Kivijärven kotiseutuyhdistys valittiin vuoden parhaaksi

16.5.2014 Tiedote

Suomen Kotiseutuliiton valtuusto on valinnut Kivijärven kotiseutuyhdistyksen Vuoden kotiseutuyhdistykseksi. Aktiivinen, pieni ja pippurinen yhdistys on ottanut vastuulleen kansainvälisen Kivijärvi soi -mestarikurssin ja konserttisarjan järjestämisen sen jälkeen, kun kunta luopui perinteikkään tapahtuman järjestämisestä.

Kuvateksti: Johtokunnan jäsenet Aaro Leppänen ja Paavo Pekkarinen (taka-alalla) tutustuttavat Kivijärven koululaisia entisajan opetusvälineistöön viime vuoden marraskuussa. Kuva: Pirkko Korpiaho.
Kuvateksti: Johtokunnan jäsenet Aaro Leppänen ja Paavo Pekkarinen (taka-alalla) tutustuttavat Kivijärven koululaisia entisajan opetusvälineistöön viime vuoden marraskuussa. Kuva: Pirkko Korpiaho.

Kivijärvi Soi -tapahtuma on saanut alkunsa vuorovuosittain keskisuomalaisen Kivijärven ja Kannonkosken kunnissa konservatorion järjestämistä musiikkileireistä. Vuonna 1993 leiri siirtyi kokonaan Kivijärvelle. Sittemmin konservatorio jäi pois järjestelyistä ja tapahtuman painopiste siirtyi lasten musiikkileiristä korkeatasoiseksi kansainväliseksi mestarikurssi- ja konserttitapahtumaksi.

Kivijärvi Soi -tapahtuman järjesti Kivijärven kunta vuosina 1993–2009, ja Kivijärven kotiseutuyhdistys otti vuonna 2011 vastuun tapahtuman järjestämisestä yhden välivuoden jälkeen. Kunta on osallistunut järjestelyihin antamalla kunnan vapaa-aikaohjaajan käyttää työaikaansa tapahtuman järjestämiseen heinäkuussa.

Hoidossa kolme museorakennusta

Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys kuuluu Kotiseutuliiton 680 jäsenyhdistyksen aktiivisimpaan kärkeen. Muun perinteisen yhdistystoiminnan lisäksi se hoitaa kunnan museoita: Valoharjua ja Viljamakasiinia. Omassa omistuksessaan sillä on 1900-luvun alussa rakennettu Aution riihi.

Vuoden 2013 aikana Kivijärven kotiseutuyhdistys mm. kunnosti riihtä ja järjesti lukuisia retkiä ja kulttuuritapahtumia mm. tukikonsertin Kivijärven kirkon kellotapulin ja alueen muiden arvokkaiden rakennusten puolesta.

Kisaan osallistui 30 aktiivista yhdistystä

Vuoden kotiseutuyhdistys -palkintoa tavoitteli 30 Suomen Kotiseutuliiton jäsenyhdistystä, joista loppusuoralle pääsivät kivijärveläisten lisäksi Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helka, Puotila-Seura, Tapanila-Seura, Vantaa-Seura ja Wirmo-Seura (Ks. esittelyt tiedotteen lopussa)

Hakijat edustavat Kotiseutuliiton jäsenyhdistysten monimuotoisuutta: mukana on perinteisiä kotiseutuyhdistyksiä, kaupunginosayhdistyksiä, erilaisia museo- ja/tai kulttuuriyhdistyksiä sekä aluejärjestöjä.

Palkinto antaa tunnustusta aktiiviselle yhdistykselle, joka edistää ja kehittää kotiseututyötä. Vuoden kotiseutuyhdistyksen toiminta on yhteisöllistä ja nousee tavanomaisen toiminnan yläpuolelle. Valinta on tunnustus hyvin tehdystä, innovatiivisesta kotiseututyöstä. Palkittavan yhdistyksen toimintahistorian pituudella ei ole erityistä painoarvoa. Valinta tehdään yhdistysten vuosikertomusten perusteella.

