Elämyksiä eteläkarjalaisittain – Valtakunnalliset kotiseutupäivät Lappeenrannassa 9.–12.8.
Elokuussa järjestetään jo 70. Valtakunnalliset kotiseutupäivät, tällä kertaa Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa teemalla ”Kotiseutu – Miu mau mukkaa”. Mehevän ohjelman kruunaa eteläkarjalainen vieraanvaraisuus.
Ilmoittautuminen kotiseutupäiville on nyt käynnissä osoitteessa bit.ly/kotiseutupäivät2018.
Kotiseutuliikkeen vuosittainen päätapahtuma kokoaa yhteen runsaasti kotiseutuvaikuttajia eri puolilta Suomea juhlistamaan kotiseututyötä ja ennen kaikkea sen tekijöitä. Nelipäiväinen tapahtuma tarjoaa myös paikallisille unohtumattomia kokemuksia ja mahdollisuuden nähdä oma kotiseutunsa uusin silmin.
Tänä vuonna iloisen ja innostavan kotiseutujuhlan järjestävät Lauritsala-seura ry ja Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin, Imatran kaupungin ja Etelä-Karjalan liiton kanssa. Tapahtuman suojelija on uutisankkurilegenda Arvi Lind.
Jos täst viel paranoo ni pilal männöö!
Suurin osa kotiseutupäivien ohjelmasta sijoittuu Lappeenrantaan, mutta joka puolella Etelä-Karjalaa tapahtuu. Imatra on näkyvästi mukana, ja kaikki alueen kunnat osallistuvat päivien järjestelyihin.
Kotiseutupäivien tapahtumissa näkyvät muun muassa kestävä kehitys, kansainvälisyys ja Venäjän läheisyys sekä Saimaan kanava. Runsas tarjonta on kuorrutettu eteläkarjalaisella vieraanvaraisuudella ja rempseydellä.
Kotiseutupäivien lukuisat retket suuntautuvat eri puolille maakuntaa tutustuttaen osallistujat paikallisiin kulttuurikohteisiin, historiaan, luontoon, osaamiseen ja elinkeinoihin. Tarjolla on myös päivämatka viehättävään Viipuriin Saimaan kanavaa pitkin risteillen.
Kotiseutumarkkinat valtaavat Lappeenrannan Satamatorin kahdeksi päiväksi. Kotiseutuväki ja käsityöläiset esittelevät toimintaansa ja aikaansaannoksiaan: tarjolla on runsaasti eteläkarjalaisia tuotteita ja lähiruokaa. Satamatorilla pidetään myös kotiseutupäivien avajaiset puheineen, mausteena riehakasta karjalaista laulantaa sekä monikulttuurista värikkyyttä.
Haastellaan ja iloitaan
Kestävä kotiseutu -avausseminaarissa aiheena on kestävä kehitys kotiseutuliikkeen voimavarana ja kotiseutuliike kestävän kehityksen kuljettajana. Keskustelemassa ja kommentoimassa ovat muun muassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen sekä ToinenPHD:n luova johtaja Jani Halme. Seminaarin juontaa Kotiseutuliiton varapuheenjohtaja Teppo Ylitalo.
Kotiseutupäivien keskustelutilaisuuksissa aiheina ovat alueellinen kotiseututyö, asukastoiminnan ja kotiseututyön yhtymäkohdat, viestintä, kotiseutuarkistot ja tietosuojalainsäädäntö sekä kaikkien oikeus kotiseutuun.
Kotiseutupäivillä pidetään perinteisesti Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous, jossa muun muassa valitaan liiton valtuusto sekä julkistetaan Vuoden kotiseutuyhdistys ja Vuoden kaupunginosa.
Kesän iloisen kotiseutujuhlan kruunaa gaalailta, jossa jaetaan kotiseututyön ansiomitalit.
Kotiseutupäivien aikana järjestetään myös paljon oheisohjelmaa. Esimerkiksi Lappeenrannan elävän musiikin yhdistys järjestää nuorille ja nuorenmielisille Pallorock-ilmaisfestivaalin linnoituksen Pusupuistossa.
Kotiseutupäivien ohjelmatarjontaan pääset tutustumaan osoitteessa bit.ly/kotiseutupäivät2018.
Fakta: Valtakunnalliset kotiseutupäivät 2018
- 70. kotiseutupäivät järjestetään Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa 9.–12.8.2018
- Kotiseututyön vuosittainen päätapahtuma.
- Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi.
- Tapahtuman järjestävät Lauritsala-Seura ry ja Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin, Imatran kaupungin ja Etelä-Karjalan liiton kanssa.
- Teemana Kotiseutu – Miu mau mukkaa.
- Suojelijana uutisankkurilegenda Arvi Lind.
- Päivät ovat yksi Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden 2018 lukuisista tapahtumista.
- Lappeenrannassa järjestetään saman viikonloppuna kaupungin syntymäpäiväjuhlat, linnoituksen Vanhankaupungin päivät.
Lisätiedot:
Lauritsala-Seura ry:n puheenjohtaja Anne-Maija Laukas, puh. 040 519 0107, annemaija.laukas [at] gmail.com
Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo, puh. 040 733 7033, etunimi.sukunimi [at] kotiseutuliitto.fi
Tapahtumakoordinaattori Pia Haakana, puh. 040 5494 740, kotiseutupaivat2018 [at] gmail.com
www.facebook.com/kotiseutupaivat
Kuvia: https://flic.kr/s/aHsm7B2Eah (Kuvat: Lappeenrannan kaupunki)
—
Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton ja kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma. Se kokoaa yhteen sadat kotiseututoimijat ympäri maan keskustelemaan ajankohtaisista kotiseututyöhön ja paikallisuuteen liittyvistä asioista, verkostoitumaan ja tutustumaan järjestävän kaupungin ja maakunnan vahvuuksiin ja omaleimaisuuteen.
Suomen Kotiseutuliitto jakaa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä kotiseututyön ansiomitalit sekä julkistaa Vuoden kaupunginosan ja Vuoden kotiseutuyhdistyksen.
Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi eri puolilla Suomea. Etelä-Karjalassa Valtakunnalliset kotiseutupäivät on järjestetty aikaisemmin kolme kertaa; Parikkalassa vuonna 1958 ja Imatralla vuosina 1970 ja 1993. Ensi vuonna Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Tuusulassa.
Lisätiedot: www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/valtakunnalliset-kotiseutupaivat
—
Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maamme suurimmista kansalaisjärjestöistä. Liiton keskustoimisto, 15 aluejärjestöä ja noin 750 jäsenyhdistystä ympäri Suomen tarjoavat yli 150 000 paikallistoimijalle näköalapaikan paikalliskulttuuriin sekä vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksia. Liiton jäsenistöön kuuluu myös 100 kuntaa ja kaikki maakuntien liitot, mikä takaa paitsi alueellisen kattavuuden myös joustavan tiedonkulun ja lukuisat yhteistyömahdollisuudet hallinnon ja ruohonjuuritason toimijoiden välillä. Kotiseutuliitto vastaa myös seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä. Tutustu: www.kotiseutuliitto.fi
Lauritsala-Seura ry on vuonna 1959 perustettu kotiseutuyhdistys, jonka tarkoituksena on Lauritsalan monipuolinen kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta, elinympäristön kohentaminen ja asukkaiden viihtyvyyden lisääminen, kotiseututietouden lisääminen, Lauritsala-hengen ylläpitäminen ja aktiivisuuden vahvistaminen sekä lauritsalalaisen kulttuurin edistäminen. Tutustu: www.asukkaidenlappeenranta.fi/lauritsalaseura