainittuina tapahtuma-aikoina. Linkki lähetykseen avautuu puoli tuntia ennen tapahtumaa, ja tallenteet ovat katsottavissa kanavalla kahden viikon ajan.

Tapahtuman avajaisissa puhuvat mm. näyttelijä ja tapahtumansuojelija Oona Airolan kaupunginjohtaja Stina Mattila. Luvassa on myös Satamalauluja Ykspihlajasta Ykspihlajan Musiikkiyhdistyksen esittämänä.

Seminaarissa on päivien teeman mukaisia puheenvuoroja Anders Chydeniuksen elämäntyöstä, Kokkolan merkittävästä kauppamerenkulullisesta asemasta ja elävän kulttuuriperinnön tulevaisuudesta. Anders Chydeniuksen elämän dramatisoinnista vastaavat näyttelijät Mats Holmqvist ja Göran Sjöholm.

Kaustinen ja sen viulunsoittoperinteen ehdokkuus Unescon elävän kulttuuriperinnön listalla näkyvät tapahtumassa. Kaustislaisesta osaamisesta esimerkkiä seminaarissa näyttävät Kaustisen Näppärit ja vuosikokouksessa kansanmusiikkiyhtye Tallari.

Vain satakunta henkeä mahtui mukaan

Päivät poikkeavat totutusta niin ajankohdaltaan kuin sisällöltään. Tavallisesti tämä kulttuurin suurtapahtuma järjestetään elo-syyskuussa ja siihen osallistuu useita satoja kotiseutuyhdistysten, kuntien ja kaupunkien kotiseutuedustajia ja yleisötilaisuuksiin tuhansia paikallisia.

Tällä kertaa mukaan voitiin tiukkojen turvajärjestelyjen vuoksi ottaa vain sata henkeä, eikä yleisötilaisuuksia järjestetty ollenkaan. Paketit myytiin loppuun vain muutamassa viikossa. Korvaukseksi rajoitetusta osanottajamäärästä osa tapahtumista striimataan verkkoon suorana lähetyksenä.

”Toivomme että kokkolalaiset ja kaikki ne ihmiset, jotka eivät saaneet enää osallistumispakettia, osallistuvan päivien viettoon etäyhteyksien välityksellä”, päivien pääsihteeri Elina Perälä sanoo.

Tämä on jo kolmas kerta, kun kotiseutupäivät järjestetään Kokkolassa. Kotiseutupäivät on järjestetty Kokkolassa kahdesti aikaisemminkin: vuosina 1955 ja 1982. Viimeksi mainittuna vuonna teemana oli Puhtia perinteestä.

”Lienee nimenomaan niin kutsuttua alueellista omaleimaisuutta, että Kokkolassa perinne puhuttelee ja kannattelee halki ajankulun. Tervetuloa kotiseutupäiville vastuullisesti ja etänä vuonna 2020 – Perinne on voimaa!”, Purontaus julistaa.

Turvallisuus THL:n ohjeistuksen mukaan

Kokkolan Valtakunnallisia kotiseutupäiviä varten on luotu Terveys- ja hyvinvointilaitos THL:n ohjeistuksen mukainen ja kaikki tapahtumaosiot kattava turvallisuusohjeistus, jonka terveysviranomaiset ovat hyväksyneet ja todenneet tapahtuman järjestämiselle asetettujen määräysten mukaiseksi. Kotiseutupäivillä huolehditaan turvaväleistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käytöstä.

Tapahtuman ohjelma ja aikataulut ovat osoitteessa: www.kokkola400.fi/kotiseutupaivat.

Lisätietoja:

Tapahtuman pääsihteeri Elina Perälä, etunimi.sukunimi @kokkola.fi