Kirsti Kovanen mukana maisemapäivän valokuvakilpailun tuomaristossa

10.9.2021 Uutinen

Lokakuun 20. päivä vietetään kansainvälistä maisemapäivää. Sitä juhlistetaan Suomessa edellisvuosien tapaan kaikille avoimella valokuvakilpailulla, ohjatuin maisemakävelyin sekä jo tällä viikolla käynnistyneellä valokuvakampanjalla.

Maisemat ovat olennainen osa kaikkien hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Millaisia maisemia löytyy työ-, koulu- tai kauppamatkasi varrelta tai näkyy kotisi ikkunasta? Mikä arkesi maisemissa on kiehtovaa tai kaunista, mitä haluaisit muuttaa, mikä maisemassa on parhaillaan jo muuttumassa?

Arkimaisemaa Purmossa Pohjanmaalla. Kuva: Tapio Heikkilä.

Kuvakampanja ja valokuvakilpailu

Maisemapäivän kunniaksi järjestetään myös maisemavalokuvakilpailu, jonka teemana on maisemapäivä 2021. Kilpailuun voi osallistua 14.10.–20.10.2021 otetuin kuvin, kilpailuaika päättyy 24.10.2021. Kilpailun pääpalkintona on 500 € lahjakortti Rajala Pro Shopiin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja maisemapäivän verkkosivuille.

Kuvakampanjan ja valokuvakilpailun tuomaristossa on mukana Kotiseutuliiton edustajana hallituksen jäsen, arkkitehti Kirsti Kovanen.

Kuva Kirsti Kovasesta maalaamattoman hirsirakennuksen edessä.
Kirsti Kovanen. Kuva: Martti I. Jaatinen.

Lähde maisemakävelylle tai arvioi maisemia

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan valokuvakilpailun lisäksi muun muassa Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Kävelyjä järjestetään eri puolilla Suomea maisemapäivänä 20. lokakuuta ja sitä edeltävällä viikolla. Kävelyt ovat maksuttomia.

m.Envirate.net -palvelun avulla voit arvioida ympäristöä aistinvaraisesti. Mobiililaitteesi web-selaimella voit tallentaa valokuvan, kuvanottopaikan ja aistinvaraisen ympäristökokemuksesi kartalle. Paikkatiedon avulla pääset tarkastelemaan myös muiden käyttäjien kuvia ja arvioita eri paikoista.

Euroopan neuvoston maisemayleissopimus turvaa maisemia

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään vuosittain 20.10. Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen vuosipäivänä. Euroopan neuvoston maisemayleissopimuksen tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella kaikenlaisia maisemia. Sopimukseen kuuluvat sekä kauniit että arkiset maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungeissakin.

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat Kotiseutuliiton lisäksi Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja

Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, annika.uddstrom @syke.fi

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, tapio.heikkila @ym.fi