Euroopan kulttuuriperintöpalkinto Suomeen seurantalojen korjausavustusjärjestelmälle
Suomalainen seurantalojen korjausavustusjärjestelmä on saanut Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon (European Heritage Awards / Europa Nostra Awards). Palkinnon myöntäjä arvostaa erityisesti sitä, kuinka kansalaiset itse pitävät Suomessa yllä paikallisyhteisöjen ainutlaatuista kulttuuriperintöä.
”Avustusohjelma tuo esiin kulttuuriperinnön suuren merkityksen yhteisöilleen. Keskittymällä paikalliseen kulttuuriperintöön se auttaa vahvan paikallistunteen luomisessa ja tukee niiden ihmisten kollektiivista hyvinvointia, joille nämä rakennukset ovat keskeinen osa yhteisöllistä elämää”, valintaraati toteaa perusteluissaan.
Valintaraati pitää kansalaisyhteiskunnan ja julkisen sektorin menestyksekästä yhteistyötä ansiokkaana.
”Vahva keskinäinen vuorovaikutus sekä jatkuva sitoutuminen paikallisyhteisöjen ja viranomaisten puolelta ovat todella vaikuttavia, samoin laajuus sekä korjaushankkeiden määrällä että ajallisesti mitattuna,” raati perustelee.
Seurantalojen korjausavustus on valtionavustus, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on delegoinut Kotiseutuliitolle.
”Palkinto on merkittävä tunnustus Suomen Kotiseutuliitolle pitkäjänteisestä työstä rakennetun kulttuuriperintömme hyväksi yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa”, iloitsee tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.
”Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi vuonna 2004 Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi seurantalojen korjausavustusten jakamisen ja neuvontatyön. Korjausavustuksilla haluamme säilyttää maamme noin 2 500 seurantalon kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusperintöä”, Multala jatkaa.
Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteinen palkinto-ohjelma järjestetään Luova Eurooppa -rahoituksella. Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon saa tänä vuonna 26 kohdetta 18 eri maasta, viidessä eri palkintoluokassa.
Palkinnot luovutetaan Euroopan kulttuuriperintöpalkintojuhlassa Romanian Bukarestissa 7. lokakuuta. Palkinnon sai Suomesta myös digitalisoidun lehdistöaineiston jakamista koskeva kansainvälinen yhteistyöhanke, jossa Helsingin yliopiston Kansalliskirjasto on ollut osallisena.
Pitkäjänteistä työtä talojen ja yhteisöjen puolesta
Valtio on jakanut seurantalojen korjausavustuksia vuodesta 1978. Avustukseen liittyvä korjausneuvonta annettiin Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi vuonna 1984. Vuodesta 2004 Kotiseutuliitto on vastannut myös avustuksen jakamisesta ja selvitystyöstä.
Korjausavustuksen asiantuntijaelimenä ja koordinoijana toimii Seurantaloasiain neuvottelukunta. Siinä on edustettuna 12 seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen keskusjärjestöä sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, ympäristöministeriö, Museovirasto ja Kuntaliitto.
”Ei voi liiaksi kiittää yhdistysten ja järjestöjen sitoutumista talojensa vaalimiseen, niiden kautta paikallisen kulttuurin ja moninaisen aktiivisuuden mahdollistamiseen. Seurantaloilla ollaan kansalaisyhteiskuntamme ytimessä”, neuvottelukunnan puheenjohtaja Mikko Härö toteaa.
Yleisöäänestyksessä voi äänestää oman maan palkintokohdetta
Lokakuun palkintotilaisuudessa julkistetaan myös 10 000 euron arvoisen yleisöpalkinnon voittaja. Yleisöpalkinnon voittajan äänestämiseen voi osallistua kuka tahansa henkilö, jolla on käytössään sähköposti.
Mikko Härö haluaa innostaa suomalaista seurantaloväkeä äänestämään.
”Meillä on mielestäni erinomainen mahdollisuus voittaa yleisöpalkinto. Seurantalotoiminnassa on mukana kymmeniätuhansia – ellei satojatuhansia – ihmisiä. Erilaisten perhetapahtumien, kuten häiden, kautta ne koskettavat likipitäen kaikkia suomalaisia. Myös oman maan hanketta saa äänestää tässä kilpailussa”, Mikko Härö mainitsee ja vakuuttaa, että mahdolliset palkintorahat käytetään suoraan seurantalotoiminnan hyväksi.
Korvaamaton osa suomalaista rakennus- ja kulttuuriperintöä
Seurantaloja on Suomessa noin 2500. Ne ovat kulttuurisesti, yhteiskunnallisesti, arkkitehtonisesti ja historiallisesti korvaamaton osa suomalaista rakennus- ja kulttuuriperintöä. Vanhimmat ovat peräisin 1800-luvulta. Seurantaloja on rakennettu, hoidettu ja käytetty lähes 150 vuoden ajan yhtä jalkaa modernin kansalaisyhteiskunnan kehityksen kanssa.
Seurantalot ovat yhteisönsä keskuksia ja kaikille avoimia. Niissä harrastetaan, järjestetään kokoontumisia ja juhlia. Seurantaloissa harrastaa viikoittain kymmeniätuhansia lapsia, nuoria ja aikuisia. Niitä ylläpidetään suurelta osin vapaaehtoisvoimin rakennusta rakkaudella vaalien.
Noin puolet seurantaloista sijaitsee harvaan asutuilla seuduilla, joissa ei ole muita avoimeen kansalaistoimintaan sopivia tiloja. Myös julkinen sektori käyttää rakennuksia eri toimintoihin, esimerkiksi äänestyspaikkoina. Taloja vuokrataan lisäksi perhejuhlien viettoon. Monessa kunnassa seurantalot on katsottu kuntalaisille niin tärkeiksi, että ne on vapautettu kiinteistöverosta.
Äänestä sivulla: vote.europanostra.org
Video Suomen voittajakohteesta suomeksi ja ruotsiksi
Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon / Europa Nostra -palkintojen voittajat 2024
Konservointi ja uudelleenkäyttö
Royale Belge Building, Brussels, BELGIUM
Schulenburg Mansion, Gera, GERMANY
Ignacy Historic Mine, Rybnik, POLAND
Saxon Church in Alma Vii, ROMANIA
St. Michael’s Church, Cluj-Napoca, ROMANIA
Snow Wells, Sierra Espuña, SPAIN
Tutkimus
NewsEye: A Digital Investigator for Historical Newspapers, AUSTRIA/FINLAND/FRANCE/GERMANY
Koulutus, valmennus ja taidot
Teryan Cultural Center – Empowering Armenian Refugees from Nagorno-Karabakh, Yerevan, ARMENIA
Boulouki – Travelling Workshop on Traditional Building, GREECE
Traditional Farm Buildings Scheme, IRELAND
Serfenta Crafts Revitalisation Model, Cieszyn, POLAND
White Carpentry School, Narros del Castillo, SPAIN
Kansalaisten aktivointi ja tietoisuuden lisääminen
The Square Kilometre, Ghent, BELGIUM
The Silence that Tore Down the Monument, Kamenska, CROATIA
Preserving the Community Halls for Local Civil Society Activities, FINLAND
Fortified Castles of Alsace Association, FRANCE
Citizens’ Rehabilitation of the Tsiskarauli Tower, Akhieli, GEORGIA
International Festival of Classical Theatre for Youth, Syracuse, ITALY
Foundation for the Conservation of the Historical Estate Ockenburgh, The Hague, THE NETHERLANDS
Heritage-mestarit
Society of Friends of Dubrovnik Antiquities, CROATIA
Else ”Sprossa” Rønnevig, Lillesand, NORWAY
Piotr Gerber PhD, Wrocław, POLAND
Europa Nostra -palkinnot 2024 Yhdistyneestä kuningaskunnasta tuleville erinomaisille hankkeille
Tänä vuonna Europa Nostra -palkinnot myönnetään neljälle merkittävälle EU:n ulkopuoliselle Eurooppalaiselle hankkeelle, jotka eivät osallistu EU:n Luova Eurooppa -ohjelmaan.
Gideon Tapestries, Hardwick Hall (Konservointi ja uudelleenkäyttö)
Shrewsbury Flaxmill Maltings, Shrewsbury (Konservointi ja uudelleenkäyttö)
Westminster Hall, London (Konservointi ja uudelleenkäyttö)
Marcus Binney CBE, OBE Hon FRIBA FSA (Heritage-mestarit)