Kulttuuriympäristöpäiviä ja Maisemapäivää vietetään syys-lokakuussa

4.9.2023 Uutinen

Kulttuuriympäristöpäiviä ja Maisemapäivää juhlitaan taas syksyllä. Kulttuuriympäristöpäivien vietto keskittyy syyskuun alkuun, 4.–10. syyskuuta. Kansainvälinen Maisemapäivä on 20. lokakuuta.

Hyvin hoidetut kulttuuriympäristöt ja maisemat ovat olennainen osa ihmisten ja luonnon hyvinvointia: ne parantavat elinympäristön laatua ja monimuotoisuutta. Vuotuiset tapahtumat innostavat osallistumaan ja nauttimaan yhteisestä ympäristöstämme ja kulttuuriperinnöstä.

Yleisötapahtumia ympäri Suomen

Opastuksia, avoimia ovia, luentoja ja muita kulttuuriympäristöpäivien yleisötapahtumia järjestävät lukuisat kotiseutuyhdistykset, kunnat ja muut toimijat syyskuussa alkupuolella. Tapahtumia voi järjestää myös muina aikoina.

Ilahduttavan monet tämän syksyn tapahtumat juhlistavat aineetonta kulttuuriperintöä Elävä perintö 2023 -vuositeeman mukaisesti. Päivien tapahtumissa mm. esitellään perinteisiä käsityötekniikoita, järjestetään kohdeopastuksia ja kotiseutukävelyjä sekä tutustutaan seurantaloihin avoimissa ovissa eri puolilla Suomea.

Järjestä oma maisemakävely

Maisemiin pääsee tutustumaan Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä ohjatuilla kävelyillä tai voit järjestää paikkakunnallasi oman maisemakävelyn. Maisemakävelyjä järjestetään lokakuun 20. päivän tienoilla.

Maisemakävelyn järjestämisestä voit lukea lisää ympäristöhallinnon sivuilta. Muistathan viedä oman maisemakävelysi myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin tapahtumakalenteriin.

Valokuvaa sinulle rakkaat kohteet – osallistu kuvakilpailuihin

Kulttuuriympäristö- ja maisemapäivät tuottavat vuosittain kuva-aineistoa, joka dokumentoi kiehtovalla tavalla ajan henkeä, ja tapoja, miten päiviä on vietetty. Itselleen tärkeää ympäristöä ja tunnelmia Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumista voi jakaa tunnisteella #Kulttuuriympäristöpäivät.

Maisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan osallistutaan valokuvaamalla arjen maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #Arkimaisema.

Syksyn aikana on mahdollisuus osallistua myös kahteen eri valokuvakilpailuun. Kummassakin kilpailussa voittajat palkitaan lahjakortilla.

Wiki Loves Living Heritage -kuvakilpailu kutsuu kaikki kuvaamaan elävää kulttuuriperintöä ja tallentamaan kuvat muidenkin käyttöön Wikimedia Commonsiin. Kilpailuun voi osallistua uusilla kuvilla tai omien arkistojen aarteilla. Kilpailu päättyy 10. syyskuuta 2023. Tallenna kilpailukuvat täällä.

Maisemapäivän kunniaksi puolestaan järjestetään valokuvakilpailu teemalla Minun maisemani. Kilpailuun voi osallistua ainoastaan 16. lokakuuta jälkeen otetuin kuvin, ja kilpailuaika päättyy 22. lokakuuta 2023. Ohjeet maisemapäivän kuvakilpailuun löydät täältä.

Lisätietoa

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien koordinaattori Riina Koivisto, riina.koivisto@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 9834 555