Haussa Suomen paras kaupunginosa – ehdota suosikkiasi!

7.1.2021 Tiedote
Tuiralaista asukastoimintaa: korttelijuhla.
Oulun Tuira valittiin vuonna 2019 Vuoden kaupunginosaksi. Tuiran valinta sai runsaasti huomiota erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kuva: Katja Koivukoski.

Missä yhteisöllisyys on vahvaa ja toiminta kaikille avointa? Mistä löytyy elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita? Missä voi tuntea urbaanin kaupungin sykkeen ja kotiseuturakkauden roihun? Nyt saa kertoa ja kehua!

Ehdotuslomake: bit.ly/2021-kaupunginosa

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsitään jälleen Suomen parasta kaupunginosaa. Haussa on viihtyisä ja yhteisöllinen kaupunginosa, jossa on monipuolista toimintaa, aktiivisia asukkaita ja yhteisöjä sekä kaikille avoimia tapahtumia.

Viime vuonna Vuoden kaupunginosaksi tuli peräti 295 ehdotusta, joiden joukosta voittajaksi valikoitui Helsingin Lauttasaari. Hyviä ja rakkaita kaupunginosia maassamme siis riittää – mikä palkitaan tänä vuonna?

Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa – omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkistä kotia, kunhan alue on urbaani kaupunginosa. Ehdotusaika päättyy maaliskuun lopussa. Voittaja julkistetaan Flooran päivänä, 13. toukokuuta.

Kisan pääkriteeri vuonna 2021: uudenlaiset kumppanuudet ja yhteistyön muodot. Millaista yhteistyötä alueella on? Onko alueella aktiivinen kaupunginosaseura tai muu asukkaita kokoava liike? Haluaisimme kuulla vapaaehtoistoimijoiden, kaupungin ja yritysten välisistä verkostoista ja verkostojen saavutuksista.

Hyvässä kaupunginosassa on toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja hyvä yrittää. Avoin kansalaistoiminta – erityisesti asukkaiden, yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyö – lisäävät kotoisuutta ja hyvinvointia.

Aktiivisia kaupunginosia löytyy eri puolilta Suomea

Palkinnolla Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa.

Eri alojen asiantuntijoista koostuva raati eli Kotiseutuliiton kaupunkityön jaosto seuloo ehdotuksista kärkiehdokkaat ja tekee esityksen voittajasta Kotiseutuliiton hallitukselle, joka nimeää voittajan.

Vuodesta 2001 järjestetyssä kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea, muun muassa Oulusta, Espoosta, Helsingistä, Porista, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Lahdesta ja Kajaanista.

Vuoden kaupunginosa -palkitut:

2020 Lauttasaari, Helsinki

2019 Tuira, Oulu

2018 Kauklahti, Espoo

2017 Vuosaari, Helsinki

2016 Reposaari, Pori

2015 Hakunila, Vantaa

2014 Pispala, Tampere

2013 Kakskerta, Turku

2012 Asevelikylä, Vaasa

2011 Häntälä, Somero

2010 Roihuvuori, Helsinki

2009 Tapanila, Helsinki

2008 Anttilanmäki, Lahti

2007 Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani

2006 Kontula, Helsinki

2005 Hupisaaret, Oulu

2004 Kypärämäki-Köhniö, Jyväskylä

2003 Kommila, Varkaus

2002 Käpylä, Helsinki

2001 Port Arthur, Turku