Kulttuuriympäristöpäiviä juhlistetaan syksyn runsaissa tapahtumissa

14.8.2023 Uutinen
Elävää perintöä Helsingan keskiaikapäivässä.
Elävää perintöä Helsingan keskiaikapäivässä. Kuva Riina Koivisto.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä juhlistetaan tänä vuonna teemalla Elävä perintö. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Teema kutsuu nostamaan esiin paikalliset tavat, tarinat ja perinteet.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syyskuun toisella viikolla 4.–10.9.2023, mutta tapahtumia voi järjestää myös pitkin vuotta. Eri puolella Suomea on jo järjestetty satoja tapahtumia.

Pääset mukaan ilmoittamalla tapahtumasi kalenteriimme, osallistumalla tapahtumiin ja jakamalla ajatuksiasi tai kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EläväPerintö. Tapahtumajärjestäjille on tarjolla näkyvyyttä ja viestinnällistä tukea.

Katso oman alueesi tapahtumat kalenterista

Tapahtumakokonaisuuteen voi liittää erilaisia kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöihin liittyviä tapahtumia. Kalenterista löytyy syksylle esimerkiksi opastuksia, tutustumisia, kyläjuhlia, seminaareja, retkiä, työpajoja, näytöksiä ja avoimien ovien päiviä.

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään tapahtumia ja mukaan pääsee yhä. Tutustu kalenterin tarjontaan Kotiseutuliiton nettisivuilla ja ilmoita mukaan oma tilaisuutesi.

Elävän perinnön juhlavuosi

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus, jota juhlistetaan vuosittain vaihtuvin teemoin. Päivien tavoitteena on tehdä kulttuuriympäristöjä ja kulttuuriperintöä entistä tutummiksi sekä lisätä niiden arvostusta.

Vuonna 2023 juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Suomen ratifioinnista osaksi sopimusta on kulunut 10 vuotta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan toteuttamaan Elävän perinnön teemavuotta!