Kesälahden kotiseutumuseo on voittanut Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun 2019

13.6.2019 Uutinen
Museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen (kesk.) ja amanuenssi Iiris Heino luovuttivat Itä-Suomen paikallismuseo -palkinnon 2019 Kesälahden kotiseutumuseon puheenjohtaja Pentti Ojajärvelle 13. kesäkuuta 2019. Kuva: Kesälahti-Seuran sihteeri Hissu Teppana.

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailun 2019 on voittanut Kesälahden kotiseutumuseo Pohjois-Karjalasta. Kilpailun teemana oli paikallismuseoiden kokoelmahallinta ja digitointi. Voittajan valitsi Suomen Kotiseutuliiton puheenjohtaja, professori Janne Vilkuna.

Itä-Suomen paikallismuseo -kilpailu aloitettiin vuonna 2010, ja se järjestettiin kuusi kertaa nimellä Savo-Karjalan paikallismuseo. Vuonna 2016 kilpailu laajeni Kainuuseen ja Kymenlaaksoon ja sai uuden nimen. Kilpailu järjestetään ei-ammatillisesti hoidettujen paikallismuseoiden kesken viiden maakunnan alueella. Kilpailun teema vaihtuu vuosittain.

Tämän vuoden kilpailun arvostelussa huomioitiin kokoelmien digitointiaste, luetteloinnin saatavuus sähköisenä sekä museon digitaalisesti kuvattu aineisto. Digitaalisessa luetteloinnissa on kyse ennen kaikkea tiedon saavutettavuudesta.

Paikallisen valokuvaajan Arvo Ahokkaan valokuville omistettu sivusto ja verkossa julkaistu digitaalinen kuva-arkisto on Kesälahden kotiseutumuseolta hieno esimerkki. Kesälahti-Seura sai Arvo Ahokkaan valokuvakokoelman lahjoituksena vuonna 2010. Kokoelma käsittää noin 100 000 valokuvaa ja negatiivia 1940-luvulta 2000-luvulle. Kesälahti-Seura on tähän mennessä digitoinut noin 20 000 Ahokkaan valokuvaa ja negatiivia, joista suurin osa on tallennettu digitaaliseen kuva-arkistoon.

Kesälahden kotiseutumuseo on myös tehnyt ahkerasti töitä esinekokoelmansa digitaalisointiin. Vanhojen käsikorttien tiedot on siirretty sähköiseen muotoon, ja esinekuvat on digitoitu. Lisäksi museo on digitoinut kesälahtelaisten kuva- ja filmiaineistoja. Ansiokasta on myös museon tiedonkeruu yleisöltä. Esimerkkinä toimii jälleen Ahokkaan kuvapankki; siellä yleisöllä on sekä mahdollisuus tallentaa sivustolle omia valokuviaan, jotka on otettu samoissa paikoissa kuin Ahokkaan valokuvat, että tallentaa kuviin liittyviä tarinoita. Toinen suuri digitalisoitava kokonaisuus on kotiseutuneuvos Kyllikki Paajasen seuralle testamenttaama laaja kuvia, kirjeitä, kirjoituksia, yms. sisältävä arkisto. Digitaalista kotiseutuarkistoa on kartutettu vuosina 2018 – 2019 Kesälahden digipitäjä -hankkeessa kesälahtilaisilta digitoiduilla valokuvilla, kaitafilmeillä ja vhs-videoilla.

Kesälahti-Seuran ulkomuseoalue avattiin vuonna 1957 vihkimällä käyttöön vuonna 1725 Sorsansaaressa rakennettu ja nykyiselle paikalleen siirretty Suomen suurin savutupa. Myöhemmin alueelle on siirretty useita aittoja, tuulimylly, paja, sauna ja kahvilana toimiva Myllytupa.

Palkitsemistilaisuudessa Kesälahdella myös OP Kesälahti palkitsi voittajan.

Aiemmin ovat Pohjois-Karjalasta kilpailun voittaneet Liperin maatalousmuseo vuonna 2010, jolloin teemana oli lasten ja nuorten huomioiminen museoissa ja Kiteen kotiseutumuseo vuonna 2014 vaihtuvan näyttelyn teemalla. Kesälahti on kolmas kilpailun voittanut pohjoiskarjalainen kotiseutumuseo.

Kesälahden museon digiarkisto: kesalahti.blogspot.com