Elävän perinnön Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailun voitti kuva perinnesaunottajasta

10.10.2023 Uutinen
Wiki Loves Living heritage -kisan voittaja. Kuva Ville Kurki.
Perinnesaunottaja Kaisu Mokkila työssään. Kuva Ville Kurki.

Ensimmäistä kertaa järjestetty Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu keskittyi elävän kulttuuriperinnön tallentamiseen. Kilpailuun lähetettiin 166 valokuvaa, jotka esittelevät aineetonta kulttuuriperintöä ympäri Suomen. Kilpailun voitti Ville Kurki kuvallaan perinnesaunottajasta.

Voittajakuva on tunnelmallinen otos perinnesaunottaja Kaisu Mokkilasta työssään. Palkintoraadin luonnehdinnan mukaan valokuvassa on talletettu maaginen ja ikiaikainen hetki kauniilla tavalla. Se edustaa suomalaista, kaikille tuttua perinnettä. Toisaalta perinnesaunottaminen on vanha mutta nousussa oleva perinteen muoto. Muut neljä palkittua kuvaa esittelevät puuveneillä purjehtimista, demoskeneä, kaustislaista viulunsoittoa ja lautanauhan punomista.

Yhteisöllisyyttä ja kulttuuriperinnön elinvoimaa

Kilpailussa korostettiin elävän perinnön vaalimisen merkitystä, ja saapuneissa kuvissa näkyi vahvasti yhteisöllisyys ja aineettoman kulttuuriperinnön elinvoimaisuus. Kuvakilpailun myötä syntynyt elävää perintöä esittelevä kuvapankki on myös arvokas resurssi aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen. Valokuvakilpailun sato on vapaasti käytettävissä Wikimedia Commonsin sivuilla.

”Wikimedian alustat ovat hieno, kaikkien käytössä olevan mahdollisuus tehdä elävää ja paikallista kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi. Elävän perinnön wikiluetteloa olemme koonneet vuodesta 2016, ja tällä hetkellä mukana on yli 400 yhteisöä. Kuvat Wikimedia Commonsissa täydentävät hienosti tätä kokonaisuutta”, sanoo Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio.

Valokuvaamisen yhteydessä koostettiin aineettomasta kulttuuriperinnöstä tietokanta Wikidataan. Siellä kulttuuriperintö on esitetty tiedon kohteiden sekä niiden välisten suhteiden verkostona.

”Oli hienoa saada työskennellä kotiseutuyhdistysten kanssa. On tärkeää, että kulttuuriperintöä aktiivisesti käytetään ja sovelletaan ja että sitä dokumentoidaan, jotta se säilyy elinvoimaisena ja kehittyy”, iloitsee Wikimedia Suomen Kimmo Virtanen.

Kansainvälinen kilpailu

Kilpailu oli osa kansainvälistä Wiki Loves Living Heritage -kampanjaa, joka juhlistaa 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta. Koko Euroopan-laajuiseen kilpailuun saapui yli 1 500 kuvaa, ja parhaat niistä palkitaan lokakuun aikana. Suomen-kilpailun viisi parasta kuvaa osallistuvat myös tähän kansainväliseen kilpailuun. Kilpailu sai innoituksensa Wiki Loves Monuments -kuvakilpailusta, jota Wikimedia Suomi ja Museovirasto ovat järjestäneen vaihtuvien kumppanien kanssa jo useamman vuoden.

Tänä vuonna kilpailun järjestivät Museovirasto ja Wikimedia Suomi yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja Suomen Kotiseutuliiton kanssa.

Lisätiedot

Museoviraston tiedote ja voittajakuvat

Kaikki kilpailuun osallistuneet kuvat

Lisätietoa aineettomasta kulttuuriperinnöstä

Elävän perinnön wikiluettelo