Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumissa juhlitaan yhteistä kulttuuriperintöä ympäri Suomen

22.6.2021 Tiedote

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään joka vuosi ympäri Euroopan. Suomi on mukana runsain tapahtumin, vuonna 2021 teemalla Rajaton ja avoin. Juhlintaan voi osallistua yleisötapahtumissa jo kesän aikana – päivät huipentuvat syksyllä.

Tänä vuonna kulttuuriympäristöpäivien tapahtumissa ylitetään monenlaisia rajoja, koska kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Rajaton ja avoin -teeman tapahtumat madaltavat kynnyksiä ja toivottavat kaikki tervetulleeksi tutustumaan yhteiseen kulttuuriperintöön.

Tapahtumia ympäri Suomen

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syyskuun toisella viikolla, 6.-12.9.2021. Tapahtumia järjestetään myös muulloin, ja jo kesällä voi osallistua lukuisiin kulttuuriperintöä esitteleviin tapahtumiin ympäri Suomen.

Itä-Suomessa voi kesällä osallistua Karhufestivaaleille tai Kolin heinätalkoisiin, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla voi tutustua vanhoihin koneisiin weteraanikonepäivillä tai osallistua nuorten työpajoihin vesivoimaloilla. Lapualla esitellään Kosolan talon restaurointia ja Vantaalla järjestetään kulttuurikävelyitä. Elokuun alussa tuuletetaan kansallispukuja monin paikoin.

Kaikki kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat löytyvät osoitteesta www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat.

Tervetuloa mukaan järjestämään tapahtumia

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa joka vuosi satojen kävelykierrosten, retkien, työpajojen, näyttelyiden ja kampanjoiden muodossa. Tapahtumia järjestävät museot, kirjastot, koulut, harrasteseurat ja erilaiset yhdistykset, kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.

Kulttuuriympäristöpäiviä voi juhlia turvallisissa lähitapahtumissa tai etänä. Kampanjat ja tapahtumat verkossa tai sosiaalisessa mediassa mahdollistavat osallistumisen toiselta puolen Suomea tai Eurooppaa.

Saavutettava kulttuuriperintö yhdistää Eurooppaa

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään 50 Euroopan maassa ja vuosittain yli 30 miljoonaa ihmistä osallistuu lähes 80 000 tapahtumaan. Suomen Rajaton ja avoin -teema on osa yhteistä eurooppalaista teemaa, sillä vuonna 2021 otetaan kaikki mukaan juhlimaan yhteistä perintöä teemalla Inclusive Heritage – Heritage for Everybody.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat Museovirasto, Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Suomen museoliitto ja ympäristöministeriö.

Lisätietoja:

Tapahtumakalenteri: www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat
www.kulttuuriymparistopaivat.fi
www.europeanheritagedays.com
Facebook: www.facebook.com/EHDFinland
Twitter: @EHDFinland

#kulttuuriympäristöpäivät #rajatonjaavoin #EHDs

Koordinaattori Jonina Vaahtolammi, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 974 1705
Suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.hamalainen@ymparisto.fi, puh. 0295 250 095