Kaikki 30 yhdistystä olivat erittäin aktiivisia ja osallistuvia yhdistyksiä. Monella yhdistyksellä oli erityisen hienoja yksittäisiä tekoja, joiden katsottiin sopivan hyvin esimerkiksi Vuoden kotiseututeko -kilpailuun. Näistä mainittakoon Heinola-Seura ry, Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit ry ja Saarijärvi-Seura ry.

Luettelo kilpailuun osallistuneista yhdistyksistä

 

Kisan loppusuoralle päässeet yhdistykset

Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helka, Helsinki
Modernia ja kantaaottavaa toimintaa, joustava ja tiivis yhteydenpito kaupungin viranomaisiin palvelee myös Helkan omia jäsenyhdistyksiä. Lukuisat hankkeet ohjaavat kaupunkityön malleja kohti uudenlaista toimintaa. Palkattua henkilökuntaa.

Kivijärven kotiseutuyhdistys ry, Kivijärvi
Aktiivinen, pieni ja pippurinen yhdistys on ottanut vastuulleen kansainvälisen Kivijärvi soi -mestarikurssin ja konserttisarjan järjestämisen sen jälkeen kun kunta luopui perinteikkään tapahtuman järjestämisestä. Tämän lisäksi yhdistys kuuluu kotiseutuyhdistysten aktiivisimpaan kastiin: perinteisen yhdistystoiminnan lisäksi se ylläpitää kotiseutumuseota, kunnosti vanhan riihen ja järjesti lukuisia retkiä ja kulttuuritapahtumia. Erityisenä mainintana tukikonsertti Kivijärven kirkon kellotapulin ja alueen muiden arvokkaiden rakennusten puolesta. Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys.

Puotila-Seura ry, Helsinki
Aktiivista kaupunginosatoimintaa. Huomioitavana toimintamallina erityisesti viljelypalstojen vuokraustoiminta, jonka tuotot luovutetaan stipendeiksi lähialueen kouluille. Yhdistyksellä on toimiva yhteistyö alueen eri yhdistysten kanssa ja perinteisen yhdistystoiminnan lisäksi se on mukana suurten tapahtumien toteuttamisessa. Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys.

Tapanila-Seura ry, Helsinki
Innovatiivisia uusia toimintamuotoja, runsaasti aktiivista toimintaa ja tapahtumia. Tapanilan kokeminen kaikkien asukkaiden omaksi kyläksi: asukkaat mukana tapahtumien toteuttamisessa. Erityismainintana perinteisen yhdistystoiminnan lisäksi mm. Elävä adventtikalenteri sekä klapitalkoot, joiden yhteydessä vietiin klapeja alueen vanhuksille. Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys.

Vantaa-Seura ry, Vantaa
Vantaa seuran erittäin monipuolisessa, kulttuuripainotteisessa toiminnassa yhdistyvät perinteinen kotiseututyö ja vireä kaupunkitoiminta. Lukuisia julkaisuhankkeita, kulttuuri-iltoja, ulkomaille suuntautuvia kulttuuriretkiä ja koko perheelle suunnattua toimintaa. Lisäksi viime vuoden aikana hankittu ja kunnostettu upea kotiseututalo, jonka pyörittämisestä seura vastaa.

Wirmo-Seura ry, Mynämäki
Valtava määrä aktiivisia ja innovatiivisia hankkeita kotiseututyön ytimestä: perinteisen yhdistystoiminnan lisäksi arkistohanke, teemavuosia, nuorisotoimintaa, näyttelyitä, talkoita, kivimakasiinin korjaaminen seurantaloksi, vanhojen kotiseutufilmien digitointia ym. Erityismainintana Wirmo-wiki -vuorovaikutteinen verkkosivusto sekä hanke, jossa lukiolaiset tekevät kotiseudun historiasta kolme kotiseutuelokuvaa. Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys.

Lisätietoa

Kivijärven kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Risto Piispanen, etunimi.sukunimi @pp.inet.fi, puh. 040 741 5621

ja sihteeri Pirkko Korpiaho, etunimi.sukunimi @kivijarvi.fi, puh. 044 459 7871

Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander puh. 045 1509 109, etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi

Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo puh. 040 733 7033, etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi