Euroopan kulttuuriympäristöpäivien viihteen ja taiteen teemavuosi avattiin upeasti laulaen

7.2.2019 Uutinen

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2019 on Viihteen ja taiteen tiloissa. Teemavuoden avajaisjuhla kokosi lähes sata kulttuuriympäristöpäivien ystävää ympäristöministeriön Pankkisaliin tiistaina 5.2.2019.

Ministeri Tiilikainen avasi teemavuoden laulaen

Ministeri Tiilikainen avasi viihteen ja taiteen teemavuoden bluesilla. Kuva: Liisa Lohtander.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen avasi viihteen ja taiteen teemavuoden laulaen bluesia. Mukana musisoimassa olivat digiharmonikalla Netta Skog ja kitaran varressa Klaus Lavila. Digiharmonikan muutaman vuoden takainen maailmanmestari Skog huipensi avauksen soittamalla Jean Sibeliuksen Finlandian. Avajaisjuhlan yleisö palkitsi musiikillisen avauksen raikuvilla aplodeilla.

Viihteen paikkoja ja viestintävinkkejä

Vauhdikkaan avauksen lisäksi kulttuuriympäristöpäivien avajaisjuhlassa kuultiin näkökulmia kulttuuriympäristöön ja vuoden teemaan. Hotelli- ja ravintolamuseon museolehtori Maria Ollila kertoi Suomen hotelleista ja ravintoloista taiteen ja viihteen paikkoina. Taide ja viihde ovat värittäneet lukuisia hotelleita Kämpistä Vaakunaan ja ravintoloita Fenniasta Kosmokseen, ja tuoneet huvielämään väriä ja ohjelmaa.

Andreas ja Saga Koivisto kertoivat kokemuksistaan Heritage Makers -kilpailun palkintomatkalta. Kuva: Liisa Lohtander.

Lasten ja nuorten suhteesta kulttuuriympäristöön sekä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun kokemuksista kertoivat Vantaan kaupunginmuseon arkeologi ja Vantaa-Seuran puheenjohtaja Andreas Koivisto sekä European Heritage Makers -kilpailun viime vuoden suomalainen voittaja Saga Koivisto. 8-vuotias Saga esitteli Vantaan Jokiniemeä käsittelevän työnsä ja Andreas Koivisto havainnollisti, millä tavoin nuorille vantaalaisille esitellään kotiseutua ja sen kulttuuriympäristöä.

Kulttuuriympäristöpäivien koordinaattori Jonina Vaahtolammi antoi esityksessään viestinnän vinkkejä tapahtumanjärjestäjille. Koordinaattori neuvoi suunnittelemaan tapahtuman viestintää hyvissä ajoin ja jakamaan vastuuta viestinnästä järjestäjien kesken. Kannattaa myös hyödyntää Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tarjoama apu ja materiaalit sekä ilmoittaa tapahtuma ajoissa kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaan ja kalenteriin.

Ministerin musiikillisen avauksen lisäksi avajaisjuhlan yleisön hurmasi Kaisaniemen ala-asteen musiikkiluokka 4C, joka esitti tilaisuudessa kaksi kappaletta.

Kävelykierros elokuvateattereiden maailmaan

Avajaisjuhlan jälkeen kuultiin Helsingin kadonneista elokuvateattereista talvisella kävelykierroksella. Kuva: Liisa Lohtnader.

Avajaisjuhla päättyi Kallion kulttuuriverkoston tuottajan Juhani Styrmanin vetämälle kävelykierrokselle Helsingin vanhoille ja kadonneille elokuvateattereille. Styrman myös kertoi Kallion kulttuuriverkoston mukanaolosta Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä ja totesi toiminnan saaneen runsaasti lisää uskottavuutta kansainvälisessä ohjelmassa mukana olemisesta. Talvista säätä uhmanneella kävelykierroksella kuultiin niin Maximin, Adlonin kuin Dianan vaiheista arkistokuvien saattelemana.

Viihteen ja taiteen tiloissa – Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemavuosi: