Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan 20.10. valokuvakilpailulla ja maisemakävelyillä

15.10.2019 Uutinen

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään sunnuntaina 20.10.2019. Tänä vuonna maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota erityisesti veden arvoon maisemassa.

Kansainvälisen maisemapäivän teemaan on valmistauduttu jo etukäteen syyskuussa alkaneella valokuvakampanjalla, jossa on keskitytty veden rooliin arjen maisemissa. Kampanja huipentuu kansainvälisenä maisemapäivänä 20. lokakuuta valokuvakilpailuun, jossa voittajat palkitaan kirjapalkinnoin. Onpa vesi arkimaisemassasi sitten lätäköinä, merenä, sateena, suona, järvenrantana tai vaikkapa ojassa virtaamassa, kaikki kuvat ovat tervetulleita kilpailuun.

”Maisemapäivän kuvakilpailun voittajaksi päästäkseen ei välttämättä tarvitse kuvata kauneinta maisemaa, vaan voitto voi irrota myös uudenlaisella näkökulmalla kilpailun aiheeseen. Tuomaristo kannustaa valokuvaamaan vettä osana arjen maisemia mahdollisimman monipuolisesti ja luovasti”, kuvakisan tuomariston puheenjohtajana toimiva ympäristöneuvos Tapio Heikkilä kertoo.

Osallistu kilpailuun valokuvaamalla vettä osana arkesi maisemia ja julkaisemalla kuvat maisemapäivänä 20.10.2019 Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Aikaa osallistumiseen on koko vuorokausi ja kilpailuun voi osallistua myös jo aiemmin otetuilla kuvilla. Muista myös liittyä seuraamaan kampanjaa Instagramissa @arkimaisema.

Kilpailun lisäksi osana maisemapäivän juhlintaa järjestetään ohjattuja maisemakävelyjä. Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät kävelyjä sekä maisemapäivänä sunnuntaina 20. lokakuuta että päivää edeltävällä viikolla. Kävelyjä järjestetään seitsemässä maakunnassa ja ne ovat maksuttomia. Osaan kävelyistä tulee ilmoittautua etukäteen.

Tietoa maisemakävelyistä Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilla.

Maisemapäivää vietetään joka vuosi

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään Euroopan neuvoston aloitteesta vuosittain kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella maisemia. Sopimukseen kuuluvat sekä kauniit että arkiset maisemat, niin maaseudulla, luonnossa kuin kaupungissa.

Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana ovat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus.

Kansainvälinen maisemapäivä on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Maisemapäivän verkkosivu https://www.ymparisto.fi/maisemapaiva

Lisätietoja
Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi