Marko Lappeteläisen kuva Lopen Kaartjärveltä voitti maisemapäivän kilpailun

9.11.2021 Uutinen
Maisema Loppi Kaartjärvi, Kuva Marko Lappeteläinen
Kansainvälisen maisemapäivän valokuvakilpailussa parhaana palkittiin Marko Lappeteläisen taidokas otos suomalaisille tärkeästä ja rakkaasta maisemasta. Kuva: Marko Lappeteläinen

 

Kunniamainintoja Helsinkiin ja Utsjoen Mantojärvelle

Keskiviikkona 20. lokakuuta vietettiin kansainvälistä maisemapäivää, jonka kunniaksi ympäristöministeriö järjesti valokuvakilpailun teemaotsikolla Maisemapäivä 2021. Kilpailun parhaana kuvana palkittiin Marko Lappeteläisen 14. lokakuuta ottama valokuva Lopen Kaartjärveltä. Kuvaajia oli pyydetty taltioimaan 14.–20. lokakuuta välisenä aikana omat maisemansa.

”Voittanut valokuva on klassinen ja taidokas otos, jossa ollaan suomalaisen maisemakäsityksen ja maisemasuhteen juurilla. Otos kuvaa hyvin suomalaista mielenmaisemaa, tällainen maisema on suomalaisille tärkeä ja rakas. Myös ihmisen rooli maisemassa näkyy kuvassa selvästi”, kertoo tuomariston puheenjohtaja ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Kilpailun voittaja palkittiin 500 euron lahjakortilla Rajala Pro Shop -kuvaustarvikeliikkeeseen.

Kuvista näyttely Helsingin Aleksille

Kunniamaininnan kuvistaan saivat: Matti Sarmela Helsingin Hanasaaressa, Tarja Länsman Utsjoen Mantojärvellä, Milla Hanka Helsingin Eduskuntapuistossa, Juhani Virkanen Helsingin Tapaninkyläntien sillalla ottamistaan kuvista. Kunniamaininnan saaneet palkitaan kirjapalkinnoin.

Palkituista kuvista sekä kilpailun muusta kuvasadosta kootaan valokuvanäyttely, joka on esillä 9. marraskuuta – 9. tammikuuta ympäristöministeriön aulan ulkoikkunoissa Helsingissä Aleksanterinkadun ja Fabianinkadun kulmassa (Aleksanterinkatu 7).

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistettiin myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Maisemapäivän kunniaksi kannustettiin myös tutustumaan Euroopan neuvoston julkaisemaan uuteen maisemakasvatusoppaaseen sekä m.envirate.net-palveluun, jossa voi tallentaa aistinvaraisen arvion sen hetkisestä ympäristöstään kartalle muiden nähtäville. Maisemapäivään liittyi myös Instagramissa toteutettu #arkimaisema-kampanja, johon osallistuneet kansalaiset julkaisivat reilun kuukauden aikana noin tuhat kuvaa omista arjen maisemistaan.

Maisemapäivän taustalla Euroopan neuvoston maisemayleissopimus

Kansainvälisellä maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia sekä elinympäristön laatua ja monimuotoisuutta. Vuosittain vietettävä kansainvälinen maisemapäivä liittyy Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Sopimus on voimassa 40:ssä Euroopan neuvostoon kuuluvassa valtiossa, Suomessa vuodesta 2006.

Kansainvälistä maisemapäivää viettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Kansainvälisen maisemapäivän valmisteluissa ja valokuvakilpailun tuomaristossa oli edustus ympäristöministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, Museovirastosta, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta, Suomen Kotiseutuliitosta ja Viherympäristöliitosta. Kotioseutuliittoa tuomaristossa edusti liiton hallituksen jäsen, arkkitehti Kirsti Kovanen. Maisemapäivä oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja:

www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Maisemat/Kansainvalinen_maisemapaiva

Sateen ei annettu estää maisemapäivän juhlistamista Maa- ja kotitalousnaisten järjestämällä maisemakävelyllä Kimolan kanavan varrella. Kuva: Auli Hirvonen