Kotiseutuliitto tukee Ukrainaa – ja kansalaisyhteiskuntaa, joka vastustaa Venäjän brutaalia hyökkäystä naapurimaahansa

1.3.2022 Julkilausuma

Suomen Kotiseutuliitto yhtyy Europa Nostran kannanottoon Ukrainan ja eurooppalaisten arvojen puolesta ja vaatii, että Venäjä vetää välittömästi joukkonsa pois Ukrainasta.

Kulttuuriperintöjärjestö ja Euroopan kansalaisyhteiskunnan ääni Europa Nostra tuomitsee vahvasti Venäjän armeijan brutaalin hyökkäyksen Ukrainaan – itsenäiseen ja suvereeniin Euroopan valtioon. Me olemme Ukrainan kärsivien kansalaisten rinnalla sekä suremme ihmismenetyksiä. Vaadimme yhdessä monien muiden demokraattisen maailman toimijoiden kanssa tämän hyökkäyksen välitöntä lopettamista ja rauhan palauttamista Eurooppaan.

Eurooppaa yhdistäviä perusarvoja ovat mm.  demokratia, oikeusvaltioperiaate, pyrkimys rauhaan sekä ihmisoikeuksien ja yhteisen historiamme ja kulttuuriperintömme kunnioittaminen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan edustaa näiden arvojen kieltämistä, ja on hyökkäys meitä kaikkia vastaan, jotka vaalimme näitä arvoja.

Osoitamme myös yhdessä tukeamme niille ihailtavan rohkeille kansalaisille ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioille Venäjällä, jotka vastustavat maansa hyökkäystä Ukrainaan. Venäjän ei tule olla tulevaisuudessa Euroopan ulkopuolella tai Eurooppaa vastaan vaan osa Eurooppaa, johon sen kansalaiset kuuluvat muiden Euroopan maiden ja yhteisöjen kanssa jakamansa kulttuurin ja historiansa myötä. Ihmishenkien säästämisen lisäksi tuemme Ukrainan rikkaan kulttuuriperinnön pelastamista sodalta.

Kotiseutuliitto on yksi maamme suurimmista kansalaisjärjestöistä ja Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Liitto työskentelee kansalaisia osallistavan, kulttuurisesti monimuotoisen yhteiskunnan ja ympäristön puolesta sekä kannattaa kotiseuturakkauden lisäksi avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Nämä ovat Venäjän Ukrainaan ja ukrainalaisten itsemääräämisoikeutta vastaan kohdistuneen hyökkäyksen myötä uhattuna.

Kotiseutuliitto on Europa Nostran ja sen suomalaisen paikallisjärjestön Europa Nostra Finlandin jäsen.

Europa Nostran kannanotto kokonaisuudessaan: www.europanostra.org/europa-nostra-stands-in-solidarity-with-ukraine

Kotiseutuliiton toiminnan tarkoitus ja arvot: www.kotiseutuliitto.fi/jarjesto/strategia-ja-saannot