Muistellaan yhdessä pakettimatkakokemuksiamme

23.4.2024 Uutinen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on avannut muistitietokeruun suomalaisten pakettimatkakokemuksista. Voit kirjoittaa niin pitkän kertomuksen kuin haluat ja liittää mukaan vaikkapa valokuvia, esitteitä tai postikortteja.

Hyvin moni suomalainen on käynyt etelässä pakettimatkalla, joko lapsuudessaan perheensä kanssa tai aikuisena vaikkapa oman perheensä tai tuttavan kanssa. Muistot voivat olla tuoreita tai monta vuosikymmentä vanhoja. Kaikki muistosi ja kokemuksesi ovat arvokkaita kulttuurihistoriamme näkökulmasta.

Arvostamme kaikkien matkailijoiden kokemuksia olivat he sitten Utsjoelta, Sievistä tai Kuopiosta, pieneltä tai suurelta paikkakunnalta, maaseudulta tai kaupungista. Kaipaamme kirjoituksia myös kaikenlaisilta ihmisiltä ikään, sukupuoleen tai sukupolveen katsomatta. Jos haluat kirjoittaa yhdestä matkasta tai kuvata laajemmin matkailijauraasi, kummatkin ovat tervetulleita meille.

Historiallinen muistitietokeruu

Edellinen aineistokeruu pakettimatkailusta tehtiin vuonna 1981 Museoviraston toimesta. Tuosta on nyt yli 40 vuotta! Kyseessä on siis kulttuurihistoriamme tallentaminen arkistoon tulevia tutkimuksia, tietokirjoja ja näyttelyitä varten.

White Towels, Eerika Adamsson, 2017, öljy alumiinille, Kuva: Pekko Varantola
White Towels, Erika Adamsson, 2017, öljy alumiinille, Kuva: Pekko Varantola.

Tämä aineisto tulee olemaan hyödyksi tutkijoille, taiteilijoille ja suurelle yleisölle nyt ja tulevaisuudessa. Voimme yhdessä muistella pakettimatkailukokemuksiamme tämän keruun yhteydessä mutta myös tulevaisuudessa vaikkapa erilaisissa tapahtumissa, kuten Matkamessuilla. Tulemme kertomaan keruun tuloksista myös Kotiseutuliiton jäsenille artikkelina vuonna 2025.

Auttavia kysymyksiä

Voit käyttää näitä kysymyksiä apunasi tai kirjoittaa ilman niitä:

  • Millaisia muistoja sinulla on pakettimatkoille valmistautumisesta?
  • Mikä merkitys matkanjärjestäjällä ja lentoyhtiöllä on ollut pakettimatkoillasi? Entä matkakohteella ja majoituksella? Kuvaile kokemuksiasi.
  • Mitä olet yleensä tehnyt pakettimatkoillasi?
  • Millainen merkitys matkakohteen paikallisella kulttuurilla ja asukkailla on ollut matkoillasi?
  • Millaisia tuliaisia olet tuonut matkoiltasi?
  • Millaisia ikimuistoisia muistoja sinulla on pakettimatkoista?
  • Miten olet kertonut pakettimatkoistasi muille?
  • Miten suomalaisuus on näkynyt eri kohteissa? Entä matkan eri vaiheissa?
  • Onko suomalaisten matkailu mielestäsi muuttunut? Millä tavoin?

Miten voit osallistua?

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löydät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kotisivulta: https://www.finlit.fi/arkisto/vastaa-muistitietokeruisiin/eviva-espanja/

Lähetä kirjoituksesi 15. elokuuta 2024 mennessä: https://www.finlit.fi/arkisto/vastaa-muistitietokeruisiin/eviva-espanja/

tai

postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki

Merkitse kuoreen tunnus ”Pakettimatkat”. Liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston arkistoimiseen SKS:n arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot.

Tekstin kirjoittanut: Vilhelmiina Vainikka, tutkijatohtori, maantieteilijä, Tampereen yliopisto