Maisemapäivä kutsuu kokemaan ja kuvaamaan maisemaa

12.9.2022 Uutinen

Maisemat ovat olennainen osa hyvinvointiamme, elinympäristön laatua ja monimuotoisuutta. Kansainvälistä Maisemapäivää vietetään torstaina 20. lokakuuta. Vuosittain vietettävä päivä kannustaa osallistumaan maisemien tarkasteluun ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Osallistu Maisemapäivän kunniaksi järjestettävään ohjelmaan tai ideoi oma tapasi viettää Maisemapäivää.

Lähde maisemakävelylle tai osallistu valokuvakilpailuun

Maisemapäivän kunniaksi järjestetään kampanjoita, kilpailuita ja ohjattuja maisemakävelyjä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia tutustua maisemiin uusista näkökulmista.

Maisemapäivän yhteydessä järjestetään maisemavalokuvakilpailu, jonka teemana on ”minun maisemani”. Kilpailuun voi osallistua 17.–23. lokakuuta 2022 otetuin kuvin. Kilpailuaika päättyy 23. lokakuuta 2022. Kilpailun pääpalkintona on 500 euron lahjakortti Rajala Pro Shopiin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja Maisemapäivän verkkosivuille. Kilpailun voittaja julkistetaan 9. marraskuuta järjestettävässä Maisemasymposiumissa Helsingissä. Maisemasymposium on valtakunnallinen tilaisuus, jossa luodaan näkökulmia Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen toteutumiseen Suomessa.

Maisemiin voit tutustua myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla maisemakävelyillä. Kävelyjä järjestetään eri puolilla Suomea Maisemapäivän 20.10. tienoilla. Kävelyt ovat maksuttomia.

Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan voit osallistua valokuvaamalla arkesi maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #Arkimaisema. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa? Liity myös seuraamaan kampanjan Instagram-tiliä @arkimaisema.

Järjestä itse ohjelmaa Maisemapäivän kunniaksi

Halutessaan kuka tahansa voi järjestää Maisemapäivän kunniaksi ohjelmaa. Ympäristöministeriö kannustaa organisaatioita ja yhteisöjä miettimään, miten ne voisivat nyt ja tulevina vuosina osallistua Maisemapäivän viettoon ja nostaa esiin maisemanhoidon merkitystä.

”On ollut hienoa nähdä, että eri tahot ovat viime vuosina innostuneet ideoimaan omia tapojaan Maisemapäivän juhlistamiseen. Kirjastoissa on esimerkiksi koottu maisema-aiheista kirjallisuutta näytille, luontokoulussa on valokuvattu maisemia, ja kunnat ovat järjestäneet omia maisemakävelyjään”, ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä kertoo.

Euroopan neuvoston maisemayleissopimus turvaa maisemia

Kansainvälistä Maisemapäivää vietetään 20.10. Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen vuosipäivänä. Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella kaikenlaisia maisemia. Sopimukseen kuuluvat sekä arkiset että erityisen kauniina pidetyt maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungeissa. Sopimus kannustaa kaikkia osallistumaan maisemien tarkasteluun ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Euroopan neuvoston maisemayleissopimus on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka koskee pelkästään maisemaa. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2006.

Maisemapäivää vietetään tänä vuonna kuudetta kertaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat myös Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoa Maisemapäivästä, vinkkejä maisemapäivän viettoon ja valokuvakilpailun osallistumisohjeet sekä säännöt löydät Maisemapäivän verkkosivuilta: https://www.ymparisto.fi/maisemapaiva

Lisätietoja:

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, annika.uddstrom@syke.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, tapio.heikkila@gov.fi