Mikä loistava matkailukohde! Listasimme maamme lähes 1000 paikallismuseota

18.6.2020 Tiedote

Suomessa on lähes 1000 kiinnostavaa paikallismuseota ja paikallista erikoismuseota. Löydät ne kaikki Suomen Kotiseutuliiton kautta.

Tänä kesänä tuhannet kotimaanmatkailijat haluavat aiempia vuosia ahkerammin osallistua paikalliseen kulttuuriin, oppia historiasta, ymmärtää kulttuuriperintöä ja kokea sitä elämyksellisesti. Mikä voisi olla tähän parempi paikka kuin paikallismuseo?

Suomessa on lähes 1000 paikallismuseota ja paikallista erikoismuseota, listasimme ne kaikki. Museoiden joukossa on lukuisia kohteita, jotka ovat alueensa matkailuvaltti: esimerkillisesti ylläpidettyjä, elävöitettyjä, vetovoimaisia paikkoja, jotka toimivat yhteistyössä lähiseudun yrittäjien kanssa.

Perinneruuan voimalla museoelämysten maailmaan

Ruokamatkailu on yhä suositumpaa ja viimeistelty kattaus tuhatvuotisella reseptillä valmistettua lähiruokaa museoympäristössä on mieleenpainuva elämys.

Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa Lemin Kotiseutumuseo Etelä-Karjalassa – siellä perinneruoka särää käy museotuvalla nauttimassa vuosittain lähes 10 000 matkailijaa.

Vastikään museotyöstään palkittu Hankasalmen kotiseutuyhdistys on puolestaan pitänyt leipomoyrittäjille ja opiskelijoille kursseja hankasalmelaisista perinneruuista.

Puumalassa sijaitseva Liehtalanniemen museotila kumppaneineen tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Saaressa on museotilan lisäksi majoitusta, ravintola, viinitila, galleria ja paja.

Kun kaikki kokonaisuuden osat sopivat toisiinsa, tulee museovierailusta kokonainen elämys. Jokioisten museorautatiellä tarjoiltiin eräänä Ravintolapäivänä neuvostoaikaisessa ruokalavaunussa Breznevin ajan työläislounasta.

Matkailuhelmiä on maan joka kolkassa – myös paikallisille itselleen

Jokainen paikallismuseo on tietenkin helmi etenkin museon omalle kotiseudulle ja museon toimijoille. Juuri tänä kesänä matkailu voi olla innostava tapa kehittää museon toimintaa ja kertoa alueen tarinaa uusille kohderyhmille. Kävijöitä riittää omastakin kunnasta!

Erikoisuuksia ja museoalan innovatiivisuutta on tarjolla lähes jokaisessa kunnassa. Ilmajoella Yli-Lauroselan talomuseo on oman alansa edelläkävijä: siellä toimii maailman ensimmäinen museoympäristössä toteutettu huonepakopeli.

Kallenaution kestikievarimuseon toiminnanjohtaja Johanna Kallenautio kannustaa kaikkia mukaan: ”Pienetkin jutut voivat olla kävijälle tärkeitä ja iso elämys! Ei tarvita mitään suurta hanketta.” Kallenautiossa esimerkiksi hyvin hoidettu piha, maalaustalkoot ja mahdollisuus ruokkia lampaita ovat ihastuttaneet kävijöitä – Kallenautiossa käy vuosittain yli 10 000 matkailijaa. Reilun 2000 asukkaan Juupajoella se on kunnan tärkein matkailukohde.

Lisätietoja

Suomessa on kaikkiaan lähes 1000 kiinnostavaa kotiseutu- ja paikallismuseota sekä paikallista erikoismuseota. Tältä sivulta löydät ne kaikki maakunnittain: https://kotiseutuliitto.fi/tietopankki/kotiseutumuseot/suomen-kotiseutu-ja-paikallismuseot

Oletko itse museotoimija? Täällä vinkit matkailullisuuden kehittämiseen! https://kotiseutuliitto.fi/tietopankki/kotiseutumuseot/museo-matkailukohteena

Miltä maamme museot näyttävät? Kurkista kuvapankkiimme! www.flickr.com/photos/kotiseutuliitto/albums/72157654197298470

Museoiden mobiilioppaita: www.emuseo.fi

Paikallismuseot

  • Suomessa lähes 1000 paikallismuseota
  • paikallismuseoista 730 kuntien ja yhdistysten ylläpitämiä
  • kirjastojen jälkeen alueellisesti kattavin kulttuuripalveluverkostomme
  • vuosittain miljoona kävijää
  • kokoelmissa 2,4 miljoonaa kohdetta
  • hoidossa 3000 rakennusta
  • pääosin ei-ammatillisesti hoidettuja
  • vapaaehtoistyössä vuosittain 10 000 ihmistä
  • https://kotiseutuliitto.fi/tietopankki/kotiseutumuseot
Polvijärven talomuseo Pohjois-Karjalassa. Kuva: Stefan De Batselier, Pohjois-Karjalan museo.
Viita-seuran hallituksen jäsen näyttelijä Ahti Jokinen lausui pispalalaisten runoilijoiden runoja Pispalan Moreenin ja Lauri Viita -seuran järjestämän kävelyn varrella, kuvassa Lauri Viita -museolla. Kuva: Jari Niemelä.
Viita-seuran hallituksen jäsen näyttelijä Ahti Jokinen lausui pispalalaisten runoilijoiden runoja Pispalan Moreenin ja Lauri Viita -seuran järjestämän kävelyn varrella, kuvassa Lauri Viita -museolla. Kuva: Jari Niemelä.
Tuomas Holopainen vierailulla Kiteen kotiseutumuseon Nightwish-näyttelyssä. Kuva: Tuomo Flinkman.
Tuomas Holopainen vierailulla Kiteen kotiseutumuseon Nightwish-näyttelyssä. Kuva: Tuomo Flinkman.
Riuttalan Talonpoikaismuseon museoalue kattaa 14 hehtaarin alueellaan yli 20 eri talonpoikaistilan rakennusta kuten pääkartanon, sepän pajan, tuulimyllyn ja suuren riihen.